Тржишна капитализација слободног промета (Формула) | Како израчунати?

Шта је тржишна капитализација слободног промета?

Тржишна капитализација слободног промета је метода којом се израчунава тржишна капа основног индекса и израчунава се множењем цене са бројем неотплаћених акција и не узима у обзир акције које поседују промотери, инсајдери и влада.

Кратко објашњење

Тржишна капитализација са слободним плутањем израчунава тржишну капитализацију предузећа узимајући у обзир само оне акције компаније којима се активно тргује на отвореном тржишту и које промотери не држе или су закључане акције у природи. Бесплатне акције су оне акције које издаје компанија које су лако доступне и којима се активно тргује на тржишту.

Ове акције искључују следеће акционаре, али нису ограничене на: -

 • Акционарство промотора / оснивача / партнера / директора
 • Контрола интереса
 • Акције које држе фондови приватног капитала / хеџ фондови или било који други фонд
 • Акције заложене код зајмопримаца су по својој природи закључане.
 • Капитал у власништву унакрсних холдинга
 • Власничким уделом различитих заклада такође се не тргује активно.
 • Све друге закључане акције којима се не тргује активно на тржишту хартија од вредности

Метода је такође позната и као велика слова прилагођена пловку. Према овој методи, резултујућа тржишна капитализација увек ће бити мања од методе пуне капитализације. Методологија слободног пловка широко је прихваћена у већини главних светских индекса. Познати индекси који тренутно користе методу слободног плутања су С&П, ФТСЕ и МЦИ индекс.

Формула за израчунавање тржишне капитализације слободног промета

Калкулација

Претпоставимо да постоји компанија КСИЗ са следећим детаљима -

 • Трајне акције = 20.000 деоница
 • Промотер Холдинг = 5.000 деоница
 • Закључане акције са акционарима = 2.000 акција
 • Стратешко држање = 1.000 деоница

Тренутна тржишна цена је 50 УСД по акцији. Сазнајте тржишну капитализацију и тржишну капитализацију слободног промета

Тржишна капитализација = укупан број акција к тренутна тржишна цена = 50 к 20 000 УСД = 1000 000 = 1 милион УСД

Садржи следеће кораке -

 • Број акција које нису доступне за трговање = Промотер Холдинг + закључане акције код акционара + Стратешки холдинг
 • = 5.000 + 2.000 + 1.000 = 8.000 деоница
 • Тржишна капитализација слободног флоат-а = 50 к к (20.000 - 8.000) = 50 к 12.000 УСД = 600.000 УСД

Предности

 • Индекс слободног плутања представља рационалнија и тачнија расположења на тржишту, јер сматра да само активне акције на којима се тргује и ниједан промотер или било који акционар који држи већи% не може лако утицати на тржиште
 • Метода чини базу индекса шире јер смањује концентрацију водећих компанија у индексу
 • Опсег индекса под слободним плутањем постаје много шири јер се компаније које имају велику тржишну капитализацију или ниско фрее плутајуће акције сада могу узети у обзир у саставу индекса. Под тржишном капитализацијом слободног промета, с обзиром да се узима у обзир само једини слободни капитал компаније, постаје могуће укључити ове врсте компанија у индекс по редоследу који повећава основну ситуацију
 • Велике акције које слободно плутају имају мање променљивости у својим акцијама, јер се више акција активно тргује на тржишту, а мање људи има моћ да значајно повећа или смањи цену акција. С друге стране, деонице са мање слободног промета вероватно ће видети већу волатилност цена, јер је потребно мање трговина да би се цена акција померила
 • У глобалу се сматра најбољом методом за употребу и користи се као најбоља пракса у индустрији. Готово сви главни светски индекси, попут ФТСЕ, С&П СТОКСКС итд., Пондерисани су овом методом. ККК берзанског фонда Насдак-100 такође је пондерисан на слободној основи. У Индији и НСЕ и БСЕ користе методу слободног пловка за израчунавање својих референтних индекса, Нифти и Сенсек, односно додељивања тежине акцијама у индексу

Како инвеститори треба да користе информације о Фрее Флоат-у?

Инвеститор склоан ризику изгледа да улаже у акције углавном тамо где постоји велико слободно кретање акција, што заузврат резултира мањом колебљивошћу цена акција. Уделом се активно тргује, што такође повећава обим удела, пружајући инвеститору лак излаз у случају губитка. Удео у промотерској странци је такође мањи, што даје малопродајном инвеститору већа гласачка права и моћ да активно учествује у иницијативама компаније и изрази своје мишљење и решења одбору.

Развој фактора слободног пловка у БСЕ Сенсеку (Индија)

У Индији је Бомбајска берза развила платформу по којој свака компанија која се котира на берзи треба да подноси образац учешћа компанија квартално. Урађује се како би се утврдио фактор слободног промета који Берза прилагођава методи пуне тржишне капитализације. Заокружено је на већи вишекратник од 5, а свака компанија је категорисана у један од 20 опсега наведених у наставку. Фактор слободног пливања од рецимо 0,55 значи да ће се за израчунавање индекса узети у обзир само 55% тржишне капитализације компаније.

Фрее-Флоат бендови

Извор: - Вебсајт Бсе

Да би се израчунала тржишна капитализација слободног промета било ког предузећа у размени, поменути фактори се множе према информацијама које компанија даје.