Шта је удруживање? |. | Комплетан водич за почетнике

Шта је удруживање?

Удруживање је консолидација или комбинација две или више компанија познатих као компаније за спајање, обично компаније које послују у истој или сличној делатности, да би се формирало потпуно ново предузеће познато под називом здружено предузеће са новим правним постојањем, али истим постојећим акционарима и имовином & пасива, дугови.

За почетак са основама, најчешће усвојена дефиниција је

  1. Удруживање је комбинација две или више компанија у нови ентитет. Компаније А и Б се удружују и формирају нови ентитет Ц.
  2. Такође укључује апсорпцију. Апсорпција у основи значи да компанија А преузима компанију Б и да је Б ликвидирана.

Два најчешће коришћена израза у удруживању када се односе на компаније су „компанија преносиоца ’ и ‘Преузимаоца’.

Предузеће преносиоца је удружено друштво, а преузималац је припојено друштво.

Врсте удруживања

Природа спајања

Каже се да је ово у природи спајања због задовољења следећих пет услова:

  • Сва имовина и обавезе компаније преносиоца након спајања постају имовина и обавезе компаније преносиоца.
  • Акционари који држе најмање 90% номиналне вредности власничких удела компаније преносиоца (осим власничких удела која су у њима већ непосредно пре спајања, друштво преузимаоца или његове подружнице или њихови номиновани) постају деоничарски акционари друштво преузимаоца на основу спајања.
  • Накнаду за потраживање од деоничарских акционара друштва преносиоца који се сагласе да постану деоничарски акционари друштва преузимаоца, друштво преузимаоца наплаћује у целини емисијом капиталних удела у преузимајућем друштву, с тим што се готовина може платити за било које делимичне акције.
  • Послове компаније преносиоца намерава да након спајања обавља компанија преносиоца.
  • Није предвиђено прилагођавање књиговодствених вредности имовине и обавеза друштва преносиоца када су они уграђени у финансијске извештаје предузећа преузимаоца, осим ради обезбеђивања јединствености рачуноводствених политика.

Тип куповине

Ако било који од горе наведених услова није испуњен, каже се да је у природи куповине.

Потреба за спајањем

  1. Помаже у искоришћавању разних пореских олакшица. Много пута се одвија као мера пореског планирања.
  2. Удружујући се путем спајања, компаније користе велике економије обима.
  3. Такође помаже у уклањању конкуренције међу сличном групом индустрија. Понекад помаже и у стварању монопола на тржишту.
  4. Увек се на њега гледа као на икону раста, оно генерално повећава вредност компанија.
  5. Она носи будуће изгледе за финансијски раст и раст и развој капитала.
  6. Пружа користи од синергије. Једноставно речено, то значи користи које су настале комбинацијом.

Процес удруживања

Правни поступци

Током читавог процеса треба водити рачуна о разним скупима закона, правила, прописа, закона итд. Примена различитих закона мења се од случаја до случаја. Сваки случај мора се разматрати одвојено за одређивање обима важећих закона. Такође, она се разликује од земље до земље. На пример: У Индији се мора поштовати закон о компанијама, закон о СЕБИ, правила и прописи ИРБ-а, ФЕМА, закон о порезу на доходак итд. Ови закони пружају правни оквир за све активности које се спроводе у оквиру шеме спајања. Израда шеме спајања, вођење састанака одбора, добијање одобрења одбора, сагласност акционара, подношење различитих образаца РОЦ-у, обавештавање берзи, рекламе у новинама итд., Неколико је правних корака који су укључени. Све треба учинити у оквиру правних хоризоната односних земаља.

Остале процедуре

  • Дужна пажња се спроводи за реформе корпоративног реструктурирања, попут спајања, што даје поштену представу о томе да ли су послови одрживи или не. Разматра различите аспекте, па тако постоје различите врсте дубинске анализе, као што су финансијска, правна, оперативна, итд.
  • Процјена се врши за предузећа која се спајају. У основи се врши процена амалгамације пре и после ње и упоређује се како би се знала вредност или вредност. Сада је вредновање свеукупно врло широко подручје које је субјективна вежба заснована на бројним чињеницама и претпоставкама.
  • Следи посао који један представљају другима / има који намеравају да се споје. Структурирање овог посла је досадан задатак. Многи преговори се одвијају у процесу спајања. Преговарање је такође врло важна вештина, јер је веома потребно да би се дошло до успешног закључења и финализације посла.
  • Трошкови су врло високи, па је потребно спровести анализу ефеката валутног одбора пре него што се уђе у било какво спајање. О подели или сношењу таквих трошкова мора се одлучити унапред.
  • Коначно, потписан је правни споразум између странака о спајању. Прави тест започиње након почетка. Успешан договор не би се требао ограничити само на папире, већ би и операције спајања после требало да раде на резултате које су компаније очекивале.

Проблеми удруживања

  1. Иако је промена закон природе. Сви бисмо се сложили са овом тачком да су промене тешке и да их нисмо лако дочекати, исто важи и за спајања.
  2. Постоје културне разлике, посебно у случају прекограничног спајања. Људи не раде у хармонији, постоје знаци незадовољства.
  3. Није могуће сваки пут када се од спајања добије ситуација у којој сви добијају. Човек мора бити спреман за суђења и невоље.
  4. Став управе није увек пријатељски, непријатељски став руководства знак је опасности.

Примери удруживања у новије време

Хеинз и Крафт Фоодс

  • Најзанимљивије спајање за проучавање за многе од нас је да ли се храна Хајнца и Крафта пита зашто? Јер волимо храну, зар не? Поред овога, у наставку слиједе неке значајне тачке у вези са овим спајањем -
  • Ово спајање је било важно из разлога што је укључивало комбинацију два великана у прехрамбеној индустрији.
  • Спајање је помогло у повећању годишње продаје и успостављању највећег тржишног удела у свету, тачније у Сједињеним Државама.
  • Очекивале су се користи од синергије од спајања у облику међународног раста и економије обима.
  • Уштеде трошкова очекивале су се као резултат комбинованих операција. Усвојене су различите стратегије за смањење трошкова.
  • Трошак спајања био је приближно 42 милијарде долара. Спајање је било хоризонтално спајање.

Тоиота спајања

  • Тојотине спајања су посебне врсте спајања, јединствена карактеристика која се примећује у њиховим спајањима је та што верују у проширење интерним средствима.
  • Спајања су се догодила између две подружнице исте матичне компаније.
  • Мотив који стоји иза ове врсте спајања је побољшање унутрашњих процеса, коришћење међусобних снага и јачање комуникације.

Е-Баи и Паипал

  • Разлог за ово спајање Е-Баи-а и Паипал-а била је међусобна зависност.
  • Паипал је већину свог прихода зависио од Е-баиа.
  • Послови платног промета зависе од обима трансакција, а Паипал је зависио од Е-баиа за овај обим.
  • Ово спајање није могло да се настави дуго и поново су се Е-баи и Паипал разишли приближно након 12 година свог јединства.
  • Трошак спајања износио је приближно 1,5 милијарди долара.

Дов Цхемицал & Дупонт

  • До овог спајања дошло је зато што су инвеститори желели да имају диверзификованији портфолио за своје инвестиције.
  • Дупонт се бавио семенском индустријом, а Дов хемијском индустријом.
  • Спајање ових ретких индустрија било је стратешки планирано да би се постигла најбоља позиција у области пољопривреде.
  • Трошак спајања био је приближно 130 милијарди долара. Спајање је врста вертикалног спајања.

Група Цитицорп и Травелерс

  • Овим спајањем требало је створити једно од највећих спајања у сектору финансијских услуга банкарства, осигурања и инвестиционих операција.
  • То је учињено како би се окупили различити клијенти који користе финансијске услуге и који желе да инвестирају на тржиштима. Овај потез повећао би базу клијената на појединачним нивоима.
  • Кроз ову меру, инвестициони производи су постали доступни свим врстама купаца.
  • Трошак спајања био је приближно 140 милијарди долара.

Закључак

Укратко, можемо доћи до закључка да спајања зависе од различитих фактора и да иза сваког спајања постоји разлог. Активност спајања је дуготрајна вежба у којој се мора спровести вишеструки правац деловања како би се донела одлука да ли ће спајање бити плодно или не. Посао се не завршава када се две компаније споје, али ново путовање започиње управо од ове тачке. Да би ово био сигуран ударац за успех, морају се предузети напори у фази спајања после. То би требало да доведе до оптималног коришћења ресурса. Компаније морају непрекидно тежити континуираном расту и развоју.