Цена вежбе (дефиниција, примери) | Шта је опционална цена у опцијама?

Шта је цена вежбања (ударна цена)?

Цена вежбања или Стрике Прице односи се на цену по којој основну акцију купују или продају особе које тргују опцијама позива и стављања на располагање у дериватном трговању. Цена извршења такође позната и као ударна цена је термин који се користи на тржишту деривата. Цена извршења је увек фиксна за разлику од тржишне и различито је дефинисана за све доступне опције.

Доступне су две врсте опција: једна је позив, а друга је стављена. У случају цалл опције, ималац опције има право да купи основну хартију по цени извршења до датума истека, док у случају пут опције, по цени извршења, ималац опције има право да продати основну хартију од вредности.

Услови повезани са ценом вежбе

Постоје и други изрази који се односе на цену вежбања

  • У новцу: У случају цалл опције, за опцију се каже да је „у новцу“ ако је тржишна цена основне акције изнад извршне цене, ау случају продајне опције ако је тржишна цена акције нижа од ударне цене, тада сматра се „у новцу“.
  • Без новца: У цалл опцији, ако је цена извршења основног хартије од вредности изнад његове тржишне цене, онда се каже да је опција „без новца“, док је у опцији пут ако је ударна цена испод тржишне цене хартије од вредности, каже се да је „без новца“.
  • Ат тхе Монеи: Ако је цена извршења иста као тржишна цена основне акције, тада су и цалл и продајне опције у новчаној ситуацији.

Примери цена вежбања

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера цене вежбања да бисмо је боље разумели.

Пример # 1

Ако је, на пример, инвеститор купио цалл опцију од 1000 акција КСИЗ компаније по ударној цени од 20 УСД, онда каже да има право да купи 1000 акција по цени од 20 УСД до датума истека периода цалл опције без обзира која је тржишна цена. Сада, ако тржишна цена акција порасте на 40 долара, ималац опције да купи акције по стопи од 20 долара и може да књижи профит од 20.000 долара, јер му омогућава да продаје акције по цени од 40 долара по акцији добијајући 40.000 УСД након куповине по цени од 20 УСД по акцији трошећи 20.000 УСД.

Пример # 2

На тржишту деривата, цена извршења одређује да ли новац може зарадити инвеститор или не.

Узмимо различите сценарије корпорације Интел, где се основна залиха тргује по цени од 50 долара по акцији, а инвеститор је купио уговор о позиву компаније Интел Цорпоратион по цени од 5 долара по уговору. Партија сваког опционог уговора износи 50 деоница, стога стварни трошак цалл опције износи 250 УСД (50 деоница * 5 УСД).

Сада је ситуација инвеститора у различитим сценаријима:

  •  По истеку Уговора, Интел Цорпоратион Стоцк тргује се по цени од 60 УСД.

У овом сценарију, инвеститор има право да купи опцију позива по цени од 50 долара, а затим је одмах може продати по цени од 60 долара. Овде је цена извршења испод тржишне цене, каже се да је опција у новцу. Сада ће инвеститор купити акције по цени од 50 долара по акцији трошећи укупно 2500 долара (50 * 50 долара), а затим ће их продати по 60 долара по акцији добивајући 3500 долара (60 * 50 долара) остварујући профит од 1000 долара. Дакле, нето добит за горњу трансакцију износи 750 УСД јер је премија од 250 УСД плаћена приликом куповине опционог уговора.

  • По истеку Уговора, Деоница се тргује по цени од 52 долара.

Користећи сличну анализу урађену горе, вредност цалл опције ће бити 2 УСД по акцији или 100 УСД укупно. Овде је цена извршења веома близу берзанској цени. Како је инвеститор платио премију од 250 УСД, тако мора да резервише губитак од 150 УСД (250 - 100 УСД).

  • По истеку Уговора, Деоница се тргује по цени од 50 УСД.

Овде је тржишна цена акције у равни са ударном ценом. Дакле, инвеститор има губитак једнак премији за опцију коју је платио, тј. 250 УСД. Ако је цена акције на или ван новца, губитак је увек ограничен на плаћену премију на опцију.

Важне тачке

  1. Док тргује опцијама, купац уговора о опцијама мора платити трошкове куповине опције која је позната као премија. Ако купац искористи право, каже се да користи опцију.
  2. Корисно је искористити опцију ако је цена искључења испод основне тржишне цене хартија од вредности у случају цалл опције или ако је цена удара изнад тржишне цене, онда треба искористити опцију у случају продајне опције.
  3. Када особа тргује опцијама, може бирати између различитих распона цена штрајка који су унапред одређени берзом. Временом се читав опсег цена штрајка може проширити изван првобитно наведених граница због великих тржишних кретања.

Закључак

Стога је цена извршења или ударна цена кључна променљива између две стране у дериватном уговору. То је цена када особа која тргује опцијом има контролу над основним залихама у случају да одлучи да искористи опцију. У цалл опцији, опционална цена је цена коју купац опције мора платити писцу опције, а улазна опционална цена је цена коју писац опције мора платити имаоцу опције. Исто се не мења и остаје исто чак и ако се цена основне хартије од вредности промени, тј. Без обзира на цену по којој је основни хартија од вредности, цена извршења остаје фиксна када се купује уговор о опцији.