Ценовна цена (дефиниција, формула) | Израчунајте циљну цену залиха

Дефиниција циљане цене

Циљна цена у контексту берзи значи очекивану процену акције у наредној будућности, а процену могу извршити аналитичари акција или сами инвеститори. За инвеститора, циљна цена одражава цену по којој ће бити спреман да купи или прода акције у одређеном временском периоду или означи излазак из њихове тренутне позиције.

Формула циљне цене

Циљна цена = тренутна тржишна цена * [(тренутна П / Е) / (прослеђена П / Е)]

Постоје две врсте П / Е које се користе у горњој формули, и то тренутни П / Е и прослеђени П / Е.

  • Тренутни П / Е

Овај однос цене и зараде користи зараду у протеклих дванаест месеци. Тако је тренутна тржишна цена подељена са просечном зарадом у последњих дванаест месеци.

  • Напред П / Е.

У терминском односу П / Е узимају се у обзир процењене зараде у наредних дванаест месеци. Однос се израчунава поделом тржишне цене са просечном процењеном зарадом у наредних дванаест месеци.

Пример

Акција компаније тренутно се тргује по цени од 80 долара. Тренутна зарада по акцији износи 2 УСД. Међутим, процењена зарада по акцији износи 2,5 УСД.

Решење

  • Тренутни П / Е = 80/2 = 40 УСД
  • Напред П / Е = 80 / 2,5 = 32 УСД

Прорачун циљне цене

  • = 80 * (40/32)
  • = $100

Циљна цена у односу на поштену вредност

Циљна цена је процена цене по којој се очекује да инвеститори купе или продају одређену акцију. Не одражава стварну вредност залиха. Инвеститори ће га користити за одлучивање да ли ће бити прикладно купити или продати акције на основу тренутне тржишне цене акције, или инвеститор може сачекати да заузме своју позицију.

С друге стране, фер вредност акције одражава унутрашњу вредност акције или стварну вредност акције, другим речима. Помаже инвеститору да одлучи да ли је акција прецењена или потцењена. На основу ове процене, инвеститор може утврдити да ли је добра куповина или продаја деоница добра или не с обзиром на тренутну тржишну цену и фер вредност.

Предности

  • Ценовна цена помаже инвеститору да одлучи да ли треба да држи акције у очекивању повећања будуће цене или треба да прода удео пошто је удео већ достигао свој циљ.
  • Помаже инвеститорима да одлуче право време за излазак или улазак на тржиште.

Мане

  • Заснован је на проценама будућег односа цене и зараде, што заузврат значи да зависи од процене будућих зарада. Тешко је тачно предвидети будућу зараду. Дакле, циљна цена подлеже ограничењу да процене можда нису тачне, а стварна цена се може показати другачијом од циљне цене, што ће опет утицати на стратегију инвеститора.
  • Укључује предвиђање стручњака, па појединачни инвеститор можда неће моћи сам да врши прорачуне и мораће да зависи само од тржишних стручњака.

Закључак

То је концепт који користе тржишни аналитичари који прате буџет компаније и анализирају различите факторе који утичу на његову цену, однос зараде и тако даље. Користе циљну цену да дају мишљења о различитим позицијама залиха.