Формула средње класе | Како израчунати средње подручје? (са примерима)

Формула за израчунавање средње величине броја

Формула средњег опсега користи се за израчунавање средње вредности датог два броја, а према формули се додају два броја и резултантна вредност дели са 2 да би се добила средња вредност два.

Средње подручје се може дефинисати као средња тачка опсега бројева. Средњи опсег низа броја биће просек највећег броја и најмањи број те серије. Ако низ бројева има 10 посматрања, а највиша тачка тог посматрања је 250, а најнижа тачка 50. Тада ће опсег за то посматрање бити од 50 до 250.

Средње опсег = (највиша вредност + најнижа вредност) / 2

Примери

Овде можете преузети овај предложак формуле Екцел средње класе - Образац Екцел формуле средње класе

Пример # 1

Покушајмо да помоћу примера сазнамо како израчунати средње подручје. Покушајмо да анализирамо висину одељења од 8 ученика у центиметрима. Претпоставимо да су висине сваког ученика у одељењу 124, 130, 115, 118, 110, 135, 145 и 117. Да бисмо то израчунали за целу популацију, морамо да утврдимо највећу вредност и најмању вредност уочене вредности.

Решење:

За израчунавање користите следеће податке

Највећа вредност посматраних висина биће-

Највиша вредност = 145

Најнижа вредност посматраних висина биће-

Најнижа вредност = 110

Дакле, прорачун средње фреквенције може се извршити на следећи начин -

= (145+110)/2

Пример показује да је средње подручје за посматрану вредност 127,5 центиметара.

Пример # 2

Покушајмо да сазнамо како да израчунамо средње подручје уз помоћ другог примера. Покушајмо да анализирамо тежину одељења од 8 ученика у килограмима. Претпоставимо да су тежине сваког ученика у одељењу 45, 49, 54, 60, 42, 65, 56 и 59. Да бисмо то израчунали за целу популацију, морамо да откријемо највећу вредност и најмању вредност уочене вредности.

Решење:

За израчунавање средњег опсега користите следеће податке.

Највећа вредност посматраних тегова биће-

Највиша вредност = 65

Најнижа вредност посматраних тегова биће-

Најнижа вредност = 42

Дакле, прорачун средње фреквенције може се извршити на следећи начин -

= (65+42)/2

Пример показује да је средње подручје за посматрану вредност 53,5 килограма.

Пример # 3

Покушајмо да сазнамо како да израчунамо средње подручје уз помоћ другог примера. Покушајмо да анализирамо цену низа Самсунг телефона продатих у продавници. Претпоставимо да су цене низа Самсунг телефона 160, 168, 185, 195, 195, 115, 186, 125 и 150 долара. Да бисмо то израчунали за целу популацију, морамо да утврдимо највећу и најмању вредност посматраних вредности.

Решење:

За израчунавање средњег опсега користите следеће податке.

Највећа вредност посматраних цена биће-

Највиша вредност = 195

Најнижа вредност посматраних цена биће-

Најнижа вредност = 115

Дакле, прорачун се може извршити на следећи начин-

= (195+115)/2

Релевантност и употреба формуле средње класе

Формула средњег опсега је релевантна у практичном животу. Као и пример за мобилни уређај, о којем смо раније разговарали, компанија има низ телефона са различитим ценама у било ком тренутку. Тако се уз помоћ откривања средње класе серије телефона може утврдити да ли је одређени модел телефона који тражи изнад просечне цене или испод просечне цене. Ако откријемо средње тежине тежине разреда ученика, имајући то у виду, можемо претпоставити да ли је одређени ученик у том разреду претежак или недовољан.