ИРР вс РОИ | 4 разлике које морате знати (са Инфографиком)

Разлике између ИРР и РОИ

Када је реч о израчунавању учинка извршених инвестиција, постоји врло мало показатеља који се користе више од интерне стопе поврата (ИРР) и повраћаја улагања (РОИ).

ИРР је показатељ који нема стварну формулу. То значи да се ниједна унапред одређена формула не може користити за откривање ИРР-а. Вредност коју тражи ИРР је дисконтна стопа која чини НПВ збира прилива једнаким почетном нето уложеном новцу. На пример, ако ћемо на крају године добити 20.000 УСД због завршетка пројекта, тада би почетни новац који бисмо требали уложити имајући на уму да је стопа попуста 15% 17.391,30 $ (20.000 / 1,15 УСД).

Горњи пример јасно показује да ИРР израчунава дисконтну стопу имајући у виду шта ће бити будућа НПВ. Стопа која чини разлику између тренутне инвестиције и будуће НПВ нула је тачна стопа попуста. Може се узети као годишња стопа поврата.

РОИ је показатељ који израчунава проценат повећања или смањења поврата за одређену инвестицију током одређеног временског оквира.

РОИ се назива и стопа поврата (РОР). РОИ се може израчунати помоћу формуле: РОИ = [(очекивана вредност - оригинална вредност) / оригинална вредност] к 100

РОИ се може израчунати за било коју врсту активности када постоји улагање и постоји исход из улагања који се може мерити. Али повраћај улагања може бити тачнији за краћи временски период. Ако се РОИ мора рачунати за неколико година које долазе, прилично је тешко прецизно израчунати будући исход.

РОИ је много једноставније израчунати и стога се углавном користи испред ИРР-а. Али, побољшање технологије учинило је да се ИРР прорачуни раде помоћу софтвера. Отуда се ИРР данас такође често користи.

ИРР вс РОИ Инфограпхицс

Ево главних 4 разлике између РОИ и ИРР

Кључне разлике између ИРР и РОИ

Ево кључне разлике између РОИ и ИРР -

  • Једна од кључних разлика између РОИ и ИРР је временски период за који се користе за израчунавање перформанси инвестиција. ИРР се користи за израчунавање годишње стопе раста извршене инвестиције. Док РОИ даје укупну слику инвестиције и њених приноса од почетка до краја.
  • ИРР узима у обзир будућу вредност новца, па је због тога метрика коју је веома важно израчунати. Док РОИ не узима будућу вредност новца током израчунавања.
  • ИРР требају прецизније процене како би се прорачун учинка инвестиције могао извршити тачно. ИРР је такође сложена метрика коју многи не могу лако разумети. С друге стране, повраћај улагања је врло једноставан и када се нађу све потребне информације, израчунавање поврата улагања може се лако извршити.

Па, која је главна разлика између ИРР и РОИ?

ИРР вс РОИ Разлике међусобно

Погледајмо међусобну разлику између РОИ и ИРР

Основа за поређење између ИРР и РОИИРРРОИ
Користи сеДа се ​​израчуна стопа поврата инвестиције, посебно за краће време.Да би се израчунао учинак инвестиције током одређеног временског периода.
Калкулација

Дисконтна стопа која чини разлику између тренутне инвестиције и будућег НПВ-а нула.

РОИ = [(очекивана вредност - оригинална вредност) / оригинална вредност] к 100
Снаге

ИРР узима у обзир временску вредност новца. Користи се за израчунавање годишње стопе раста.

РОИ може утврдити укупну стопу раста од почетка до краја инвестиционог периода.
СлабостиЗахтевајте више рада да бисте тачно израчунали ИРР.РОИ приликом израчунавања не узима у обзир будућу вредност новца.

ИРР вс РОИ - Закључак

Две најчешће коришћене метрике за израчунавање перформанси инвестиција су РОИ вс ИРР. Дакле, у основи, метрика која ће се користити за израчунавање поврата улагања зависи од додатних трошкова који су потребни да се узму у обзир.

РОИ у односу на ИРР има свој скуп снага и слабости. Дакле, многе фирме користе и РОИ и ИРР да израчунају своје буџете за потребан капитал. Ове две метрике су најважније за доношење одлука када је у питању прихватање новог пројекта или не. Ово показује значај ове две метрике.