Трошкови преструктурирања | Рачуноводство за трошкове реструктурирања

Трошкови преструктурирања односе се на једнократне трошкове или на ретке трошкове које компанија има у процесу реорганизације свог пословања са мотивом укупног побољшања дугорочне профитабилности и ефикасности рада предузећа и третирају се као ван-оперативни трошкови у финансијским извештајима.

Шта је трошак преструктурирања?

Накнада за реструктурирање је трошак који компанија претрпи у случају да реорганизује пословање како би побољшала укупну ефикасност и дугорочну добит. Накнаде за реструктурирање сматрају се неоперативним, јер се не сматрају оперативним трошковима и врло су ретке. Ови трошкови су укључени у израчун предузећа, али то не утиче на удео акционара, јер се овај трошак узима само једном у финансијским извештајима. То је краткорочни трошак који је потребан да би компанија дугорочно профитабилна.

Сљедећи трошкови реструктурирања могу се узети при израчунавању накнада за реструктурирање:

  • Отпуштање запослених (отпуштања)
  • Затварање постојећих производних погона
  • Премештање имовине предузећа на нове локације
  • Отпис или продаја имовине;
  • Куповина нових машина или опреме
  • Диверзификација пословања на ново тржиште

Разумевање накнаде за реструктурирање

Предузеће реорганизује своје пословање из различитих разлога - попут спајања и припајања предузећа, распродаје јединице или технолошких вишкова као што су финансијска поравнања запослених који су отпуштени. Овај трошак се сматра накнадом за реструктурирање. С друге стране, компанија може запослити ново особље када одлучи да прошири своје пословање. Трошкови повезани са запошљавањем нових запослених, попут давања додатних бонуса, улагања у нови канцеларијски простор, такође чине саставни део трошкова реструктурирања.

Иако су трошкови реструктурирања трошкови које треба обавити, помажу компанији у дугорочном генерисању профита. Трошкови реструктурирања су не понављајући оперативни трошкови и укључени су у финансијске извештаје компаније за израчунавање нето добити.

На пример, компанија уз помоћ одговарајућих резултата истраживања одлучује да се одређена линија производа која компанији више није профитабилна укине. Процес који укључује укључује трошкове реструктурирања на различитим нивоима, као што су отпуштање запослених, затварање производних јединица или продаја пословног простора. Сви ови трошкови се сматрају под таксама реструктурирања. Поново, компанија може да одлучи да се диверзификује у нове секторе, а за то им је потребно да регрутују ново особље, примене нове јединице за истраживање и развој или набаве нове машине. У овом случају, сви наведени трошкови морају се узети у обзир приликом обрачуна трошкова реструктурирања.

Трошкови реструктурирања компаније КСИЗ Цо.

Концепт накнада за реструктурирање

Разне компаније се из различитих разлога подвргавају реструктурирању. Разлози могу варирати од куповине нове компаније, распродаје подружнице, отпуштања, примене нових технологија, диверзификације на нова тржишта или пресељења на нову локацију итд. Предузеће треба реструктурирање да би извршило финансијска прилагођавања постојеће имовине и обавеза. Много пута се врши реструктурирање трошкова ради побољшања пословања и опоравка од финансијских губитака.

Накнаде за реструктурирање могу компанију коштати одмах, али су дугорочно корисне. Овај трошак је приказан као ставка у билансу успеха. Употреба накнада за реструктурирање служи за израчунавање нето прихода. Накнада за реструктурирање биће написана у финансијској анализи као смањење оперативног прихода компаније и умањена зарада. Накнада за реструктурирање се намерно увећава или разрађује како би се створила резерва трошкова која се може користити за надокнађивање текућих оперативних трошкова.

Рачуноводство трошкова реструктурирања

Трошкови реструктурирања на билансу успехаТрошкови реструктурирања биланса стањаТрошкови реструктурирања на Извештају о новчаном току
  • Оперативни трошак када се узму у обзир трошкови
  • Ствара одговорност за реструктурирање када се узимају у обзир трошкови
  • Неновчани део повећава оперативне активности када се преузму трошкови.
  • Нема трошкова када се направе будући новчани издаци.
  • Одговорност се знатно смањује за износ новчаних издатака када се изврше.
  • Новчани издаци смањују оперативне активности када се направе

Пример трошкова реструктурирања

Рајесх ради као главни рачуновођа у прехрамбеној логистичкој компанији. Изузетно вредним радом и истрајношћу достигао је своју тренутну позицију и ужива радећи свој посао. У недавном низу инцидената, одбор компаније га упућује да компанија планира да се подвргне распореду реструктурирања у наредном кварталу пословања. Од Рајесха је затражено да обрађује рачуноводствене податке за овај трошак реструктурирања. На Рајесха је искључива одговорност да води евиденцију о трошковима и схвати све трошкове реструктурирања које компанија предузима у том одређеном кварталу.

Рајесх је одлучио да предузме следеће кораке у одржавању тачних података о трошковима реструктурирања:

  • Прво ће Рајесх добити обавештење да ће компанија заменити тренутни систем рачуноводства залиха електронским системом заснован на идентификацији радио фреквенција. У овом новом систему, мала ознака ће бити приложена за упаковане поруџбине примљене од тренутних добављача. На улазу у дистрибуцијско складиште налазиће се емитер радио-фреквенцијског сигнала, заједно са софтвером који ће радити као посредник за овај хардвер и рачуноводствени софтвер који компанија користи. Мала ознака прикачена на ове кутије аутоматски ће се прочитати приликом уласка и изласка из складишта. На основу ознаке која је причвршћена за сваку кутију, систем ће аутоматски знати колико, шта и када залихе примамо или испоручујемо из складишта. Једном када се ове промене примене, ручни радни сати ће се знатно смањити у тим процесима. Рајесх утврђује да фактуре вреде 45.000 америчких долара.
  • У следећем кораку, обавештен је да ће сви доставни камиони имати инсталиране ГПС тракере. Помоћи ће у давању података о локацији сваког камиона, смањујући тако лична заустављања и крађу опреме. Да би се читав овај ГПС трацкер инсталирао на хардвер, софтвер и рад за инсталацију, компанија ће коштати 25.000 америчких долара према евиденцији коју је прикупио Рајесх.
  • У последњем кораку, Рајесх припрема финансијске извештаје компаније. Тачно је ставио све ове трошкове компаније за реструктурирање. Јасно ће објаснити који су трошкови били укључени и у којем су трошку поделе настали.

Трошкови реструктурирања - завршне мисли

Накнаде за реструктурирање чине саставни део финансијских извештаја компаније. Међутим, то нема значајног утицаја на цену акција компаније, нити утиче на интересе заинтересованих страна. Аналитичари пажљиво прегледавају све трошкове реструктурирања који се појављују у билансу успеха како би утврдили чињеницу да ли је неко предузеће на рачуну за реструктурирање наплатило периодичне трошкове.