Разлика између предузетништва и менаџмента | Главне разлике

Предузетништво насупрот менаџерским разликама

Предузетништво потиче од идеје и активности које те идеје претварају у стварност која носи ризик пословања и власништва, док је менаџмент непрекидни процес обављања послова с обзиром на околности и изазове, док динамичне промене у организацији не носе ризик од власништво у децентрализованијем окружењу за разлику од предузетништва.

Предузетник започиње нови посао са својим иновативним концептима, док га менаџмент води са различитим административним функцијама. У овом чланку разматрамо разлике између предузетништва и менаџмента.

Шта је предузетништво?

Предузетништво је процес започињања новог посла који предузетници иновирају, дизајнирају и планирају. Предузетник који је зачетник новог посла долази са иновативном идејом да направи одређени производ или пружи јединствене услуге друштву како би им служио боље или олакшао животни стил.

  • Данас су та нова предузећа позната и као новооснована предузећа, као што је то случај у сектору информационе технологије, многи предузетници су основали почетна предузећа како би корисницима пружили бољу технологију.
  • Предузетници су веома страствени према својим идејама и труде се да своју компанију учине успешном и од ње зараде. Покушавају да ублаже ризик и развију пословни модел који је на крају жеља друштва.
  • На пример, Флипкарт је била мала почетничка компанија која у Индији нуди своје јединствене услуге е-трговине. Њихови предузетници се на почетку много муче, али је после њихова компанија постала највећа платформа за онлајн куповину у Индији. Валмарт га је стекао за 16 милијарди долара, највећи посао на тржишту е-трговине и њихови е-предузетници су од тога остварили огромну зараду.

Шта је менаџмент?

Менаџмент је континуирани и непрекидни процес планирања, управљања, организовања, контроле и координације напора људи у циљу постизања дефинисаног циља организације уз помоћ расположивих ресурса.

  • Неки економиста такође дефинише менаџмент као уметност постизања ствари кроз људе. То је више административни посао јер група људи у управи не ради сама, већ ствара тим људи који ради за њих.
  • У менаџменту постоје многе хијерархије попут управног одбора, шефа одељења, супервизора, вођа тимова итд. У великој организацији и сви они непрестано усмеравају и управљају радом својих подређених. Управљање је истовремено динамично и оријентисано на резултате, а њихове политике су довољно флексибилне да прилагоде своје ресурсе у складу са најбољим могућностима доступним на тржишту.
  • Менаџмент је одговоран за вођење пословања организације на несметан и ефикасан начин и за то мора да игра разне функције попут операција, продаје, људских ресурса и помоћних функција, финансијских функција и многих других. Морали би да обезбеде да се сви кандидати сместе на одговарајућа места у складу са њиховим професионалним квалификацијама, искуствима, вештинама и способностима како би се постигла највећа ефикасност у додељеним задацима.

Предузетништво вс менаџерска инфографика

Кључне разлике између предузетништва и менаџмента

Кључне разлике су следеће -

  • Предузетник је власник предузећа јер је зачетник пословне идеје и кључна особа која стоји иза оснивања предузећа. Док су менаџмент запослени у организацији јер они морају да обављају своје дужности у интересу организације и њених власника.
  • Будући да је власник предузећа, предузетник сноси сав ризик успеха и неуспеха пословања, а такође је одговоран за то што своју нову пословну идеју не ради на задовољство потрошача. Менаџмент не брине због ризика од пословног неуспеха, јер су они само запослени у организацији и углавном немају интерес корисника у тој организацији, осим неколицине кључних руководећих лица која могу имати акције у компанији.
  • Предузетник добива накнаду у облику добити од посла, тек након нетирања свих директних и индиректних трошкова. Свакако морају новац држати по страни за будуће ширење и будуће пословне прилике, као и за пад у пословним циклусима, што би могло довести до тога да у првим годинама неће зарадити новац. Међутим, они могу зарадити ненормалну добит када њихова компанија почне да расте на тржишту. А ако се обави било какво стицање посла, он ће добити огромне поврате од целокупног њиховог улагања у ту иновативну пословну идеју од почетка пројекта. Док менаџмент прима награду у облику плате или било ког подстицаја или провизије на основу њихових резултата.
  • Предузетници су мотивисани да започну нови подухват са својим јединственим пословним идејама, док је менаџмент мотивисан да ефикасније и благовремено управља постојећим пословањем предузетника.
  • Будући да је зачетник посла, предузетници имају сва овлашћења за доношење одлука у вези с тим послом, док управа нема таква тела за доношење одлука, већ морају следити одлуке донете од стране власника, осим неколицине кључних руководећих лица која су укључена у одлуку -творно тело организације.
  • Одрживи раст пословања је примарни мотив предузетника, док је менаџмент мотивисан ка постизању дефинисаних организационих циљева уз оптимално коришћење расположивих ресурса.
  • Свеукупни процес предузетништва је централизован, док је процес управљања децентрализован због многих хијерархија доступних у организацији.

Упоредна табела

ОсноваПредузетништвоМенаџмент
Значење Ново предузеће које је започео предузетникТим људи који води посао
ВласништвоПредузетник је власникТим менаџмента чине запослени
РизикПредузетник сноси ризик пословањаУправа не сноси никакав ризик од пословања
НакнадаУ врсти добитиПлата у натури
МотивацијаДа започнете нови посаоДа управља постојећим пословањем
ОдлучиватиУ рукама предузетникаУ рукама власника, кључног менаџерског особља
МисијаОдрживи раст пословањаДа би се постигло дефинисање организационог циља
ПроцесЦентрализованоДецентрализовано

Завршна мисао

Добро је имати нова предузећа са иновативном пословном идејом у земљи која ће створити више радних места и побољшати животни стандард људи у земљи. Такође ће помоћи да се повећају финансијски и економски услови у земљи, а тиме и влада промовише и подржава почетнике на све своје могуће начине.

Међутим, предузетништво је шоља чаја за ризике јер се многе старт-уп компаније свакодневно затварају због лошег планирања, неадекватних средстава, велике конкуренције, нижих захтева, лоших пословних идеја и многих рационалнијих основа. Људи напуштају постојеће послове да би започели нови посао и ако тај посао неће преживети, доћи ће у финансијску кризу. Стога се предлаже да се осигура ризик повезан са формирањем нових предузећа и унапред донесу одредбе за ублажавање тих ризика. Напокон се може рећи да су предузетници рођени и изградили менаџмент.