Замјене капитала (дефиниција, примјер) | Како функционирају замјене капитала?

Дефиниција замене капитала

Замјене капитала дефинишу се као дериватни уговор између две стране који укључује размену будућих новчаних токова, са једним новчаним током (краком), утврђеним на основу новчаног тока заснованог на капиталу, као што је принос на индекс капитала, док други новчани ток (лег) зависи од новчаног тока са фиксним дохотком попут ЛИБОР-а, Еурибора, итд. Као и код осталих свопова у финансијама, променљиве капиталне свопе су фиктивна главница, учесталост размене новчаних токова и трајање / рок трајања свап.

Пример како функционирају замене капитала?

Размотрите две странке - Странку А и Странку Б. Две стране улазе у замену капитала. Страна А пристаје да плати Партији Б (ЛИБОР + 1%) на претпостављену главницу од милион УСД, а у замену Страна Б плаћаће повраћај странке на индекс С&П на номиналну главницу у износу од УСД 1. новчани токови ће се размењивати сваких 180 дана.

  • Претпоставимо стопу ЛИБОР од 5% годишње у горњем примеру и апресијацију С&П индекса за 10% на крају 180 дана од почетка уговора о замјени.
  • На крају 180 дана, странка А ће платити 1.000.000 УСД * (0.05 + 0.01) * 180/360 = 30.000 УСД странци Б. Странка Б ће платити Парти А повраћај од 10% на С&П индекс, односно 10% * 1.000.000 УСД = 100.000 УСД.
  • Две исплате ће се нетирати и у нето износу Страна Б би платила 100.000 УСД - 30.000 УСД = 70.000 УСД Странци А. Треба напоменути да се фиктивна главница не размењује у горенаведеном примеру и користи се само за израчунавање новчаних токова на датумима размене.
  • Приноси на акције врло често доживљавају негативне приносе, а у случају негативних приноса на капитал, исплатилац приноса на капитал добија негативни принос на капитал уместо да врати повраћај својој другој страни.

У горенаведеном примеру, ако би принос залиха био негативан, рецимо -2% за референтни период, тада би странка Б од странке А добила 30.000 УСД (ЛИБОР + 1% на име), а уз то би добила 2% * 1.000.000 УСД = 20.000 УСД за негативне приносе на капитал. Ово би укупно платило 50.000 УСД од стране А странци Б након 180 дана од почетка уговора о замјени капитала.

Предности замене капитала

Следе предности замјене капитала:

  • Синтетичка изложеност индексу залиха или капитала - Замјене капитала могу се користити за повећање изложености дионицама или индексу капитала без стварног посједовања дионица. форек. Ако инвеститор који улаже у обвезнице може да уђе у замену капитала како би привремено искористио кретање тржишта без ликвидације свог портфеља обвезница и улагања прихода од обвезница у акције или индексни фонд.
  • Избегавање трошкова трансакције - Инвеститор може да избегне трансакционе трошкове трговине акцијама уласком у замену капитала и стицањем изложености акцијама или индексу капитала.
  • Хедгинг Инструмент - Могу се користити за заштиту изложености капиталном ризику. Они се могу користити за одустајање од краткорочних негативних приноса залиха без фалсификовања поседовања залиха. Током периода негативног приноса на акције, инвеститор се може одрећи негативног приноса и такође зарадити позитиван принос од другог дела свопа (ЛИБОР, фиксна стопа поврата или нека друга референтна стопа).
  • Приступ ширем спектру хартија од вредности - Замјене капитала могу омогућити инвеститорима изложеност ширем спектру хартија од вриједности него што је инвеститору обично недоступно. На пример - уласком у замену капитала, инвеститор може добити изложеност иностраним акцијама или индексима капитала без стварног инвестирања у прекоморску земљу и може избећи сложене законске процедуре и ограничења.

Мане замене капитала

Следе недостаци замене капитала:

  • Као и већина осталих изведених инструмената отц, и замене капитала углавном нису регулисане. Иако владе широм света формирају нове прописе за надгледање тржишта ванберзанских деривата.
  • Замјене капитала, као и било који други дериватни уговор, имају датум отказа / истека. Дакле, они не пружају отворену изложеност акцијама.
  • Замјене капитала су такође изложене кредитном ризику који не постоји ако инвеститор инвестира директно у акције или индекс капитала. Увек постоји ризик да друга страна не испуни обавезу плаћања.

Закључак

Замјене капитала користе се за размјену приноса на дионице или индекс капитала са неким другим новчаним током (фиксна каматна стопа / референтне стопе попут рада / или принос на неки други индекс или дионицу). Може се користити за постизање изложености деоници или индексу, а да се заправо не поседује деоница. Такође се може користити за заштиту ризика капитала у време негативног окружења поврата, а такође га користе инвеститори за улагање у шири спектар хартија од вредности.