Агрегатна потражња - дефиниција, формула, примери са израчунавањем

Шта је агрегатна потражња (АД)?

Агрегатна потражња је укупна укупна потражња све робе и услуга у економији земље и изражава се као укупан износ новца који се размењује за такву робу и услуге. Изједначава потражњу за бруто домаћим производом (БДП) земље и описује однос између свих ствари које се купују у земљи са њиховим ценама.

Формула

Укупна тражња израчунава се помоћу различитих компонената које укључују потрошњу, државну потрошњу, инвестициону потрошњу и нето извоз земље.

Формула агрегатне потражње (АД) = Ц + И + Г + (Кс - М)

  • Потрошња потрошача (Ц) - То је укупан износ потрошње породица на финалне производе који се не користе у сврху инвестиције.
  • Инвестициона потрошња (И) - Инвестиција укључује све оне куповине које обављају компаније за производњу робе широке потрошње. Међутим, свака куповина се не рачуна као укупна потражња, јер куповина која само замењује постојећу ставку не додаје потражњи.
  • Државна потрошња (Г) - Укључује трошење владе на јавна добра и социјалне услуге, али не укључује трансферне исплате, попут социјалног осигурања, Медицаида, медицинске заштите итд., Јер не стварају никакву потражњу.
  • Извоз (Кс) - То је укупна вредност страних држава које троше на добра и услуге матичне државе.
  • Увоз (М) - То је укупна вредност потрошње матичне државе на робу и услуге увезене из страних земаља. Ово ће се одузети од вредности извоза земље да би се дошло до нето извоза земље током периода.

Разлика између извоза (Кс) и увоза (М) назива се и нето извозом.

Пример агрегатне потражње

Пример # 1

Претпоставимо да су током године у земљи Сједињене Америчке Државе издаци за личну потрошњу износили 15 трилиона долара, приватне инвестиције и корпоративна потрошња на не-финална капитална добра 4 трилиона долара, државни расходи за потрошњу 3 трилијуна долара, вредност извоза 2 долара трилиона, а вредност увоза била је 1 билион долара. Израчунајте агрегатну потражњу САД

Где,

  • Ц = 15 билиона долара
  • И = 4 билиона долара
  • Г = 3 билиона долара.
  • Нк (нето увоз) = 1 билион долара (2 билиона - 1 трилион долара)

Сада,

  • = Ц + И + Г + Нк
  • = 15 долара + 4 долара + 3 долара + 1 билион долара
  • = 23 билиона долара

Према томе, АД САД-а током тог периода износи 23 билиона долара.

Пример # 2

Економиста упоређује агрегатну потражњу две економије - економије А и економије Б. Добија следеће податке:

Израчунајте и сазнајте која економија има већу агрегатну тражњу.

Решење:

За економију А.

За економију Б.

Укупна потражња за економијом А износи 115 милиона долара, а за економијом Б 160 милиона долара.

Стога је величина Економије Б већа.

Предности

  1. Помаже у познавању укупне потражње за свим робама и услугама у привреди током датог периода.
  2. Користе га многи економисти и аналитичари тржишта за своја истраживања.
  3. Крива агрегатне тражње помаже у познавању утицаја промене цена робе или услуга у економији на потражњу производа.

Мане

  1. Израчун агрегатне тражње не даје доказ да ће порастом АД доћи до раста економије. Како је прорачун бруто домаћег производа и агрегатне тражње исти, то показује да се они само истовремено повећавају и не показују узроке и последице.
  2. У прорачун АД-а укључене су многе различите економске трансакције које се дешавају између милиона појединаца земље у различите сврхе, што отежава израчунавање, варијације, покретање регресија итд.

Важне тачке

  1. Крива агрегатне тражње нагиње се надоле с лева на десно. Када се цене добара или услуга повећају или смање, потражња за производом ће такође расти или опадати заједно са кривом. Такође, може доћи до померања криве када дође до промена у новчаној маси у привреди или повећања или смањења пореске стопе која се примењује у економији земље.
  2. Како се АД у земљи мери тржишним вредностима, тако представља само укупну производњу на датом нивоу цена која не мора нужно представљати квалитет ствари или животни стандард људи у земљи.

Закључак

Агрегатна потражња је укупна укупна потражња за свом робом и услугама у економији земље. То је макроекономски термин који описује однос између свих ствари које се купују у земљи са њиховим ценама.

Као што се АД у земљи мери тржишним вредностима, тако да представља само укупну производњу на датом нивоу цена која не мора нужно представљати квалитет ствари или животни стандард људи у земљи. Израчунава се додавањем трошкова за робу и услуге које купују потрошачи, инвестиција, потрошње владе и нето извоза земље.