Метод ефективне камате | Корак по корак прорачун са примерима

Шта је метода ефективне камате?

Метода ефективне камате користи се за алокацију трошкова камата током века трајања финансијских инструмената уз помоћ стандардне стопе и тржишне стопе финансијског инструмента с циљем достизања номиналне вредности инструмента који се акумулирањем продаје или са попустом или са премијом и амортизацију расхода за камате на књиговодствену вредност финансијског инструмента на систематској и доследној основи.

Када је тржишна стопа већа од стопе купона, задужнице за обвезнице продају се с попустом, јер је купац спреман да плати нижу цену од тржишне за обвезницу. Када је тржишна стопа нижа од купонске, обвезнице се обвезницама продају уз премију. У идеалној ситуацији, стопа купона у потпуности се подудара са тржишном стопом, што значи да се обвезница издаје по номиналној вредности.

Формула методе ефективне камате

Формула за израчунавање методе ефективне камате је следећа,

Ефективна каматна стопа (р) = (1 + и / н) ^ н - 1

Где,

и = каматна стопа (купонска стопа), н = број периода у години. Ако се камате плаћају полугодишње, број година треба поделити са 2.

Примери методе ефективне камате

Испод су примери за израчунавање ефективне методе камате -

Овај Екцел образац ефективне камате можете преузети овде - Екцел предложак ефективне камате

Пример # 1 - Обвезнице / задужнице издате са попустом

Финансијски инструмент издат са попустом значи да је купац платио мању вредност од номиналне вредности финансијског инструмента. У таквом сценарију разлика између плаћеног износа и књиговодствене вредности обвезнице представља попуст и амортизује се током века трајања обвезнице. Сваки финансијски инструмент носи каматну стопу која се назива купонска стопа која се годишње плаћа полугодишње власнику обвезнице.

Разлика између плаћеног купона / камате и амортизованог попуста представља повећање вредности обвезнице. По доспећу, вредност обвезнице достићи ће номиналну вредност обвезнице и биће исплаћена њеном власнику. Претпоставимо да се петогодишња обвезница од 100.000 америчких долара изда у полугодишњем купону од 9% на тржишту од 96.149 америчких долара у износу од 10% у јануару 17. са исплатом камата у јуну и јануару.

Решење

Обрачун плаћања камате

  • =100000*4.5%
  • =4500

Обрачун расхода за камате

Разлика ће бити следећа -

Књиговодствене евиденције за обвезнице издате са попустом

Слични уноси ће се доносити сваке године. По доспећу обвезнице, банковни рачуни ће бити задужени, а банка ће добити кредит од 100.000 америчких долара.

Пример # 2 - Обвезнице / задужнице издате уз премију

Финансијски инструмент издат са премијом значи да је купац платио већу вредност од номиналне вредности финансијских инструмената. У таквом сценарију разлика између плаћеног износа и књиговодствене вредности обвезнице је премија и амортизује се током века трајања обвезнице. Сваки финансијски инструмент носи каматну стопу која се назива купонска стопа која се годишње плаћа полугодишње власнику обвезнице.

Разлика између плаћеног купона / камате и амортизоване премије је амортизација према књиговодственој вредности обвезнице. По доспећу, књиговодствени износ обвезнице достићи ће номиналну вредност обвезнице и биће исплаћен њеном власнику. Претпоставимо да се петогодишња обвезница од 100.000 америчких долара изда у полугодишњем купону од 6% на тржишту од 108.530 америчких долара у износу од 8% у јануару 17. са исплатом камата у јуну и јануару.

Решење

Обрачун плаћања камате

Обрачун расхода за камате

Разлика ће бити следећа -

Књиговодствене евиденције за обвезнице издате са премијом

Слични уноси ће се доносити сваке године. По доспећу обвезнице, банковни рачуни ће бити задужени, а банка ће добити кредит од 100.000 америчких долара.

Пример # 3 - Обвезнице / задужнице издате у пар

Финансијски инструмент издат по номиналној вредности значи да је купац платио тачну вредност за финансијске инструменте. У таквом сценарију стопа купона је једнака тржишној стопи. С обзиром да је ношење вредности обвезнице тачно једнако номиналној вредности обвезнице, метода ефективне камате није применљива. Уобичајени уноси у дневнике биће издати о издавању обвезница, обрачуну и плаћању камата, уплати главнице по доспећу.

Практична примена методе ефективне камате

  • Обвезнице / задужнице издате са попустом и премијом.
  • Израчунавање садашње вредности депозита по МСФИ.
  • Израчунавање садашње вредности минималних закупнина по уговорима о закупу.

Предности

  • Нема наглих трошкова или прихода на рачун добити и губитка. Попусти и премије се распоређују током века трајања обвезнице.
  • У овој методи се користе боље рачуноводствене праксе попут концепта подударања
  • Будући утицај на рачун добити и губитка познат је унапред, што помаже у стварању тачнијег буџета расхода за камате.

Мане

  • Метода је сложенија од линеарне методе амортизације.
  • Није корисно за обрачун амортизације.

Закључак

На основу горње дискусије можемо закључити да је метода ефективних камата тачнији начин израчунавања расхода за камате од осталих метода. Иако метода ефективне каматне стопе има одређена ограничења, у овој методи се јасно следи рачуноводствени концепт попут концепта подударања.