РАНД функција у Екцелу (формула, примери) | Како се користи?

РАНД функција у програму Екцел

Функција РАНД у екцелу је такође позната као случајна функција у екцелу, ова формула генерише случајну вредност која је већа од 0, али је мања од 1, а расподела је чак и међу тим бројевима ако се користи на више ћелија, важно је упамтити да се при поновном израчунавању формуле резултат мења.

РАНД Формула Екцел и објашњење

РАНД функција су категорије јер функција Матх или Триг у екцелу враћа случајни број екцел између 0 и 1. РАНД у екцелу ће генерисати нови случајни број екцел сваки пут када се ваш Екцел лист освежи.

РАНД Формула екцел нема параметар, већ само враћа случајни број екцел који је већи или једнак 0 и мањи од 1.

Како се користи РАНД у програму Екцел?

Функција РАНД је врло једноставна и лака за употребу. Дозволите нам да разумемо рад функције Екцел РАНД на неким примерима. Може се користити као функција радног листа и као ВБА функција.

Овај РАНД функцијски Екцел образац можете преузети овде - РАНД функцијски Екцел предложак

Екцел РАНД функција као функција радног листа.

Пример # 1

Размотримо функцију РАНД () у програму Екцел за израчунавање случајних бројева ц / б 0 и 1. Екцел РАНД функција се користи за враћање случајних бројева између 0 и 1 као што је приказано у доњој табели.

Пример # 2

Као што знате, РАНД формула у програму Екцел користи се само за генерисање случајних бројева ц / б 0 и 1, али можете користити РАНД () у програму Екцел да бисте вратили случајне бројеве ц / б 0 и 100 помоћу следеће РАНД формуле екцел.

Пр. = 100 * РАНД () овде РАНД у Екцелу генерише случајни број екцел ц / б 0 и 1, а излаз ће умножити са 100 добија бројеве ц / б 0 и 100. Генерираће рандом број екцел као што је приказано у доњој табели.

Пример # 3

Ако желите израчунати случајни број екцел између два броја, можете користити следећу РАНД формулу Екцел.

= а + (б-а) * РАНД (), овде а и б могу бити било који бројеви.

РАНД формула Екцел генерише случајни број ц / б две целобројне вредности користећи РАНД () у програму Екцел.

Пример - Насумични број се разликује између 5 и 10 користећи формулу РАНД () у програму Екцел = 5 + (10 - 5) * РАНД ().

Пример # 4

Ако желите да генеришете случајне бројеве ц / б 5 и 10, можете користити РАНД () = 5 + (10 - 5) * РАНД () који ће дати случајним бројевима ц / б 5 и 10, а затим примените ИНТ ( ) функција на њему за заокруживање излазног целог броја на најближи позитивни цели број.

Пример # 5

Ранд функција такође генерише насумично време које само треба да примените РАНД () и затим промените формат ћелије само на време.

Екцел РАНД функција се може користити као ВБА функција.

Затамни РандомБрој као целобројно

РандомНумбер = Инт ((100 - 50 + 1) * Рнд + 50)

Енд Суб

У овом примеру, променљива названа РандомНумбер сад ће садржати случајни број екцел између 50 и 100.

Т.шарке до Ремембаер

  • Функција РАНД () у програму Екцел израчунава нову вредност сваки пут када се израчуна радни лист. Да бисте превазишли овај проблем, потребно је само претворити генерисану вредност у вредности.
  • Да бисте зауставили аутоматску промену функције РАНД () у Екцеловој вредности, потребно је само да пређете на линију РАНД формуле РАНД и притисните Ф9 да бисте претворили РАНД формулу Екцел у њен резултат.
  • Ако желимо да генеришемо скуп случајних бројева у више ћелија, потребно је само да одаберете ћелије и унесете РАНД (), а затим притисните Цтрл + Ентер.
  • Ако желите израчунати случајне бројеве између два броја, можете користити следећу РАНД формулу Екцел = а + (б-а) * РАНД ()