ПЕСТ анализа (дефиниција) | Пример корак по корак (Ксиаоми)

Шта је ПЕСТ анализа?

Анализа ПЕСТ-а је стратешко средство које организације користе за идентификовање политичких, социјалних, економских и технолошких аспеката који би имали утицаја на пословање. Помаже у разумевању утицаја спољних фактора на пословање. Ова анализа се може проширити тако да обухвати „правне“ и „еколошке“ факторе који се називају ПЕСТЛЕ анализа.

Анализа помаже организацији да донесе боље одлуке на основу анализе различитих спољних фактора који могу утицати на пословање. Слична је СВОТ анализи, која је „Снаге, слабости, могућности и претње“. Анализа ПЕСТ-а пружа контекст за анализу различитих аспеката спољних фактора предузећа, што помаже у доношењу одлука, имајући на уму ризике.

Пример анализе штеточина КСИАОМИ

Ксиаоми - четврта по величини технолошка компанија на свету, кинески је произвођач електронике са седиштем у Пекингу. Компанија се прославила 2013. успехом својих Ми 2 телефона. Анализа би помогла у разумевању на шта Ксиаоми треба да усмери своје напоре како би уродио максималним предностима.

Политичка

 • Ксиаоми је кинески бренд у свим аспектима; дизајн амбалаже, све се ради у Кини. На тај начин Ксиаоми се излаже увозним царинама у свим земљама у којима желе да продају своје производе.
 • Тренутни трговински рат између Кине и Сједињених Држава продубио би ране. Штавише, да би додао увреду повреди, тренутни председник Сједињених Држава Доналд Трумп пооштрио је трговинску политику.
 • Пооштрене трговинске политике отежале би Ксиаоми-у да ускоро уђе на америчко тржиште. Чак и ако успе да уђе на тржиште, морали би да изврше позамашна плаћања тарифа.
 • Ксиаоми има добру подршку кинеског политичког система, који му омогућава да напредује у својој земљи. Међутим, када појача притисак када жели да рашири крила да се прошири на нову земљу попут САД-а.

Економски

 • Због бума кредита и зајмова широм света и пораста расположивог дохотка, купци имају тенденцију да потроше више новца него што је било раније. Као резултат, потражња за врхунским паметним телефонима је нагло порасла. Брендови попут Ксиаоми су најтраженији због врхунских спецификација које се нуде по економичној стопи.
 • Ксиаоми нуди квалитет по цени која је једноставна за џепове потрошача који пазе на буџет. За разлику од Аппле-а и Самсунг-а који нуде иновативне спецификације по премиум цени, Ксиаоми нуди исто што и џепну цену. То Ксиаоми-у даје предност међу осталим произвођачима због вредности бренда која је поверена током година.

Друштвени

 • Тржиште се мењало током година; сваки појединац данас жели да поседује паметни телефон захваљујући својој једноставности употребе и моћи да олакша живот. Све више купаца прелази на паметне телефоне и друге електронске уређаје, што је добра вест за Ксиаоми.
 • Купци у западним земљама схватају да је било који производ са ознаком „Произведено у Кини“ неквалитетан и да се не би понашао онако како се очекивало. Ксиаоми је кинеска марка која се због тога такође осуђује. Иако Ксиаоми не прави компромисе у погледу квалитета производа, овај појам међу купцима чини застрашујући задатак да Ксиаоми постане велики на америчком тржишту.

Технолошки

 • Ксиаоми нуди уређаје са најновијом технологијом у сваком сегменту по џепној шеми цена; то га чини најтраженијим брендом електронике. Способност испоруке висококвалитетних производа по економичној цени разликује Ксиаоми од осталих.
 • Технолошки Ксиаоми је звер са низом производа на располагању. Од паметних телефона до паметних телевизора, а сада већ и телефона који могу да управљају петом генерацијом мобилне комуникације! Ксиаоми има све. Стоји испред гомиле у примени најновијих надоградњи хардвера и софтвера.
 • Сегмент спорта и активности тренутно га чини великим на тржишту. Ксиаоми има широк спектар паметних сатова који су заузели добар део тржишта. Очигледно је да се Ксиаоми својом најсавременијом технологијом одважио на све могуће аспекте електронике и уређаја. 

Налази

Ксиаоми је бренд који нуди најбољи софтвер и хардвер за било који уређај на тржишту по цени која не представља проблем. Овај квалитет разликује Ксиаоми од осталих у конкуренцији. Створио је имиџ који није успело да успостави много компанија у његовом послу. Пример анализе ПЕСТ-а утврдио је да Ксиаоми треба да се закопча и уложи напоре да прошири своје пословање на америчком тржишту, што је изгледа велика прилика за будући раст. Будући да је један од најбољих у индустрији за брзу примену најновијег софтвера и хардвера, Ксиаоми чини брендом којем се купци радују.

Ксиаоми је тражен и има чврсто тло у данашњим тржишним условима. Тренутним темпом, ако Ксиаоми остане испред у трци, гигант је спреман да буде див. 

Закључак

 • Анализа ПЕСТ-а помаже у идентификовању прилика и потенцијалних претњи у блиској будућности.
 • Свака промена у пословном окружењу је истакнута, што заузврат помаже предузећу да преузме прорачунате ризике.
 • Даје опрез у вези са било којим амбициозним пројектима који ће пропасти због спољних фактора који су ван контроле појединца.
 • Примери анализе ПЕСТ помажу у развијању објективног погледа на спољно пословно окружење, што помаже у искоришћавању прилика у право време.
 • Резултати ПЕСТ анализе могу се користити за друге алате као што су СВОТ анализа, СОАР анализа и анализа ризика, да набројимо само неке.
 • ПЕСТ анализа је исплатива и пружа дубљи увид у спољне факторе који окружују предузеће.
 • Стварна вредност анализе ПЕСТ може се постићи само ако се налази дубоко проуче и на њима поступа.