Однос имовине и продаје (значење, формула) | Како израчунати?

Шта је однос имовине и продаје?

Формула односа имовине и продаје израчунава укупну имовину подељену укупном продајом предузећа; овај однос помаже у одређивању ефикасности предузећа у управљању његовом имовином како би се генерисало довољно продаје за компанију како би имовина била исплатива.

Формула односа вредности продаје

Указује на то колико имовине предузеће поседује у односу на приход који заради користећи своју имовину. Формула је следећа -

Објашњење

Ова формула је потпуна супротност формули коефицијента обрта имовине.

У овом омјеру упоређујемо имовину са приходом који компанија остварује.

На пример, ако компанија има имовину од 100.000 УСД, а приход у текућој години износи 50.000 УСД; тада би имовина за продају била = 100.000 УСД / 50.000 УСД = 2.

Да бисте сазнали имовину, требате погледати биланс стања предузећа.

Понекад морате узети у обзир и почетну и завршну имовину, а затим је просечити да бисте добили просечну укупну имовину.

У том случају би се формула за имовину продала тада променила у -

За продају морате погледати биланс успеха.

Морате имати на уму да „продаја“ значи „приход“ и нема никакве везе са профитом године. Дакле, погледајте равно у биланс успеха.

Пример

Узмимо практични пример да бисмо разумели ову формулу.

Овај образац за однос односа имовине и продаје у Екцел-у можете преузети овде - Екцел образац за однос средстава и продаје

Јохн жели да погледа компанију РМБ. Џон сазнаје да на крају године РМБ компанија има укупну имовину од 400.000 америчких долара. А Џон такође открива да је прошле године компанија РМБ имала приход од 100.000 америчких долара. Колики би био однос имовине и продаје компаније РМБ?

Једноставно ћемо податке ставити у формулу.

  • Формула имовине на продаји = Укупна имовина / продаја;
  • Или, = 400.000 УСД / 100.000 УСД = 4.
  • Однос РМБ компаније је 4.
  • Ако упознамо просечни однос сличне компаније у истој индустрији, могли бисмо да утврдимо да ли је 4 добар однос или не.

Како тумачити?

Однос имовине и продаје није уобичајен однос и није баш широко коришћен. Међутим, овај однос може много рећи о компанији и како она послује.

Рецимо да сте као инвеститор пратили овај однос компаније последње 2-3 године. Видели сте да је компанија имала однос 5 у претходној години. Ове године однос је 6. Како бисте то протумачили?

Могућа су два разлога.

  • Први разлог за повећан однос имовине и продаје је недостатак правилног коришћења имовине предузећа. Ако се приход не повећава (или се не повећава брзином повећања имовине), тада се имовина предузећа недовољно користи.
  • Други разлог може бити због уградње нових машина; продаја није могла да се повећа. Као резултат, можда ћете видети повећани однос имовине и продаје.

Као инвеститор, увек бисте требали гледати на овај однос како бисте осигурали да се средства правилно користе, а приход компаније се повећава пристојном стопом. У супротном, како бисте били сигурни да ћете од својих улагања моћи да зарадите пристојан поврат?

Калкулатор односа односа продаје и имовине

Можете користити следећи калкулатор

Укупна имовина
Продаја
Формула односа односа имовине и продаје
 

Формула односа односа имовине и продаје =
Укупна имовина
=
Продаја
0
=0
0

Израчунавање односа имовине и продаје у програму Екцел (са Екцел предлошком)

Урадимо сада исти пример горе у Екцелу.

То је врло једноставно. Треба да наведете два уноса укупне имовине и укупне продаје.

Можете лако израчунати однос у приложеном предлошку.

Видео за однос односа продаје