Књиговодствена вредност обвезнице | Како израчунати књиговодствену вредност обвезница?

Колика је књиговодствена вредност обвезница?

Књиговодствена вредност обвезнице позната је и као књиговодствена вредност или књиговодствена вредност обвезнице и она није ништа друго до збир укупне номиналне вредности и неамортизоване премије (ако их има) умањени за неамортизоване попусте (ако постоје) обвезнице и тај износ је обично пројектовано у билансу стања предузећа издаваоца.

Познато је да су цене обвезница колебљиве јер свакодневно осцилирају. Како цена није константна, узрокује да се обвезницом тргује са премијом или дисконтом у складу са разликом између тржишне каматне стопе и наведене камате на обвезницу на датум издавања. Ове премије или попусти амортизују се током века трајања обвезнице, чинећи тако вредност обвезнице једнаком номиналној вредности на доспећу.

Како израчунати књиговодствену вредност обвезнице?

Метода ефективне камате један је од најчешћих начина амортизације премија и попуста и можда један од најједноставнијих метода за израчунавање књиговодствене вредности.

Ради једноставности, претпоставимо да чврста 3-годишња обвезница номиналне вредности 100 000 УСД има годишњу стопу купона од 8%. Инвеститори на фирму гледају као на значајан ризик и спремни су да купе обвезницу само ако нуди већи принос од 10%.

Пошто је ИТМ (принос до доспећа) од 10% већи од купонске стопе (8%), обвезница ће се продати са попустом. Стога ће његова књиговодствена вредност бити мања од номиналне вредности од 100.000 америчких долара.

Размотримо још један доњи пример са распоредом амортизације обвезница за номиналну вредност обвезнице од 600.000 америчких долара за боље разумевање:

Испод је основа прорачуна:

  • А = 600 000 УСД * 0,06
  • Б = Е * 0,12
  • Ц = А - Б.
  • Д = неамортизовани попуст претходног плаћања минус амортизовани тренутни попуст
  • Е = Претходно стање на рачуну минус минус тренутни амортизовани попуст

Кад год постоји емисија обвезнице, отвара се рачун за премију или попуст који се састоји од разлике између номиналне вредности обвезнице и готовине прикупљене продајом обвезнице. Током њиховог евидентирања у финансијским извештајима, премија или попуст обвезница се нетирају са обвезницама које се плаћају за израчунавање књиговодствене вредности обвезнице.

Књиговодствена вредност / књиговодствена вредност обвезнице је стварни износ новца који издавалац дугује имаоцу обвезнице у датом тренутку. Ово је номинална вредност обвезнице умањена за преостале попусте или укључујући преостале премије.

Евидентирање књиговодствене вредности обвезница на финансијским извештајима

Књиговодствена вредност или књиговодствена вредност обвезница које се плаћају укључују следеће износе, све оне који се налазе на рачунима обвезница:

  • Номинална вредност обвезница је кредитно стање на рачуну Обвезе које се плаћају
  • Повезани неамортизовани попуст је стање на терет рачуна рачуна против обавезе као „Попуст на обвезнице које се плаћају“
  • Повезана неамортизована премија је кредитно стање на рачуну допунске обавезе као „Премија на обвезнице које се плаћају“
  • Повезани неамортизовани трошкови обвезница представљају стање на терет рачуна рачуна обавеза

Треба имати на уму да се дисконт, премија и трошкови емисије исправно амортизују до тренутка када је потребна књиговодствена вредност обвезница.

  • Књиговодствена вредност обвезница по доспећу биће једнака номиналној вредности (износу на који издавалац плаћа камату и који се мора отплатити на крају рока. За обвезнице продате са попустом, књиговодствена вредност ће се повећати и изједначити са њиховим номиналним износом вредност на доспелости.
  • С друге стране, за обвезнице продате с премијом, књиговодствена вредност ће пасти и једнака номиналној вредности на доспећу.

Извештај о структурним обвезницама може имати износ откупа различит од номиналне вредности, а такође може бити повезан са учинком имовине као што је ФОРЕКС, робни индекс итд. То може довести до тога да инвеститор на доспећу добије више или мање од своје првобитне вредности.