Формула цене према књиговодственој вредности | Како израчунати однос П / Б?

Формула за израчунавање цене према књиговодственој вредности

Цена према књиговодственој вредности је важна мера да би се видело колико акционари плаћају за нето вредност имовине предузећа. Формула односа цене и књиговодствене вредности (П / Б) такође се назива односом тржишта и књиге и мери пропорцију између тржишне цене акције и књиговодствене вредности акције. Ево формуле цене према књиговодственој вредности -

Објашњење

Постоје две компоненте формуле односа П / Б.

 • Прва компонента је тржишна цена по акцији. Тржишна цена по акцији је променљива и непрекидно се мења. Инвеститор може да одлучи да узима тржишну цену на одређено време и да користи метод усредњавања да би утврдио медијану.
 • Друга компонента овог односа је књиговодствена вредност по акцији. Постоји много начина на које можемо израчунати књиговодствену вредност предузећа. Најбољи и најчешћи начин да се сазна књиговодствена вредност предузећа је одбијање укупних обавеза од укупне активе. То омогућава инвеститорима да сазнају стварну вредност у одређеном тренутку. Алтернативно, инвеститори такође могу погледати капитал акционара како би директно сазнали књиговодствену вредност.

Као што можете да разумете, овај однос покушава да анализира пропорцију тржишне цене сваке акције и књиговодствене вредности по акцији у одређеном тренутку.

Пример формуле односа П / Б

Узмимо практични пример да видимо како функционише формула односа П / Б.

Овај образац односа односа књиговодствене вредности можете преузети овде - Шаблон односа односа књиговодствене вредности

Бинге-Ватцхинг ТВ жели да види како их њихови инвеститори доживљавају у смислу књиговодствене вредности. Уклонили су тржишну цену својих акционарских акција и такође увећали биланс стања за акционарски капитал. Ево детаља које су сазнали -

 • Тржишна цена сваке акције - 105 УСД по акцији
 • Књиговодствена вредност сваке акције - 84 УСД по акцији

Као интерни рачуновођа, морате да сазнате однос цене и књиговодствене вредности.

Да бисмо сазнали формулу односа П / Б, требају нам тржишна цена по акцији и књиговодствена вредност по акцији. У горњем примеру знамо обоје.

Користећи формулу односа П / Б добијамо -

 • Формула односа П / Б = Тржишна цена по акцији / књиговодствена вредност по акцији
 • Или, однос П / Б = 105 УСД / 84 УСД = 5/4 = 1,25.

Однос цене и књиговодствене вредности Цитигроуп

Применимо сада формулу Цена према књиговодственој вредности за израчунавање односа Цитигроуп Цена према књиговодственој вредности. Прво, захтевамо детаље биланса стања Цитигроуп-а. Одавде можете преузети извештај Цитигроуп-а од 10.000.

Доња табела приказује одељак Консолидовани акционарски капитал који се налази на страници 133

Из горње табеле, капитал акционара Цитигроуп-а износи 221.857 милиона долара у 2015. години и 210.185 милиона долара у 2014. години.

Одговарајући број обичних акција износи 3.099,48 милиона акција у 2015. и 3.083.037 милиона у 2014. години.

 • Књиговодствена вредност Цитигроуп-а у 2015. години = 221.857 УСД / 3099,48 = 71,57
 • Књиговодствена вредност Цитигроуп-а у 2014. години = 210.185 / 3.083,037 = 68.174

Цена Цитигроуп-а од 6. фебруара 2018. износила је 73,27 УСД

 • ЦитигроупОднос цене и књиговодствене вредности(2014) = 73,27 УСД / 71,57 УСД = 1,023к
 • Однос цене и књиговодствене вредности Цитигроуп (2015) = 73,27 УСД / 68,174 = 1,074к

Користи

 • Пре свега, када инвеститор одлучи да инвестира у компанију, она мора да зна колико треба да плати за део нето вредности имовине по акцији. Ово упоређивање помаже инвеститору да одлучи да ли је ово разборито улагање или не.
 • Да би ово наставили даље, многи инвеститори би желели да изврше процену деоница компаније. Ако инвеститори улажу у банкарске компаније, осигуравајућа друштва или инвестиционе фирме, овај однос може бити прилично користан за процену вредности компанија.
 • Инвеститори морају имати на уму једну ствар. Овај однос није користан за компаније које требају да одржавају велику имовину, посебно за компаније које имају велике трошкове за истраживање и развој или дугорочну основну имовину.

Калкулатор односа цене и књиговодствене вредности

Можете користити следећи калкулатор цене за књиговодствену вредност

Тржишна цена по акцији
Књиговодствена вредност по акцији
Формула односа цене и књиговодствене вредности
 

Формула односа цене и књиговодствене вредности =
Тржишна цена по акцији
=
Књиговодствена вредност по акцији
0
=0
0

Израчунајте формулу односа П / Б у програму Екцел (са Екцел предлошком)

Урадимо сада исти пример горе у Екцелу. Ово је врло једноставно. Треба да наведете два уноса тржишне цене по акцији и књиговодствене вредности по акцији. Можете лако израчунати однос у приложеном предлошку.