Непредвиђене акције (дефиниција, примери) | Како тумачити?

Шта су потенцијалне акције?

Непредвиђене акције су оне акције које се могу издати ако издавалац акција испуни неке посебне услове или прекретнице у вези са емисијом потенцијалних акција; један од таквих услова може бити зарада корпорације за коју је потребно да премаши циљани праг за издавање потенцијалних акција.

Лаички речено, потенцијалне акције су акције издате у потенцијалним временима.

Погледајмо предложене детаље о спајању компаније Хармони Мергер Цорп са компанијом НектДецаде ЛЛЦ. Један од детаља спајања је да ће Хармони издати деоничарима НектДецаде приближно 97,87 милиона деоница обичне акције Хармони по затварању, са до 19,57 милиона додатних потенцијалних акција издатих НектДецадеу након постизања одређених прекретница.

Како тумачити потенцијалне акције?

Као што и само име говори, потенцијалне акције се разликују. То су обичне акције издате под одређеним околностима, или можемо рећи када су испуњени одређени услови. На пример, ако Предузеће А преузме Предузеће Б, Предузеће А пристаће да изда потенцијалне акције ако Предузеће Б достигне одређени циљ зараде.

Али зашто је потребна ова врста нагодбе / споразума? Узмимо претходни пример да проширимо наше објашњење.

Компанија А одлучује да преузме Компанију Б. Као резултат тога, Компанија А и Компанија А закључују уговор о потенцијалном издавању. Овај условни уговор о издавању резултат је преговора између компаније А и компаније Б.

Током преговора, обе стране сматрају да њихови услови нису унисони. И никакви даљи преговори не могу решити дисонанцу. У овој фази, обе ове странке одлучују се под „ако-тада“ условима како ће се једна странка понашати према другој.

Вратимо се сада компанији А и компанији Б. Рецимо да су потписали уговор о потенцијалном издавању. Према уговору, ако компанија Б заради одређени износ, компанија А ће имати користи од акционара компаније Б издавањем одређеног броја обичних акција. Ове акције се називају потенцијалним акцијама.

такође, погледајте Комплетни водич за приоритетне акције

[вбцр_сниппет]: Грешка у ПХП исечцима (није прослеђен ИД исечка)

Пример потенцијалних акција

Узмимо практични пример за илустрацију потенцијалних деоница. Помоћи ће нам да разумемо како се цела ствар догађа.

Компанија А је стекла компанију Б. Током преговора, компанија А се сложила да изда 20.000 обичних акција акционарима компаније Б, ако је компанија Б повећала своју зараду за 20% у текућој фискалној години. Тренутна зарада компаније Б износи 200.000 америчких долара. А тренутни број издатих акција је 200.000.

Од сада би зарада по акцији била = (Зарада / Уобичајене акције) = (200.000 / 200.000 УСД) = 1 УСД по акцији.

Рецимо сада да компанија Б ове године може постићи циљ повећања зараде од 20%. То значи да ће компанија А издати 20.000 обичних акција као потенцијалне акције.

Као резултат, нова зарада би била = (200.000 УСД * 120%) = 240.000 УСД.

И, број емисија акција повећао би се на = (200.000 + 20.000) = 220.000.

Према томе, нови ЕПС би био = (240.000 / 220.000 УСД) = 1,09 УСД удела.

Ефекат издавања потенцијалних акција

Као резултат издавања таквих акција, постоји један значајан ефекат на зараду по акцији (ЕПС) компаније.

Када услови „ако и тада“ функционишу, компанија стицалац издаје нове акције за акционаре стечене компаније. Као резултат, сада се повећава број акција стечених предузећа.

А за израчунавање нове зараде по акцији користићемо нови број неотплаћених акција. Као резултат, добијамо нови ЕПС, који је већи од претходног ЕПС-а (који се у различитим приликама може разликовати).

Уговор о издавању потенцијалних акција

Да ли се сећате да смо разговарали о споразуму о издавању потенцијалних акција док смо објашњавали концепт потенцијалних акција? Сада, схватимо ово пре него што пређемо на остале сродне концепте.

У случају спајања и припајања потписао би се уговор о издавању потенцијалних акција. При спајању / преузимању, друштво стицалац обећава да ће издати нове обичне акције за стечено предузеће ако се испуне одређени услови.

Уговор о издавању потенцијалних акција генерално се заснива на два главна фактора -

  • Прво, то је временски период. У споразуму се време на одговарајући начин наводи.
  • Друго, примарни услов који треба да се постигне је или постизање одређеног нивоа зараде или постизање одређеног нивоа тржишне цене.

Обе ове странке морају се сложити са ова два фактора. А то ће резултирати додатним издавањем акција ако су услови испуњени.

Испод је извод аранжмана о условном издавању акција компаније РеалРесоурце Ресидентиал ЛЛЦ. Овде постоје две врсте издавања -

  1. номинална вредност од 10.000 америчких долара 12% Серија А Старија необезбеђена меница конвертибилна у обичне акције по цени од 0,5 долара
  2. један одвојиви налог за куповину обичних акција за куповину 10.000 акција по цени од 0,50 УСД по акцији која истиче 9. децембра 2020. године.

извор: сец.гов

Погледајмо сада пример, где унапред дефинисани услови нису били испуњени, а потенцијалне акције нису испоручене.

Испод је извод из Индиа Глобализатион Цапитал Инц. Они су у мају 2014. године завршили аквизицију 51% преосталог акцијског капитала компаније Голден Гате Елецтроницс. Услови споразума такође су укључивали 1.004.094 акције које су зависне од годишњег прага прихода електронског пословања и профит кроз фискалну годину која се завршава 31. марта 2017

просечне акције у оптицају

. У овом случају, потенцијалне емисионе акције нису испоручене јер преузета компанија није могла да испуни циљеве.

извор: сец.гов

Утицај потенцијалних акција на ЕПС (разблажени ЕПС)

Сада се поставља питање када у разблажени ЕПС треба да уврстимо потенцијалне акције као неотплаћене.

Формула разблаженог ЕПС-а = (нето приход - преференцијална дивиденда) / (акције у оптицају + разређене акције + потенцијалне акције).

Као што је наведено у претходној формули, потенцијалне акције би се додале броју издатих акција, што би резултирало разблаженим ЕПС-ом.

Имајте на уму да се потенцијалне емисионе акције користе само када су испуњени услови.

Узимамо пример да то илуструјемо.

Рецимо да је компанија Кс кренула у спајање са компанијом И 2015. године. Услови спајања постављени су овако -

ако тржишна цена обичне акције компаније И премаши 80 УСД по акцији током 2015. године или тренутно преко 80 УСД по акцији, тада ће компанија Кс издати 50 000 додатних акција за акционаре компаније И 2016. године.

  • Видљиво је да је тржишна цена компаније И већ премашила постављених 80 долара по акцији у 2014. години;
  • У 2014. години тржишна цена обичних акција компаније И била је у просеку 100 америчких долара по акцији.
  • Претпоставља се да ће нето приход износити 800.000, 700.000 и 900.000 америчких долара за 2014., 2015. и 2016. годину.
  • А просечне акције у 2014., 2015. и 2016. биле су 100.000, 150.000, односно 125.000.

Питање је, како би се у овој ситуацији израчунао разблажени ЕПС? А када би се потенцијалне акције додале неотплаћеним акцијама компаније Кс?

Покушајмо да разумемо ову ситуацију од почетка.

Израз је био да ако компанија И премаши 80 долара по акцији као тржишну цену обичне акције током 2015. године или тренутно, тада ће компанија Кс издати 50.000 додатних акција у 2016. години.

Али како је компанија И већ премашила циљ од 80 долара по акцији као тржишну цену у 2014. години. А тржишна цена обичних акција компаније И у 2014. години била је 100 долара по акцији. Да ли треба да уврстимо потенцијалне акције у 2014. годину?

Да ли је услов био испуњен 2014. године? Одговор је ДА. Требали бисмо укључити условне емисионе акције кад год је циљ испуњен.

Дакле, ево какав би био ЕПС = (нето приход / непромењене акције + потенцијалне акције) = (800.000 УСД / 100.000 + 50.000) = 5,33 УСД по акцији. Разблажени је ЕПС за 2014. годину.

У крајњем случају

Знајте да се потенцијалне акције не издају увек. Ако се две стране не слажу око услова спајања / припајања, онда су емисије само потенцијалне акције (то је такође ако су испуњени постављени услови попут унапред утврђене тржишне цене или нето добити током одређеног периода).

Надам се да је ово имало додатну вредност. Срећно!

Остали чланци који би вам се могли свидети

  • Пример заложених деоница
  • Врсте деоница опција
  • Упореди - Акције у односу на преференцијалне акције
  • Глобализација у економији
  • <