Корпоративне финансије вс пројектне финансије | Главне разлике

Разлика између корпоративних финансија и пројектних финансија

Корпоративно финансирање односи се на финансијско управљање целокупном компанијом попут одлучивања о финансијском моделу предузећа, затим прикупљања финансија и оптималног коришћења средстава и побољшања рада предузећа, док се пројектно финансирање односи на доношење финансијске одлуке за пројекат попут извора средстава , уговор са добављачима и преговарање.

Корпоративне финансије и пројектно финансирање су предмети које бисте требали читати најмање 100 сати или више ако желите да разумете замршеност. Али, у овом чланку ћемо размотрити преглед са неколико примера, тако да пре него што започнете студије и улазите у детаље, имате неку идеју о томе кроз шта покушавате да прођете.

То не значи да ћемо покрити само храну за пилетину. Јок. Даћемо вам довољно материјала за размишљање како бисте се више заинтересовали за ове предмете. Добро звучи? Хајде да почнемо.

Зашто студирати корпоративне финансије и пројектне финансије?

Основни разлог због којег би требало да проучавате ова два предмета је тај што морате да разумете по чему се ова два међусобно разликују. Корпоративне финансије се много разликују од пројектних. Многи студенти финансија који ће се придружити организацији након дипломирања или постдипломског студија могу се суочити са потешкоћама у детаљнијој анализи ове двојице. На пример, ако завршите МБА из финансија и придружите се организацији као с. Финансијски извршни директор, а организација је углавном матрична организација која напредује кроз велике пројекте, како бисте се тиме бавили? Морате детаљно да знате пројектно финансирање.

С друге стране, ако радите за организацију која одржава равну структуру и успева да одржи одговарајући однос дуга и капитала, морате знати како бисте могли да финансирате свој рад и рачунате своје присуство. Корпоративне финансије ће вам у томе помоћи.

Штавише, оба ова предмета научиће вас да разумете поступак прибављања новца из финансијских институција или банака, детаље докумената, стране укључене у процес и још много тога. О томе ћемо даље разговарати у следећим одељцима. Држите се. Неред ће се средити док читате даље. И ови термини ће имати савршен смисао.

Шта су корпоративне финансије?

У организацији у којој се обављају корпоративне финансије, циљ практиковања је максимизирање богатства акционара. Корпоративне финансије се углавном баве изворима средстава и начином постизања оптималне структуре капитала.

Узмимо пример да бисмо то разумели.

АБЦ Лтд. позајмљује 50% средстава код поверилаца са гаранцијом да врати 15% у року од 5 година. И остатак износа који добијају од својих акционара. Рецимо да плате дивиденду и да је трошак дивиденде 10% од добити. На крају, ових 15% и 10% су њихови трошкови капитала које желе да смање на било који начин. Дакле, они морају да пронађу одговарајући однос дуга и капитала (сада је 50:50) који ће смањити њихову цену капитала.

Истовремено, ако могу да смање укупне трошкове капитала (укључујући дуг и капитал), моћи ће да задрже бољи профит или могу да размишљају о поновном улагању добити у посао. Корпоративне финансије помоћи ће компанији АБЦ Лтд. да схвати ове ствари и помаже им да пронађу оптимално решење.

Сада можете да схватите зашто су корпоративне финансије толико важне. Горњи опис је само пример и постоји много начина корпоративних финансија о којима ћемо говорити у каснијим одељцима.

Шта је пројектно финансирање?

Корисно је у случајевима када су потребна финансијска средства у случају великог индустријског или обновљивог енергетског пројекта. Пројектно финансирање користи се за финансирање пројекта у секвенцијалном процесу. Читав износ се не улаже унапред.

У пројектном финансирању, финансијске институције не могу унапред да виде вашу билансу стања у случају пројекта. Пројекат финансирају на основу пројектованог новчаног тока. Ако се новчани ток чини задовољавајућим и корисним за финансијске институције које улажу у пројекат.

На пример, ако је потребно да се започне Кс пројекат, они контактирају банку или финансијску институцију и траже 10% новца потребног за пројекат приказивањем пројектованог новчаног тока за будућност. Сада је потпуно дискреционо право банке или финансијске институције да одлучи да ли ће инвестирати у тај пројекат или не.

Обично постоји одређени број капиталних инвеститора који улажу у пројекат као спонзори а ти зајмови су обично зајмови без регреса (обезбеђени зајам) који се дају против пројектне имовине. Зајмови се у потпуности плаћају из новчаног тока пројекта, а ако се странке изјасне да врате зајам, имовина пројекта се одузима. Да би се цео процес правилно извео, креира се целина посебне намене за цео пројекат. Овако функционише пројектно финансирање.

Корпоративне финансије насупрот пројектном финансирању Инфографика

Кључни концепти

# 1 - Корпоративне финансије

Постоји много концепата у корпоративним финансијама који ће вам помоћи да разумете цео процес. Размотрићемо најчешће и најчешће коришћене изразе како бисте могли да имате представу о њима.

  • Структура капитала: Да бисте разумели корпоративне финансије, морате добро познавати структуру капитала. Фирма која свакодневно послује (не пројектно) мора да пронађе извор средстава. Извор средстава може се састојати од сопственог капиталног финансирања или износа новца из ИПО-а или узимања зајма од поверилаца на тржишту. Структура капитала је начин на који предузеће финансира своје пословање и раст добављајући новац из различитих праваца.
  • Политика дивиденди: Многе компаније своја главна средства достављају од акционара. Акционари купују акције од фирме и улажу свој новац у фирму. Они се називају власницима, јер су плаћени само ако компанија остварује профит. У супротном, неће им бити ништа плаћено. Сада су политике дивиденди за компаније често различите. Неке компаније дају готовинске дивиденде власницима капитала, а неке задржавају целокупан профит за поновна улагања. Постоји аргумент са релевантношћу и небитношћу дивиденде на тржишној цени акције. Узимајући у обзир све ове ствари, фирма одлучује о својој политици дивиденди.
  • Управљање обртним капиталом: Једноставно речено, фирми је потребан новац да би водила операцију. Новац за свакодневне операције назива се обртним капиталом. У различитим терминима, обртни капитал је разлика између обртне имовине и текућих обавеза било ког дана. Ако су обртна средства већа од текућих обавеза, тада је обртни капитал позитиван. Ако су обртна средства мања од текућих обавеза, тада је обртни капитал негативан. На управљање обртним капиталом не размишља се на начин на који се доживљава дугорочни капитал. Мало је ствари које треба узети у обзир приликом размишљања о управљању обртним капиталом - пре свега, новчани ток је најважнији у случају управљања обртним капиталом, он се назива и ликвидношћу; друга ствар коју фирма треба да узме у обзир је профитабилност или повраћај капитала.

# 2 - Пројектне финансије

Много је ствари које треба узети у обзир у пројектном финансирању. У овом одељку научићемо неколико важних концепата и стране укључене у процес.

Развој пројекта: Развој пројеката је важан концепт у пројектном финансирању. Како се финансирање врши узастопним напретком пројекта, важно је разумевање развоја пројекта. Постоје три фазе у развоју пројеката -

  • Фаза пре подношења понуда
  • Фаза преговора о уговору
  • Фаза прикупљања новца

Укључене странке: Много је страна укључених у пројектно финансирање. Погледајмо укратко све ове забаве -

  • Спонзори: Људи који спонзоришу пројекат.
  • Зајмодавац: Финансијске институције које позајмљују новац за пројекат.
  • Финансијски саветници: Помажу странкама да схвате колики повраћај улагања могу да остваре. Могу бити на обе стране - зајмодавци или зајмопримци.
  • Технички саветници: Често се за ефикасно извршење пројекта ангажују технички консултанти. Они делују као технички саветници за пројекат.
  • Правни саветници: Као што и само име говори, помажу у правним питањима.
  • Финансирање дуга: Људи који дају зајам за пројекат на основу пројектне имовине.
  • Капитални инвеститори: Људи који новац улажу уместо деоница.
  • Регулаторне агенције: Генерално, државне власти које воде рачуна о прописима у вези са замршеношћу пројеката.
  • Мултилатералне агенције: Агенције су део групе Светске банке.

Финансијски модел: Спонзор који ће уложити у пројекат мора да зна како ће пројекат проћи. Стога им је потребна помоћ стручњака за финансијско моделирање да би разумели како пројекат може ићи у будућности. Такође ће стећи идеју колико пројектованог новчаног тока може да очекује. На основу тога одлучиће се за улагање. Заправо, финансијски модел је прорачунска табела која се користи за израчунавање финансијског модела.

Потребан документ: Постоји неколико докумената који су од крајње важности. Погледајмо их -

  • Документи акционара / спонзора
  • Финансијски документи
  • Пројектна документа
  • Остали пројектни документи

Много је више ствари важних у пројектном финансирању. Горе наведено су најважније ствари које треба узети у обзир.

Упоредна табела

Тачке разликеКорпоративне финансијеПројектно финансирање
ФазаУ раној фази компаније уводе се корпоративне финансије. Када се организација тек покреће, корпоративне финансије су оно што одговара предузећу за финансирање.У случају компанија које воде пројекте, обично траже помоћ финансијера пројеката када су у радном окружењу 3 године или мање. Тренутно им је потребно проширење.
Доказ концептаУ случају корпоративних финансија, у првој фази предузећа, финансијер тражи „комерцијални доказ концепта“, а то је приход.У случају пројектног финансирања, они предвиђају новчани ток као и обично.
РизикКако компанија почиње, ризик инвеститора је много већи од уобичајеног.Обично је ризик много мањи.
ПовратакКако је ризик већи, повраћаји (РОИ) су обично већи. Али неки инвеститори прихватају ниже приносе размишљајући о утицају на друштво и животну средину (ако их има).Како је ризик мањи, а плаћање се даје из новчаног тока (главница плус камата), приноси су обично мањи.
КолатералнаФинансијер обично даје зајам на имовину предузећа.Финансијер на имовину пројекта гледа као на колатерал.
Одлучна основаИнвеститори гледају биланс стања предузећа пре него што инвестирају.Финансијери гледају на пројектовани новчани ток пратећи пут финансијског моделирања.
Како се дефинише капиталКапитал је власништво компаније са неколико предности. Пре свега, постојала би гласачка права, а затим би управа могла класификовати власништво над акцијама (заједничко наспрам жељеног).Капитал обухвата разне директне инвестиције, укључујући мезанински дуг, грантове, готовину или друге облике средстава.

Могућности за каријеру

Корпоративне финансије

Много је могућности у корпоративним финансијама. Кључне могућности биће у две главне области - рачуноводство и финансије, а то би такође биле ваше кључне функције. Моћи ћете да радите као инвестициони банкар, финансијски аналитичар, међу осталим финансијским улогама.

Пројектно финансирање

Много је могућности и у пројектном финансирању. Али морате добро разумети процес пре него што наставите да јурите свој сан. Можете бити на било којој страни. Или можете радити као финансијер у банци или можете уговорити финансије за пројекат.

Закључак

Из горње расправе јасно је да су корпоративне финансије и пројектно финансирање потпуно различити концепти и компаније их користе у различитим временским тачкама на својој табели раста.

Ствар која ће вам дати огроман подстрек је да добро разумете обоје. Ако желите да будете најбоље оцењени финансијски професионалац, било би разборито да стекнете неко искуство у сваком од њих. Тада, ако желите, можете отворити сопствене фирме за финансијско саветовање у којима бисте помагали обема странама (зајмодавцима и зајмопримцима) да постигну жељене резултате. Обоје су узбудљиви у погледу могућности каријере. Све што треба да урадите је да имате практично искуство да бисте их упознали.