Велике залихе (дефиниција, списак) | Зашто инвестирати у такве компаније?

Шта је велика капица?

Акције са великом капитализацијом односе се на акције великих компанија чија је вредност позната и као тржишна капитализација од 10 милијарди долара или више и те су акције мање ризичне у поређењу са другима и стабилне су, а такође исплаћују дивиденду и најбољи принос. је најсигурнија опција за улагање.

Тржишна капитализација је удео новчаника који фирма има у индустрији и израчунава се множењем броја издатих акција компаније са ценом акције по акцији. Акције су обично класификоване као:

  • Велика капица (већа од 10 милијарди долара)
  • Средње акције (између 2 милијарде и 10 милијарди долара)
  • Мали капитал (између 300 милиона долара - 2 милијарде долара)

Топ 20 великих залиха у САД

С. брИмеВелика капица (милијарде долара)
1Аппле903.5
2Амазон.цом767.1
3Мицрософт731.1
4Абецеда730.0
5Фејсбук511.2
6Алибаба Гроуп Холдинг484.7
7Берксхире Хатхаваи482.7
8ЈПМорган Цхасе369.2
9Јохнсон & Јохнсон333.1
10Еккон Мобил325.7
11Краљевска холандска шкољка302.7
12Банк оф Америца297.1
13Виса295.7
14Краљевска холандска шкољка291.3
15Валмарт258.4
16Веллс Фарго255.4
17ТиГеник250.9
18Интел246.0
19РЕЛКС243.0
20Цхеврон 239.9

Предности улагања у велике компаније

Неки од важних разлога за инвестирање у велике компаније су:

  1. Велике компаније са великим капиталом су углавном врло стабилне што их чини сигурнијом приликом инвестирања у поређењу са другима. Они су водећа предузећа у својој индустрији и могу се сматрати тржишним лидерима. Међутим, цене њихових акција можда неће расти тако брзо као друге мање компаније што их чини мање погодним за све врсте инвеститора. То је због ограничених могућности за раст након заузимања успешне позиције у индустрији.
  2. Велике акције углавном се преферирају у случају да пословни циклуси пролазе кроз турбулентна времена. То је зато што су сигурнија инвестиција и могу сразмерно издржати успоравање, а да пријетња не остане без посла. То не значи да су имуни на рецесију, али имају бољу способност да се носе са тешким економским сценаријима.
  3. Генерално, ове акције са великим капиталом редовно исплаћују дивиденду, јер компаније знају да акције вероватно неће поценити вредност тако брзо као компанија за раст. Конзервативним инвеститорима нуди још један извор прихода. Веома је корисно за инвеститоре када су приноси на обвезнице ниски. Ове компаније могу бити профитабилне, али немају могућности за раст. Сходно томе, инвеститорима мора бити надокнађена стагнација цене акција и зарада у облику дивиденде.
  4. Ове залихе са великом капитализацијом су ликвидније што им олакшава излазак у било ком тренутку. Ове фирме се користе као основна дугорочна улагања у портфељ због горе наведених фактора и стога могу да заузимају значајан део у расподели улагања клијента у зависности од њихових финансијских циљева и склоности ка ризику.

Скуп великих залиха

Велике америчке залихе надмашују се од 2013. године и очекује се да ће се наставити у кратком року. Разлози за то су:

# 1 - Велике акције имају већу међународну оријентацију и добијају од слабости УСД

С&П 500 је надмашио Русселл 2000 заједно са слабљењем долара у 2017. То је због депресијације долара која нуди великим МНЦ-у подстицај кроз:

  • Страна продаја и извоз
  • Стварање потражње
  • Ефекти превода позитивног рачуноводства
  • Повећана конкурентност

Подређени домаћи економски исходи и побољшање страних изгледа сугеришу да амерички инвеститори треба да остану усредсређени на С&П 500. Анализа географског прихода наводи да компаније са великим капиталом у САД имају иностране изложености, јер 30% прихода С&П 500 долази изван САД-а.

# 2 - Зарада од великих компанија Компаније имају користи од нижих ефективних стопа пореза на добит

Подстицаји и кредити могу створити разлику у томе колико компанија плаћа порез ефективним смањењем опорезивог дохотка предузећа. Да бисте испунили услове за ове пореске олакшице, потребно је потрошити значајан износ новца који можда није погодан за мање компаније и новооснована предузећа. Велике акције могу смањити своја финансијска средства на више начина, јер се троши много новца што не мора нужно бити оправдано.

Америчка служба за приходе не опорезује доходак остварен у страним земљама и многи од њих имају ниже стопе пореза на добит у поређењу са САД-ом. То их чини препуштањем многих њихових функција страним земљама, што се пак показало као јефтинија опција.

# 3 - Чвршћа америчка монетарна политика и равнија крива приноса подстичу вођство великих лимита

Крива приноса америчког трезора један је од водећих економских показатеља и постојала је директна веза између криве приноса и перформанси Русселл-а 2000 у односу на С&П 500. Крива убрзавања данас указује на позитивност за више бета сегменте тржишта акција . Супротно томе, крива равнања сада указује на изазовније економске услове на путу и ​​лоше вести за економски осетљиве сегменте берзе.

Када ФЕД започне са нормализацијом монетарне политике, подизањем каматних стопа, поравнавањем криве и не подстицањем на ризике зреле и основане фирме у америчком капиталу имају тенденцију да имају користи, што одражава тренутни сценарио у САД-у.