Разлика између удела и задужница (са Инфографиком)

Кључна разлика између Акција и Задужница је у томе што су Акције капитал који је у власништву акционара компаније. Даје право гласа у пословима компаније и право да захтева њихов удео у добити компаније. Док су задужнице дужнички инструменти обезбеђени у природи које издаје компанија за прикупљање средстава. Има фиксну каматну стопу са кумулативним и некумулативним карактеристикама које се могу откупити након фиксног интервала или на рате или у паушалном износу.

Акције вс задужнице

Корпоративни свет има свој сет структуре капитала. Имају веома сложен формат капитала, који укључује акцијски капитал, дужнички фонд, анђеоски капитал, резерве и вишак, итд. Свака компонента структуре капитала има своје особености, што га чини погодним за свој скуп ситуација и околности.

Шта је Схаре?

Акције су власнички капитал који поседују власници предузећа. Власници акција сматрају се власницима компаније и уживају различита права према статуту. Акције су мерна јединица основног капитала предузећа. Обичне акције, акције, власнички капитал итд. Су други изрази који се користе за акције.

Шта је задужница?

Задужнице су признање компаније према дугу који је одређено корпоративно тело задужило према добављачу фонда, тј. Инвеститору у облику дуга. То су дужнички инструмент који предузећа користе за испуњавање капиталних захтева давањем имовине као хипотеке / обезбеђења. Тренутно у Индији све задужнице имају прво задужење над имовином компаније.

Узмимо пример задужнице.

АБЦ Лтд плута промотерска група КСИЗ издавањем основног капитала од 500 милиона долара издавањем акција од 50 милиона свака по 10 долара. Такође, купили су машине и опрему издавањем неконвертибилних задужница (НЦД) од 300 долара.

Овде је акцијски капитал основни капитал и у власништву јавности и групе промотора. Иако су НЗД дуг преузет од јавности, пример је задужнице.

Акције у односу на задужнице Инфограпхицс

Критичне разлике између удела и задужница

  • Акцијски капитал је сопствени капитал, обичне акције, основни капитал предузећа, док је Обвезница признање компаније даваоцу дуга компанији.
  • Дионице су обавезне за издавање сваке компаније, док задужнице није обавезно да их издаје свака компанија.
  • Акције имају право на право на дивиденду, док задужнице имају право на исплату камате.
  • Акције немају заложно право над својом инвестицијом, док су имаоци задужница заложили имовину компаније.
  • Акционари су власници капитала и имају право управљања у предузећу, док су имаоци задужница поверилац предузећа. Отуда они немају никаква управљачка права.
  • Акционари су стварни носиоци ризика, јер немају никакво осигурање од своје инвестиције, док се власници задужница не суочавају са ризиком, јер имају заложно право над имовином у њихову корист.
  • У тренутку ликвидације, акције имају преостали интерес над средством, преостали након отплате свих обавеза и обавеза. Супротно томе, задужнице имају прво право након отплате свих законских давања и плаћања запослених.
  • Акције се никада не могу претворити у било који облик структуре капитала, док се задужнице могу претворити у акције или други власнички капитал.
  • За компанију није обавезно враћање основног капитала акционарима. Супротно томе, за компанију је обавезно извршити исплату и отплату камата и главнице иматељима задужница.
  • Примери акција су акцијски капитал или преференцијални капитал, док је пример задужница конвертибилна задужница, неконвертибилне задужнице итд.
  • Акционарски фонд треба приказати у оквиру акционарског фонда у билансу стања, а задужнице у дугорочним обавезама.

Упоредна табела

ОсноваАкцијеОбвезнице
СтруктураАкције су власнички капитал предузећа.Задужнице су дуг предузећа.
Дивиденда у правуАкције по дефаулту имају право на дивиденду у добити компаније.Имаоци задужница имају право да примају камате на дужнички фонд који им дају.
Право гласаАкционари имају право гласа на годишњој скупштини компаније.Имаоци задужница немају право гласа на генералној скупштини.
КонверзијаАкције се не могу претворити у дуг или такву другу структуру капитала.Задужнице се могу издати са опцијом претварања у акције.
Држач ризикаСа становишта инвеститора, акционари су власник компаније са највећим ризиком.Са становишта инвеститора, улагање у задужнице је један од најсигурнијих инструмената инвестирања.
Заложно правоАкционари немају заложно право на имовини предузећа.Генерално, имаоци задужница имају заложно право у своју корист над свом имовином предузећа.
Власник / поверилацАкционари су власници компаније.Имаоци задужница су поверилац предузећа.
Тачно у време ликвидацијеАкционари имају преостало право у тренутку ликвидације.Имаоци задужница имају прво право на имовину предузећа након што врате законске обавезе и исплате запослених.
ПолугаАкције не дају никакву корист од полуге компанији.Задужнице дају предност предузећу.
Принуда за издавањеЗа сваку компанију издавање основног капитала је обавезно и потребно је да се одржава током целог живота компаније.Свака компанија не треба да издаје задужницу за издања.
Принуда на повратакЗа компанију није обавезно објављивање дивиденде.За компанију је обавезна за компанију за плаћање и отплату камата и дуга.
ПримерПример је акцијски капитал и приоритетни акцијски капитал.Примери су неконвертибилне задужнице, конвертибилне задужнице, задужнице са другом наплатом итд.
Откривање у финансијским извештајимаАкцијски капитал се објављује под „Акционарски фондови“ на страни капитала и пасиве у билансу стања.Задужнице се исказују у оквиру дугорочних позајмица у оквиру краткорочних обавеза на капиталу и пасиви у билансу стања.

Закључак

Баш као и две стране медаље, и акције и задужнице имају своје предности и недостатке. Они су најчешћи извор за прикупљање капитала. Будући да су један власнички и други дужнички фонд, предузећа их користе на основу својих захтева.