Сразмерни порез (дефиниција, пример) | Како израчунати пропорционални порез?

Шта је пропорционални порез?

Сразмерни порез је једнократни порез, при чему се сви приходи, без узимања у обзир плоча или других критеријума, обрачунавају по паушалној фиксној стопи, без обзира на врсту особе или врсту прихода, чиме се елиминише концепт веће и ниже зараде.

Међутим, у случају прогресивног пореског система, превладава правилна расподјела пореског терета, јер појединац са више зараде има веће пореско оптерећење од оних који имају низак доходак. Ипак, у случају пропорционалног пореза, сви морају сносити исти проценат пореза на своју опорезиву вредност.

Обрачун пропорционалног пореза

Неке земље у свету следе паушални порески систем и наплаћују исту стопу пореза на зараде лица у земљи, а да притом не остварују ефекат на број зарада било да је износ висок или низак. Дакле, систем пореза на доходак у тим земљама има пропорционалну пореску стопу.

На пример, држава следи пропорционалну пореску стопу на зараду било ког лица да би израчунала порез који мора да плати. Стопа пореза је 10%. Током године господин Кс остварује приход од 50.000 америчких долара, а господин И 5.000 америчких долара. Израчунајте порез који плаћају господин Кс и господин И на зараду за разматрану годину.

Решење:

У горе наведеном случају пореске стопе остаје да се утврди и не повећава са повећањем дохотка особе, тако да је случај са пропорционалним порезом, па ће порез који плаћају господин Кс и господин И бити израчунато на следећи начин:

Овде господин Кс зарађује укупно 50.000 америчких долара годишње, а господин И зарађује укупно 5.000 америчких долара годишње. Иако постоји велика разлика у приходима између њих двоје, али како држава у којој бораве следи систем пропорционалне пореске стопе, па ће обојици бити наплаћен порез по стопи од 10%.

  • Пореска обавеза = Опорезива вредност (приход) * стопа пореза
  • Господин Кс Пореска обавеза = 50.000 УСД * 10% = 5.000 УСД
  • Господин И Пореска обавеза = 5000 УСД * 10% = 500 УСД

Пример пропорционалног пореза - порез на промет

У САД-у, на малопродајне предмете који се продају на тржишту, намеће се порез на промет који потрошач плаћа малопродаји, који се обично израчунава као проценат малопродајних трошкова. Након прикупљања пореза на промет, продавац на мало подноси прикупљену уплату држави у којој припада. Порез на промет је такође један од примера пропорционалног пореског система, јер у случају пореза на промет цело лице плаћа исту стопу пореза по паушалној стопи на одређени производ, без обзира на приход који је остварио током тачка.

На пример, постоје две особе, господин А и господин Б, који су отишли ​​у исту продавницу сукнара да би купили исте предмете исте вредности. Свака од особа купила је тканину вредну 150 долара од продавнице сукна. Стопа пореза на промет која се примењује на тканину износи 8%. Дакле, у овом случају, обојица ће морати да плате порез по стопи од 8% на вредност тканине коју су купили и која износи 12 УСД (150 * 8%). Сада ће се утврдити да износ пореза који се троши према тренутној заради оба појединца зна да је плаћен порез у односу на јаз у заради између две особе које врше исте трансакције.

Први појединац Господин А зарађује укупно 1.200 америчких долара месечно од свих његових радова, а други појединачни господин Г. зарађује 12.000 америчких долара месечно од свих његових радова. Ако се израчуна однос пореза плаћеног у односу на укупну зараду, за прво лице, г. Проценат пореза који је платио у односу на свој приход износи 1% [(12 / 1.200) * 100]. Насупрот томе, за другу особу, проценат пореза господина Б који је платио у односу на свој приход износи само 0,10% [(12 / 12,000) * 100].

Може се видети да износ пореза на промет различито утиче на обе особе, иако иако иста стопа пореза преовлађује за обе особе, господин Б, који има нижи доходак, мора да плати већи проценат порез у поређењу са господином. Проценат пореза. Овај паушални систем наплате исте стопе пореза свим појединцима без обзира на њихову зараду пропорционалан је порески систем.

Закључак

Пропорционални порез је врста пореског система у коме се сви порески обвезници (групе са малим, средњим и вишим приходима) опорезују по истој стопи. Будући да порез наплаћују сви по паушалној стопи, било да остварују нижи или већи приход, па је познат и као паушални порез.

Дакле, овај систем је механизам опорезивања у којем пореске власти обрачунавају исту пореску стопу на све пореске обвезнике, без обзира на износ прихода који су од њих остварили. Људи који се залажу за пропорционални порез верују да овај систем помаже у стимулисању економије, јер подстиче људе на напоран рад, а више јер не постоји казна за порез због зараде више прихода, што постоји у случају прогресивног пореза систем. Такође, верује се да ће предузећа која раде у таквом пореском систему вероватно више улагати у овај систем, што ће довести до већег промета новца у привреди.