Питање права - Како функционишу акције издавача права?

Шта су акције издавања права?

Ако сте инвеститор, важно је да разумете како функционишу права издавања акција.

Једноставно речено, када компанија искористи постојеће акционаре за додатни капитал и изда акције са попустом, посебно за ове постојеће акционаре, ми то називамо правима издавања акција. Идеја је да се додатни капитал добије од постојећих акционара без покушаја било каквих спољних метода.

Ово је посебно корисно за компаније које су дубоко у дуговима.

Пример издавања права

Да бисмо то илустровали, узећемо једноставан пример питања права. Господин Јохн је постојећи акционар компаније ТМЦ. Поседује 20 акција компаније по 200 долара.

  • Компанија ТМЦ издаје Џону праве акције и нуди попуст од 30% на тржишну цену акције. А акције са правима емисије су на 1 за сваке 2 постојеће акције.
  • Као резултат тога, Џон је у могућности да купи 10 акција са правом емисијом по цени од 140 долара за сваку.
  • У овом сценарију може се чинити да господин Јохн има користи од емисија права на акције. И да, ако прода све своје акције са правом емисије по тржишној цени другом инвеститору пре истека рока, уживао би мало профита.

Али ако пажљиво погледамо, видели бисмо да постоји разблажење цене акције.

Ако додате број деоница и нађете просек, видели бисмо -

  • [(20 * 200 долара) + (10 * 140)] / 30 = (4000 долара + 1400 долара) / 30 = 5400 долара / 30 = 180 долара по акцији.

Дакле, можете видети да чак и ако се чини да господин Јохн добија попуст од 30%, тј. 60 УСД попуста од сваке акције издавања права, он заправо добија 20 УСД попуста по акцији.

Зашто акције са правом емисијом?

Ово је велико питање јер ако компаније оду у банку или финансијску институцију, могу добити кредит. Зашто онда ићи на акције издавања права? Испоставило се да постоји неколико ваљаних разлога због којих компанија иде за питање права, а не за спољни дуг.

Ево следећих разлога због којих компанија одлази на акције издавања права-

  • Када су компаније без новца: Када компаније немају готовину или су већ дужне, не желе да иду у другу банку или финансијску институцију да прикупе новац. Уместо тога, они одлазе код постојећих акционара и питају их да ли су заинтересовани за неке додатне акције по дисконтној стопи. Нису заинтересовани сви постојећи акционари, али неки воле идеју и издају се праве акције.
  • Када компаније желе да расту: Да би издале праве акције, не морају све компаније бити финансијски нездраве. Многе компаније које имају чисте биланце такође се залажу за права Приступајући постојећим акционарима, они прикупљају капитал потребан за њихов раст и ширење.

Како функционишу питања права?

У овом одељку ћемо разумети како акције издавања права функционишу са становишта компаније. За илустрацију ћемо узети још један пример.

Рецимо да је Гранд Повер Лтд. везана за новац. Они су дужни и од сада не могу да изађу и добију још један дуг. Зато су сматрали да је најбољи начин да се остане на површини издавање правих акција. Одлучили су да ће издати праве акције постојећим акционарима по цени од 35 долара по акцији када је тржишна цена њихових акција 50 долара по акцији. Свака акција са правом емисије биће издата за 3 постојеће акције.

У овом тренутку постојећи акционари имају три могућности -

  • Они могу да одлуче да купе праве акције: То је оно што компанија очекује од постојећих акционара. Ако више постојећих акционара купи праве акције, они ће прикупити више капитала.
  • Они могу да одлуче да игноришу праве емисије деоница: Многи постојећи акционари игноришу идеју о куповини још неких акција ако посебно финансијски компанија не послује добро. Зашто куповати од компаније која је дубоко у дуговима?
  • Они могу да одлуче да купе акције и распродају их: Многи деоничари могу да купе акције са правом емисијом и да их продају другим инвеститорима. Као резултат, они могу да зараде на правим акцијама, а компанија ће такође моћи да прикупи потребан капитал.

Па шта би Гранд Повер Лтд. требало да ради? Да ли би требало да се баве издавањем правих акција? Да ли би то било корисно?

Одговор је да би дефинитивно требало да се одлуче за издавање правих акција. Али пре него што икада одлуче да издају праве акције, морају да буду јасни како ће искористити прикупљени капитал. Да ли би отплатили дуг? Да ли би улагали у нови пројекат како би генерисали већи новчани ток? Или би била добра идеја да купите нову компанију / проширите се?

Када им буде јасно шта желе да раде са новцем, могу да поставе циљ и сходно томе издају праве акције.

Тржишна цена након праве емисије

Много је фактора који су одговорни за тржишну цену. На пример, можемо говорити о општем изгледу индустрије у којој се налази одређено предузеће или о изгледу компаније, тржишним трендовима, тржишној цени конкурената итд.

Стога је тешко рећи шта би се догодило са тржишном ценом након издавања права. Али лако се може рећи да постојећи акционари увек неће добити корист као што је поменуто питање пост-права.

Која је цена бивших права?

Цена без права је просек тржишне цене по акцији након издавања права.

  • Рецимо да Рамесх поседује 100 деоница по 10 долара. Купио је 50 акција са правом емисије по 7 долара.
  • Сада би након издавања права просечна тржишна цена по акцији била = (10 * 100) + (7 * 50) / 150 = 1000 $ + 350/150 = 9 $.
  • 9 долара је цена без права.

Зашто је важно знати цену бивших права? Јер нам говори шта акционари заправо добијају уместо онога што је компанија обећала. У горњем примеру, компанија нуди попуст од 30% на издавање права, али у ствари акционар има укупно 10% попуста.

Као што је поменуто у претходним одељцима, многи фактори одређују да ли ће акционари добити поменуту корист или не. Понекад акционари не остварују никакву корист ако тржишна цена падне након издавања права.