Негативно мишљење у ревизији (дефиниција, примери) | Да ли је важно?

Шта је негативно мишљење?

Неповољно мишљење које је законски ревизор дао у свом ревизорском извештају означава да финансијски извештаји компаније не показују „истинито и поштено“ виђење пословне праксе организације и да су погрешно представљени или погрешно представљени.

Објашњење

Законски ревизор одговоран је за давање свог виђења истинитости и правичности финансијских извештаја које је припремило руководство на крају фискалне године, а које показују пословну праксу организације. Ревизор, док обавља своје ревизорске поступке, покушава да прибави довољне и одговарајуће ревизијске доказе како би верификовао податке дане у финансијским извештајима субјекта. Након прикупљања ревизијских доказа, ревизор формира своје мишљење о правичности финансијских извештаја које је обезбедио ентитет.

Пример негативног мишљења

У финансијској 2018-19. Години компанија се суочила са изванредним догађајем (земљотресом), који је уништио пуно пословне активности компаније. Ове околности указују на материјалну неизвесност у погледу способности компаније да настави са радом у континуитету. Због тога можда неће бити у могућности да оствари своју имовину или отплати обавезе током редовног пословања. Финансијски извештаји и напомене уз финансијске извештаје компаније не откривају поменуту чињеницу. Ревизори су дужни да израде своје мишљење, објасне.

Решење:

У овом случају, неоткривање чињенице „уништавања пословања услед земљотреса“ јасно наводи да финансијски извештај не пружа тачан и поштен приказ организације. Дакле, ревизор треба да да негативно мишљење у свом ревизорском извештају за фискалну годину 2018-19.

А такви би били приказани као доле:

Према нашем мишљењу, због изостављања горе наведених информација у финансијском извештају, финансијски извештај не даје тачан и поштен приказ у складу са захтевима. Такође, не пружа информације које треба пријавити према рачуноводственом принципу:

  1. У случају биланса стања, стање предузећа на дан 31. марта 2019
  2. У случају биланса успеха, добитак / губитак за годину која се завршила 31. марта 2019
  3. У случају извештаја о новчаном току, новчани ток компаније за годину која се завршила 31. марта 2019

Зашто је негативно мишљење важно?

  • Размотримо да законски ревизор прибави доказе потребне за ревизију, а током ревизије је сазнао да постоје нека погрешна приказивања. Тражи од управе да исправи нетачности. Ако управа исправи та погрешна приказивања, он даје мишљење без квалификација. Ипак, у случају да први не изврши исправке и то је толико значајно да не може да пружи мишљење са резервом, онда даје негативно мишљење.
  • Ако утврди неку превару у организацији и управљање организацијом је такође умешано у превару, а ревизор је затражио од управе да то обелодани у финансијским извештајима. Ако управа одбије да обелодани исту и ако је толико значајна да не може само квалификовати извештај, требало би да да негативно мишљење.
  • За акционаре компаније је од суштинског значаја као и за акционаре, јер су акционари власник компаније и они морају да знају финансијску ситуацију компаније јер су у њу уложили свој новац. За банке морају да знају стварно стање организације, да ли је неко предузеће у стању да врати зајам и износ камате.
  • Влада треба да зна да компанија поштује сва правила и прописе и плаћа законске дажбине на време. Како све заинтересоване стране имају одређени интерес за организацију, па ако ревизор одлучи да финансијски извештаји не дају истините и поштене ставове или финансијски извештаји нису припремљени у складу са одговарајућим законима и прописима, он треба да да негативно мишљење.

Разлика између негативног и одрицања одговорности

  •  Неповољно мишљење - Као што је објашњено, током ревизије ако ревизор добије информације и документе који показују да постоје неке материјално значајне грешке или превара, а руководство није спремно да исправи информације или открије да у финансијским извештајима унутрашња контрола предузећа није добра или управа покушава да ограничи обим ревизије. Нису спремни да укину ограничење. У том случају, ревизор то треба да саопшти руководству вишег нивоа. Ако руководство вишег нивоа такође не укида ограничење, у том случају он треба да комуницира са онима који су задужени за управљање и да негативно мишљење. У свом ревизорском извештају, када даје негативно мишљење, пише да је прибавио довољне и одговарајуће доказе. На основу тога, према његовом мишљењу, финансијски извештаји не дају тачан и поштен приказ или финансијски извештаји нису припремљени у складу са одговарајућим законом.
  • Изјава о одрицању одговорности - Током ревизије, ако ревизор не добија информације од руководства или ако му руководство ограничава прибављање доказа од спољних страна, а не добија довољно доказа из било ког извора. Ако постоји неко материјално погрешно приказивање, а он нема одговарајуће и одговарајуће доказе, а то погрешно приказивање је значајно што у том случају не може само квалификовати мишљење, он даје одрицање мишљења. У свом ревизорском извештају он пише да није успео да прибави довољне и одговарајуће доказе, па није у стању да да своје мишљење о финансијским извештајима.

Закључак

Када финансијски извештаји не пружају све информације и законски ревизор након спровођења ревизије и на основу свих прикупљених доказа, закључује да финансијски извештаји не пружају истинито и поштено стање, о свему ће разговарати са управом и онима који су задужени за управљање . Након комуникације даје негативно мишљење.