Директни материјал - дефиниција, типови и примери

Директна дефиниција материјала

Директни материјал односи се на сировине које се директно користе у процесу производње робе и / или услуга предузећа и представљају суштинску компоненту произведених готових производа. Директни материјални трошкови се пријављују на страни задужења трговинског рачуна под насловом „трошак продате робе“. Они се такође називају издацима насталим за стварање одређеног производа који може да се врати у свој изворни облик.

Може бити у физичком облику или у вештачком облику попут технологије. Нпр., У компанији попут Амазона, главни трошак компаније је изградња система тако да може да досегне максималан број људи широм света. Овде ће се на технолошки трошак гледати као на директне материјале, јер без постављања одговарајуће техничке инфраструктуре компанија неће бити у могућности да продаје производе на платформи. У рачуноводству трошкова, то је детаљније проучено, јер директно утиче на обрачун коначног производа.

Врсте

Они су широко подељени у следеће категорије.

  • Сировине: Сировине су основни материјали који се користе у производном процесу за израду готових производа.
  • Рад у процесу: ВИП се односи на директне материјале који се користе у процесу и који су у недовршеном облику и захтевају додатну обраду да би се претворили у готов производ.
  • Готови производи: То су добра која су спремна за потрошњу или продају.

Примери директног материјала

  • Пример 1: У случају рачунара, он се састоји од многих делова попут тастатуре, тврдог диска, матичне плоче итд. У овом случају, све ово чини део директних материјала потребних за производњу рачунара.
  • Пример 2: У случају текстилне компаније, предиво се израђује као сировина за прераду истог у готов производ попут тканине, која се затим користи за израду одеће.
  • Пример 3: У случају предузећа за производњу цигле, цемент је примарни директни материјал потребан за израду цигле која се користи у градњи зграда.
  • Пример 4: У случају компаније за промет некретнинама, директни материјални трошкови потребни за изградњу зграде су у облику куповине цемента, челика итд., Што је неопходно за почетак грађевинских радова. Свака промена цена ових основних производа може повећати продајну цену станова, јер су ови трошкови директно повезани са пројектом и не могу се избећи ни под којим условима.
  • Пример 5: У случају јабуке, чип који се користи у телефону био би основни материјални трошак за компанију да направи телефон.
  • Пример 6: У случају компаније која се бави лековима, лекови који се користе у главном производу делују као директни материјал, што је неопходно за производњу лека за ширу јавност.

Предности

  • Они чине суштинску компоненту коштања производа, а без директних сировина ниједан производ не може бити произведен.
  • Веома корисно у анализи доприноса производа који се израчунава приходом умањеним за трошкове продате робе да би се постигла бруто профитна маржа.
  • Лако се могу пратити, јер су главна компонента за производњу одређеног производа.
  • Игра значајан део у буџету припремљеном за будућност;
  • Да ли је одлучујући фактор у израчунавању главних односа који се користе за управљање за анализу;

Мане

Трошкови се не могу избећи, јер чине кору произведеног производа, а повећање директних материјала, трошак на крају завршава повећањем цене продате робе.

  • За компанију која се у великој мери ослања на набавку директних материјала за свој крајњи производ, може се мало мучити ако уопште постоји проблем у материјалима који се набављају.
  • Директни трошкови су често изложени огромним флуктуацијама, које имају утицаја и на фабричке режијске трошкове.

Закључак

Директни материјали чине веома важан елемент коштања производа компаније, јер чак и мања промена у њима може резултирати великим финансијским утицајем на профит и губитак компаније. Трошак се не може избећи и често се користи у стандардним методологијама обрачуна трошкова или обрачуна трошкова како би се дошло до ефективне цене производа како би компанија могла да утврди продајну цену. Ако су трошкови превисоки, може предложити побољшања у њиховом ограничавању.