Тржишна капитализација наспрам вредности предузећа | Исто или другачије?

Тржишна капитализација наспрам вредности предузећа

Испитивање вредности предузећа игра пресудну улогу у било ком сектору финансијске индустрије. Кључни разлог је тај што помаже инвеститорима не само да доносе боље инвестиционе одлуке већ им пружа свеобухватан поглед за процене аквизиција и сврхе буџетирања. Такође, омогућава инвеститорима и аналитичарима да предвиђају и предвиђају будућу зараду компаније.

Стога постаје још важније користити праве метрике које се могу користити за мерење вредности предузећа, с обзиром на широко распрострањене финансијске метрике. Међутим, најчешће коришћени параметри су тржишна капитализација и вредност предузећа.

Да погледамо.

    Шта је тржишна капитализација?


    Такође позната као тржишна капитализација је тржишна вредност деоница компаније. Ова финансијска метрика процењује вредност предузећа заснованог искључиво на деоници. Према томе, да би се пронашла тржишна капитализација компаније, може се помножити број издатих акција са тренутном ценом акција.

    Формула тржишне капитализације је следећа;

    Тржишна капитализација = акције у оптицају к цена по акцији

    Где:

    1. Удео изванредан = укупан број обичних акција које је издала компанија искључујући преференцијалне акције.
    2. Цена по акцији = тренутна цена акције на појединачном котираном тржишту као што су НСЕ, БСЕ, НИСЕ и НАСДАК итд.

    Калкулација тржишне капитализације


    Молимо погледајте доњу табелу за прорачуне тржишне капитализације.

    извор: ицхартс

    Тржишна капитализација је изванредна акција (1) к цена (2) = тржишна капитализација (3)

    Аппле има укупно 5,332 милијарде акција у оптицају, при чему се свака акција тргује по тренутној тржишној цени од 110,88 долара (затварање 9. новембра). Према томе, његова тржишна капитализација вреди 591,25 милијарди УСД (5,332 * 110,88 УСД), на основу горе датих података.

    Овде је најважније напоменути да се тржишна капитализација предузећа стално мења са флуктуацијом цене акција. То значи да се тржишна капа компаније повећава и смањује са растом и падом цене акција.

    Где пронаћи информације о тржишној капитализацији?

    Утврђујући вредност компаније, студенти или улагани инвеститори могу пронаћи детаљне информације у вези са тренутном ценом акција компаније, удеоима у акцијама, вредношћу предузећа итд. На разним веб локацијама као што је Иахоо! Финанце, Гоогле Финанце, Блоомберг и многе друге веб странице. Можете претражити компанију попуњавањем имена компаније или ознаке у претраживачу да бисте добили информације.

    Такође можете размотрити приступ Ицхартс-у за исте.

    Цена наспрам тржишне капитализације


    Т.инвеститоре не треба заносити ценом по акцији јер је то једна од уобичајених заблуда у вези са добрим показатељем величине предузећа.

    На пример, ако компанија АБЦ има 7,78 милијарди акција у оптицају, а тренутна тржишна цена њене акције износи 80 долара по акцији, имаће тржишну капитализацију од 622,4 милијарде долара. То ће рећи, тржишна капа компаније АБЦ већа је за 29,7 милијарди долара у поређењу са Апплеовом тржишном капитализацијом од 592,7 милијарди долара.

    Штавише, ова већа тржишна капа за АБЦ била је упркос томе што је тренутна цена акције нижа од цене Аппле-а, као што је горе речено. Према томе, компанија са вишом ценом акције не мора нужно значити да компанија вреди више од компаније са нижом ценом акција.

    Топ 12 компанија по тржишној капитализацији


    Испод је листа 12 најбољих компанија према тржишној капитализацији. Примећујемо да је Аппле на врху са тржишном капитализацијом од близу 590 милијарди долара, где је Гоогле други са тржишном капитализацијом од 539,7 милијарди долара.

    извор: ицхартс

    Образложење тржишне капитализације и улагања

    Предузеће са нижом тржишном капитализацијом пружа инвеститорима веће могућности за раст у будућности, док компанија са вишом тржишном капитализацијом има право да сноси мање ризика у погледу волатилности цена и одрживу стопу раста уз добар повраћај улагања. Графикон у наставку приказује тржишну границу за највеће компаније на свету.

    Зашто је тржишна капитализација важна?


    1. Помаже инвеститорима и аналитичарима да испитају трошкове куповине целокупних акција компаније у случају спајања или припајања.
    2. Ова финансијска метрика пружа руку која одређује факторе у процени залиха.
    3. Представља тржишни поглед на вредност акција предузећа.
    4. Тржишна капитализација омогућава инвеститорима да потенцијално инвестирају у компанију на основу величине тржишне капитализације, као што је велика, средња и мала.
    5. Омогућава инвеститорима да идентификују вршњаке у истом сектору или индустрији. Такође, прочитајте упоредне компове.

    Дакле, из горњих информација и примера је видљиво да је тржишна капитализација функција и цене по акцији и акција у оптицају. Међутим, у потпуности се игнорише део дуга предузећа који игра једнако важну улогу у укупној процени предузећа приликом куповине од стране нових власника. Као такав, други део овог чланка укратко ће осветлити Ентерприсе Валуе која пружа јасну слику стварне вредности предузећа. Да погледамо.

    Шта је вредност предузећа?


    С друге стране, Ентерприсе Валуе представља свеобухватнији и алтернативни приступ мерењу укупне вредности предузећа. Она узима у обзир различите финансијске метрике као што су тржишна капитализација, дуг, мањински интерес, преференцијалне акције и укупан новац и готовински еквиваленти да би се дошло до укупне вредности предузећа. Иако се мањински интерес и преференцијалне акције већину времена ефикасно држе на нули, то можда није случај за неке компаније.

    Једноставним речима, вредност предузећа је укупна цена куповине предузећа јер израчунава тачну вредност предузећа.

    Формула за израчунавање ЕВ била би;

    Вредност предузећа = тржишна вредност обичних акција или тржишна капитализација + тржишна вредност преференцијалних акција + укупан дуг (укључујући дугорочни и краткорочни дуг) + мањински удео - укупан новац и готовински еквиваленти.

    Или

    Вредност предузећа = Тржишна капитализација + дуг + мањинске акције + приоритетне акције - укупан износ готовине и њихових еквивалената

    извор: ицхартс

    Међутим, сматра се да ће компанија са више готовине и мање укупног дуга у билансу стања имати вредност предузећа мању од тржишне капитализације. Супротно томе, предузеће са малим новчаним средствима и већим дугом у билансу стања имаће вредност предузећа већу од тржишне капитализације.

    На пример, погледајте ЈПМорган Цхасе. То је готовина, а готовински еквивалент је веома висок. То резултира тиме да је његова вредност предузећа мања од тржишне капитализације.

    извор: ицхартс

    12 водећих предузећа са вредностима за предузећа


    Испод је листа компанија са највећим вредностима за предузећа.

    извор: ицхартс

    Зашто је вредност предузећа важна?


    1. Компанија са мањим или никаквим дугом остаје атрактивна опција куповине за инвеститоре због нижег ризика који је за њу везан.
    2. Компанија са великим дугом и мање готовине носи већи ризик јер дуг повећава трошкове, па самим тим остаје мање атрактивна за инвеститоре.

    На пример, две компаније са истом тржишном капитализацијом у основи могу пружити различиту вредност предузећа због високог нивоа дуга и ниског стања готовине за једно, а ниског дуга и високог готовине за друго. Ово је дато у доњој табели.

     Тржишна капитализацијаДугГотовинаВредност предузећа
    Компанија А.10 милијарди долара5,0 милијарди долара1,0 милијарди долара14,0 милијарди долара
    Компанија Б10 милијарди долара2,0 милијарде долара3,0 милијарди долара9,0 милијарди долара

    Из горњег примера је јасно да Компанија А остаје ризичнија у односу на Компанију Б због већег дуга, упркос томе што је њихова тржишна капитализација идентична. Стога ће вероватније бити да ће купац стећи компанију Б, која нема дуг.

    Зашто Ентерприсе Валуе пружа тачну вредност за компанију?


    Даље копање у вредности предузећа открива да израчунава вредност имовине која омогућава компанији да производи своје производе и услуге. Отуда се може рећи да обухвата економску вредност предузећа због чињенице да узима у обзир сопствени капитал и обавезу дуга предузећа. Кључни аспект који укључује укупан дуг и укупан капитал је зато што ове метрике омогућавају компанији да израчуна однос ЕВ.

    Такође, погледајте вредност капитала у односу на вредност предузећа.

    Односи ЕВ

    : Односи ЕВ помажу инвеститорима да пруже кључне увиде и поређења између две компаније које имају велике разлике у структури капитала и тиме доносе здраве инвестиционе одлуке.

    Постоји поприличан број ЕВ односа. То укључује;

    1. ЕВ / ЕБИТ (Зарада пре камата и пореза)
    2. ЕВ / ЕБИТДА (Зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације)
    3. ЕВ / ЦФО (Новац од операције)
    4. ЕВ / ФЦФ ​​(бесплатан новчани ток)
    5. ЕВ / продаја или приход
    6. ЕВ / имовина

    У сврху ове расправе разговараћемо о омјеру ЕВ / ЕБИТ.

    ЕВ / ЕБИТ

    Однос ЕВ / ЕБИТ помаже инвеститорима у откривању вишеструког предузећа које остаје критична функција у одлуци о куповини. Обично се сматра да је нижи мултипликатор предузећа боља вредност предузећа у поређењу две различите компаније које се држе за аквизиције.

    У ствари, инвеститори могу добити принос од зараде окретањем односа који омогућава инвеститорима да упознају принос зараде за компанију. Чешће него не, већи принос од зараде указује на бољу вредност за фирму.

    Упоредимо две компаније ради бољег разумевања овог односа и његове импликације на процес доношења одлука. На пример, компанија АБЦ има вредност предузећа од 5 милијарди, а зарада пре камата и пореза износи 500 милиона долара, док компанија КСИЗ има вредност од 5 милијарди долара, а зарада пре камата и пореза износи 650 милиона долара.

    Компанија АБЦ:

    ЕВ / ЕБИТ = 5,0 милијарди УСД / 500 милиона УСД = 10 вишеструких (5000/500)

    ЕБИТ / ЕВ = 500 милиона долара / 5,0 милијарди долара = принос од 10% (500/5000)

    Компанија КСИЗ:

    ЕВ / ЕБИТ = 5,0 милијарди УСД / 650 милиона УСД = 7,7 вишеструко

    ЕБИТ / ЕВ = 650 милиона УСД / 5,0 милијарди = принос од 13%

    Образложење улагања за ЕВ / ЕБИТ

    Правило палца каже да нижи вишеструки и већи приноси у предузећима одражавају бољу вредност вашег новца. Дакле, у овом случају, ако ће инвеститори бити спремни да свој новац уложе у компанију КСИЗ јер она има мањи вишеструки и већи принос од предузећа.

    Исто тако, вредност инвеститора може израчунати други однос. Правило палца односи се на све показатеље ЕВ, упркос томе што су велике разлике у осталим финансијским показатељима, попут ЕБИТДА, новчаног тока из пословања, слободног новчаног тока, продаје и прихода и имовине, док је структура капитала задржана на неутралном положају.

    Дакле, када инвеститори или вредносни инвеститори сазнају вредност предузећа, он или она могу бити у бољој позицији да донесу одлуку да крену у аквизицију или не. Као такав, ЕВ се може сматрати критичном финансијском метриком, рачунајући вредност предузећа.

    Тржишна капитализација наспрам вредности предузећа


    Маркет Цап Вс. Вредност предузећа
    Подручје поређењаТржишна капитализацијаВредност предузећа
    ЗначењеОдноси се на тржишну вредност издатих акцијаОдноси се на трошкове стицања, укључујући износ који се плаћа према дугу и капиталу
    ФормулаБрој акција у оптицају (к) тренутна цена акцијеТржишна капитализација + дуг + мањинске камате + приоритетне акције - укупан новац и новчани еквиваленти
    ПреференцеМање пожељна због употребе у теоријским прорачунима, а не као практична за одређивање вредности предузећа.Преферираније јер узима у обзир низ фактора за израчунавање стварне вредности предузећа.

    Тржишна капитализација наспрам Ентерприсе Валуе Видео

    Закључак


    Стога је из горњих примера јасно да обе финансијске метрике имају различите приступе за идентификовање тржишне вредности датог предузећа. Тржишна капитализација је једна страна која помаже инвеститорима да пронађу информације у вези са величином, вредношћу и растом компаније; вредност предузећа омогућава инвеститорима да мере укупну тржишну вредност предузећа. Међутим, предност предузећа је преферирана више од метрике тржишне капитализације због чињенице да она тачно одређује вредност компаније и помаже аналитичарима да предвиђају раст компаније у будућности помоћу ЕВ односа, како је наведено у овом чланку.

    Корисни постови

    • Формула тржишне капитализације
    • Израчунајте вредност предузећа на ЕБИТ
    • Израчун ЕВ / ЕБИТДА
    • Калкулација вредности капитала
    • <