Одузми време у програму Екцел | Како одузети време у програму Екцел? |. | Примери

Како одузети време у програму Екцел? (Са примерима)

Извршити операције попут сабирања или одузимања различитих вредности времена и датума помоћу програма Екцел постало је прилично лако. За одузимање временских вредности краћих од 24 сата, можемо их лако одузети помоћу оператора „-“. Међутим, Екцел временске вредности које одузимају премашују 24 сата / 60 минута / 60 секунди занемарује. У таквим случајевима користимо прилагођени формат броја.

Овде можете преузети овај Предложак за одузимање времена у програму Екцел - Одузми предложак за Екцел

Пример # 1

Ако нам неки студенти дају почетно и завршно време обављања задатка (тј. Обезбеђују нам времена у којима студенти започињу и завршавају задатак), а ми желимо да израчунамо укупно време потребно тим студентима да изврше задатак :

Видимо да време почетка и завршетка троје троје ученика за извршавање задатка у ћелијама: Б2, Б3, Б4 и Ц2, Ц3, Ц4, и желимо да израчунамо укупно време (у сатима) које су ови студенти узели да изврше задатак у ћелијама Д2, Д3, Д4.

Дакле, одузимамо две дате временске вредности помоћу ‘-оператора, а затим помножимо резултујућу вредност са 24 тако да добијемо број сати потребних за завршетак задатка. Ово функционише прилично лако, јер вредност одузимања датог времена није већа од 24.

добијамо резултат као 3,00.

Превуците формулу са Ц2 на Ц4.

Пример # 2

Рецимо, сада желимо да у Екцел-у одузмемо време дуже од 24 сата када су дати време почетка и завршетка извршавања задатка:

Можемо видети да време почетка и завршетка троје троје ученика за извршавање задатка у ћелијама: Б2, Б3, Б4 и Ц2, Ц3, Ц4, а ми желимо да израчунамо укупно време (у сатима) заузето од стране ових ученика да изврше задатак у ћелијама Д2, Д3, Д4.

добили смо резултат као што је дато у наставку:

Ове вредности ДатеТиме (које прелазе поноћ) су написане помоћу прилагођених формата који се могу користити за приказ временских интервала који премашују дужину стандардних временских јединица.

Следећи кораци илуструју како применити формат прилагођеног броја у Екцелу:

  • Кликните картицу „Почетна“ и проширите падајући мени „Формат броја“. Кликните на „Још бројевних формата“.

  • Изаберите „Прилагођено“ и у оквиру „Тип“ одаберите: „дд-мм-ииии хх: мм АМ / ПМ“ и кликните на „ОК“.

Сада када нам следећи пут буде потребан овај формат, он ће бити сачуван на листи „Тип“.

После тога, одузимамо две задате вредности времена помоћу оператора ‘-, а затим помножимо резултујућу вредност са 24 тако да добијемо број сати потребних за довршавање задатка.

Слично томе, ако желимо да израчунамо минуте или секунде између двоструких вредности, онда одузмемо двоструке вредности и помножимо резултујућу вредност са 1440 или 86400 (уместо са 24).

Пример # 3

Рецимо сада да желимо да одузмемо жељени временски интервал од одређеног времена: То се може учинити дељењем броја сати, минута или секунди бројем одговарајуће јединице у једном дану (24 сата, 1440 минута, 86400 секунде), а затим одузети резултујући количник од датог времена:

Случај 1) Време за одузимање је мање од 24 сата:

Можемо видети да је дато време присутно у ћелији А2, а ћелија Б2 садржи одређени број сати које од тога желимо да одузмемо. Дакле, ове двоструке вредности се одузимају на следећи начин:

Потребно време = дато време - (број сати који се одузимају / 24)

Сада се овај резултат такође може постићи коришћењем функције ТИМЕ () на следећи начин: Дакле, можемо видети да када одузмемо 4 сата од датог времена: 16:00, резултат ћемо добити као 12:00.

Потребно време = дато време Т000 - ВРЕМЕ (број сати који се одузима, 0,0)

Међутим, када желимо да одузмемо мање од 24 сата, само тада се може користити функција ТИМЕ (). Дакле, видимо да функција ТИМЕ () такође даје исти резултат.

Случај 2) Време за одузимање је веће од 24 сата:

Можемо видети да је дато време одређено у ћелији А4, а ћелија Б4 садржи одређени број сати које желимо да одузмемо од тога. Сада се ове двоструке вредности одузимају на следећи начин:

Потребно време = дато време - (број сати који се одузимају / 24)

Случај 3) Време које се одузима је веће од 60 минута или 60 секунди: Стога смо открили да ова формула нема ограничења на број сати које желимо да одузмемо. Дакле, када се од датог времена одузме 26 сати (> 24): ‘27 -03-2019 15:56 ’, тада ћемо добити ‘26 -03-2019 13:56’ као резултат.

Овде се двоструке вредности одузимају употребом исте формуле као горе. Једина разлика у формули била би следећа:

  • Број минута које желимо да одузмемо од датума ДатеТиме подељен је са 1440 (када је време које се одузима изнад 60 минута, јер један дан има 1440 минута) и формула би функционисала на следећи начин:
Потребно време = дато време - (број минута које треба одузети / 1440)
  • Број секунди које желимо да одузмемо од датог датума Време се дели са 86400 (када је време које се одузима изнад 60 секунди, јер један дан има 86400 секунди), а формула би функционисала на следећи начин:
Потребно време = дато време - (број секунди које треба одузети / 86400)

Ствари које треба запамтити

  • Можемо додати сате / минуте / секунде у ДатеТиме у програму Екцел помоћу прилагођених бројевних формата или прилагођених бројевних формата који се могу користити за форматирање временских вредности које прелазе 24 сата или 60 минута или 60 секунди.
  • Прилагођени формати времена раде само за позитивне временске вредности.
  • Да бисмо добили комплетан број сати након одузимања временских вредности, можемо да користимо функцију ‘ИНТ’ и заокружимо је на најближи цели број.

  • Ако је време завршетка веће од времена почетка, тада се временска разлика приказује као негативан број.

  • Ако након примене прилагођеног обликовања, ћелија приказује секвенцу „#####“, онда би се то могло догодити због чињенице да ширина ћелије није довољна за приказ вредности датума и времена.