ЦФА вс ЦФП | Топ 8 разлика које морате знати! (са Инфографиком)

Разлика између ЦФА® и ЦФП

Кључна разлика између ЦФА и ЦФП су вештине и изгледи за каријеру. ЦФА се фокусира на унапређење вештина управљања инвестицијама, укључујући анализу инвестиција, стратегију портфеља, расподелу имовине и корпоративне финансије. ЦФП вам омогућава да научите све о управљању богатством и финансијском планирању. ЦФА је један од најтежих финансијских акредитива који можете добити на свету. Има 3 нивоа кроз која ћете проћи пре него што вас буду сматрали ЦФА-ом, док је ЦФП знатно лакши ако говорите о нивоима. Има само један ниво који треба очистити.

Данас је доступно много финансијских сертификата. Ови сертификати помажу студентима да преброде препреке у познавању одређене теме. Међутим, већина ученика се збуни око тога шта одабрати, а шта пустити као на површини, све изгледа прилично слично.

У овом чланку ћемо једноставно дати ЦФП и ЦФА®, тако да након што прођете кроз њих, имате идеју о томе шта одабрати, а шта не. Овај чланак је посебно за студенте који оцењују ЦФА® и ЦФП и немају много идеје о томе шта да изаберу од њих двоје.

Да ли се појављујете на испиту за ЦФА ниво 1 - погледајте овај сјајни 70+ сати ЦФА нивоа 1 припремног курса

Чланак ће тећи овим редоследом:

  Без пуно муке, кренимо.

  Шта је повеља овлашћеног финансијског аналитичара® (ЦФА®)?

  Програм ЦФА® фокусиран је на управљање инвестицијама. Међу највеће послодавце акционара спадају најугледније финансијске корпорације на свету, нпр. ЈПМорган, Цитигроуп, Банк оф Америца, Цредит Суиссе, Деутсцхе Банк, ХСБЦ, УБС и Веллс Фарго, да набројимо само неке.

  Многе од њих су фирме за инвестиционо банкарство, али програм ЦФА® фокусира се на знање и вештине које су са становишта практичара најрелевантније за глобалну професију управљања инвестицијама.

  Инвестициони професионалци који имају ЦФА® ознаку (или ЦФА® повељу) испуњавају строге захтеве у погледу образовања, радног искуства и етичког понашања.

  Само они који заврше три испита на постдипломском нивоу, четири године радног искуства и годишње обнављање чланства (укључујући етику и кодекс о професионалном понашању) могу да користе ознаку ЦФА®. Допунски кодекси и стандарди (као што су Глобални стандарди перформанси улагања и Кодекс менаџера имовине) помажу у побољшању ове професионалне разлике. Погледајте додатне датуме и распореде ЦФА испита за додатне информације.

  Шта је сертификовани финансијски планер (ЦФП)?

  Једном када постанете ЦФП, постаћете поуздани саветник људима којима је потребна помоћ у финансијском планирању. Нећете им моћи само помоћи у личним финансијама, већ ћете им помоћи да уштеде порез и створе личну уштеђевину.

  • То је одлична опција за каријеру јер људи траже стручњаке који имају ауторитет у буџетирању, планирању пензионисања, планирању осигурања и опорезивању. Финансијске корпорације свуда траже стручњаке попут ЦФП-а, али врло мало сертификата може понудити користи које само ЦФП може.
  • На тржишту постоји много финансијских планера, али врло мало им може веровати на основу етичке одговорности. Али ЦФП се разликују јер одбор ЦФП посебно води рачуна да обучи студенте са ригорозним и строгим етичким стандардима.

  ЦФА вс ЦФП Инфографика

  Упоредна табела

  ОдељакЦФАЦФП
  Сертификација у организацијиЦФА организује ЦФА Институт. Институти ЦФА имају представништва у САД-у, Европи и азијско-пацифичком региону и имају више од 500 запослених широм света.ЦФП организује одбор ЦФП. ЦФП Боард је непрофитна организација која својим студентима служи од 1985. године.
  Број нивоаЦФА је један од најтежих финансијских акредитива који можете добити на свету. Има 3 нивоа до којих ћете проћи пре него што будете сматрани ЦФА.ЦФП је знатно лакши ако говорите о нивоима. Има само један ниво који треба очистити.
  Начин / трајање испита

  Како ЦФА има три нивоа за завршетак, трајање испита је знатно краће. Сваки испит траје 6 сати.ЦФП формат током осмодневног временског периода тестирања, једног дана током две тросатне сесије тестирања, одвојене предвиђеном паузом од 40 минута.

  Термин укључује време за пријаву, обезбеђење личних ствари у обезбеђеним ормарићима, верификацију личне карте, узимање отисака прстију и сигурносне процедуре.

  Прозор за испитЦФА Део И, ИИ и ИИИ испити нивоа се одржавају сваке прве суботе јуна сваке године, а део И се такође може полагати у децембруИСПИТНИ ПРОЗОР: - 14. - 21. марта 2017. године, регистрација отворена: - 22. новембра 2016. године, рок за верификацију образовања: - 14. фебруар 2017. године, крајњи рок за регистрацију: - 28. фебруара 2017. године.

  ИСПИТНИ ПРОЗОР: - 11. - 18. јула 2017., Регистрација отворена: - 23. марта 2017., Рок за верификацију образовања: - 13. јун 2017., Рок за регистрацију: - 27. јун 2017..

  ИСПИТНИ ПРОЗОР: - 07. - 14. новембра 2017. године, регистрација отворена: - 20. јула 2017. године, рок за верификацију образовања: - 11. октобар 2017. године, крајњи рок за регистрацију: - 24. октобар 2017. године

  ПредметиПредмети за ЦФА су следећи. Запамтите, фокус ових предмета на сваком нивоу је различит.

  -Етички и професионални стандарди

  -Квантитативне методе

  -Економија

  -Финансијско извештавање и анализа

  -Корпоративне финансије

  -Екуити Инвестментс

  -Фиксни приход

  -Изводи

  -Алтернативна улагања

  -Портфељ менаџмент

  Погледајмо предмете ЦФП

  -Анализа ризика и планирање осигурања

  -Планисање пензија и бенефиције запослених

  -Планирање инвестиција

  -Пореско планирање и планирање имања

  -Адванце финансијско планирање

  Проценат пролазностиУ 2015. години први проценат за ЦФА ниво-1, ниво-2 и ниво-3 износи 42,5%, 46% и 58% респективно

  Просечна 14-годишња стопа пролазности за сва три нивоа ЦФА (од 2003. до 2016.) била је 52%

  У 2015. години проценат положеног за ЦФП студенте је следећи - 68,8% у марту 2015; 70,3% у јулу 2015. и 64,9% у новембру 2015.

  У 2016. години укупна пролазност је била 64 процента, а пролазност полазника који су први пут положили испит била је приближно 69 процената.

  НакнадеНакнада ЦФА износи приближно 1350 УСД, укључујући регистрацију и преглед.Само испит: - Ране накнаде 750 УСД, редовне 850 УСД

  Испит и вежбе: - Ране накнаде 925 УСД, редовне 1025 УСД

  Могућности запослења / називи пословаЗа ЦФА постоје многе могућности. Према студији коју је спровео ЦФА институт, види се да је након завршетка ЦФА, првих 5 радних места Портфолио менаџер (22%), аналитичар истраживања (16%), извршни директор (7%), консултант (6%) и корпоративни финансијски аналитичар (5%).Много је могућности за посао за ЦФП. Радит ћете као финансијски планер у многим поставкама. Од уштеде пореза до планирања пензионисања, све можете да урадите ви. Стога је потенцијал за успешну каријеру након ЦФП невероватан. Можете се запослити као планер за пензију, планер некретнина, финансијски менаџер, менаџер ризика и још много тога.

  Зашто се бавити ЦФА® ознаком?

  Различите предности стицања ЦФА® ознаке укључују:

  • Стручност у стварном свету
  • Препознавање каријере
  • Етичко утемељење
  • Глобална заједница
  • Потражња послодавца

  Велика потражња за ЦФА® повељом говори о разлици коју чини.

  Обрађено је више од 160.000 регистрација испита ЦФА® за испите у јуну 2015. (35% у Америци, 22% у Европи, Блиском Истоку и Африци и 43% у азијско-пацифичком региону).

  За више информација погледајте - ЦФА® програм

  • Такође можете прочитати Комплетан водич за почетнике за ЦФА испит за детаљно разумевање.

  Зашто наставити ЦФП?

  Следовање ЦФП-у има много предности -

  • Ако не морате да правите трошкове због тога што сте ЦФП професионалац. То је у распону од 400 америчких долара и важиће годину дана.
  • ЦФП вам омогућава да помогнете многим људима уз постизање каријере која ће се временом само повећавати. Стога организације траже ЦФП само када желе некога да регрутују за финансијског планера или финансијског саветника.
  • ЦФП се брине о вашем образовању, испитивању, обуци и етичким стандардима. Чак и ако сте почетник, све можете научити само са овог једног курса.

  Закључци

  ЦФА вс ЦФП, без обзира на ваш крајњи избор, нека буде информисан. Ова одлука је за вашу каријеру и зато имајте на уму све ове предности и недостатке. Надам се да бих могао помоћи у било чему што сам мало могао. Све најбоље :-)

  Шта даље?

  Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Велико хвала и чувајте се. Срећно учење!