Цене засноване на трошковима (дефиниција, формула) | Врхунски примери

Шта је цена заснована на трошковима?

Цене засноване на трошковима могу се дефинисати као метода одређивања цена у којој се одређени проценат укупних трошкова додаје трошку производа ради утврђивања његове продајне цене или другим речима, односи се на методу одређивања цена у којој је продајна цена одређује се додавањем процента добити поред трошкова израде производа.

Објашњење

То је приступ одређивању цена, који укључује трошкове производње, дистрибуције и продаје производа додавањем поштене стопе поврата како би се надокнадили напори и ризици које је предузела компанија. То је једноставан начин за израчунавање цене производа израчунавањем укупних трошкова у које се додаје жељени профит да би се утврдила коначна продајна цена.

Класификација и формуле цена заснованих на трошковима

# 1 - Трошкови плус цене

То је најједноставнији метод одређивања цене производа. У методу одређивања цене уз додатак, причвршћени проценат, који се назива и проценат марже, укупних трошкова (као профит) додаје се укупним трошковима да би се одредила цена. Рецимо, на пример, АБЦ организација сноси укупне трошкове од 100 долара по јединици за производњу производа. Додаје 50 долара по јединици производа као добит. У таквом случају коначна цена производа организације била би 150 УСД. Ова метода одређивања цена се такође назива просечном ценом трошкова и најчешће се користи у производним организацијама.

Формула за израчунавање цена заснованих на трошковима за различите типове је следећа:

Цена = Јединична цена + очекивани проценат поврата на цену

# 2 - Цене маркета

Односи се на методу одређивања цена у којој се фиксни износ или проценат цене производа додаје цени производа да би се добила продајна цена производа. Цене са маржама су чешће у малопродаји у којој продавац продаје производ да би зарадио профит. На пример, ако је продавац на мало узео производ од велетрговца за 100 долара, онда би могао да дода надокнаду од 50 долара да би стекао профит.

Цена = Јединична цена + маржирана цена

Где,

Означна цена = Јединична цена / (1-жељени повраћај продаје)

# 3 - Неисплаћена цена

У случају нераспоређених цена, компанија тежи максимизирању доприноса фиксним трошковима. Ово је релевантно, посебно у индустријама које укључују високе фиксне трошкове као што је транспортна индустрија. Овде ће се одредити ниво продаје који ће бити потребан за покривање релевантних променљивих и фиксних трошкова.

Цена = променљиви трошак + фиксни трошкови / јединична продаја + жељени профит

# 4 - Цене циљане добити

У овом случају, цене су постављене тако да циљају одређени ниво добити или приноса који жели да заради на инвестицији.

Цена = (Укупна цена + жељени проценат поврата инвестиције) / Укупне продате јединице

Примери цена заснованих на трошковима

Компанија продаје робу на тржишту. Цену одређује на основу цена заснованих на трошковима. Варијабилни трошак по јединици је 200 УСД, а фиксни трошак по јединици је 50 УСД. Профитна маржа износи 50% од трошкова. Израчунајте продајну цену по јединици.

Овде ће се продајна цена израчунати на основу трошкова плус.

Ових 375 долара биће најнижа цена.

Значај

Свака организација тежи да оствари профит у послу којим се бави. Добит се одређује продајном ценом производа или услуге. Није увек већа добит. Потражња за производом у свакој ценовној тачки такође је важна за одређивање оствареног прихода и добити.

Разлике између цена заснованих на трошковима и цена заснованих на вредности

Разлике између цена заснованих на трошковима и цена заснованих на вредности су следеће:

ОсноваЦене засноване на трошковимаЦене засноване на вредности
Фокусирај сеФокусира се на ситуацију компаније при одређивању цене.При одређивању цене фокусира се на купце.
ЦенеЦјењује се између најниже цијене и горње границе; Тржишни услови диктирају где, између пода и плафона, компанија одређује цену.Ако се користи, компанија поставља своје цене у опсегу који се одређује према томе шта су купци спремни да плате. Генерално, цена је већа.
ПредностиТо резултира конкурентним ценама. Компаније које користе ову стратегију вероватно ће привући потрошаче који траже производе и услуге који су јефтини.Често доноси високу добит на свакој продатој ствари, али неки потрошачи можда неће бити спремни да плате високу цену и купе од конкурента.

Предности

  1. Једноставна и једноставна стратегија;
  2. Осигуравање стабилне и доследне стопе генерисања добити;
  3. Проналази цену прилагођеног производа који је произведен према спецификацијама појединачног купца;
  4. Проналажење максимално могућих трошкова производње производа дозвољених ако је коначна продајна цена фиксна.

Мане

  1. То може довести до производа подцењених.
  2. Занемарује трошкове замене.
  3. Прекорачење трошкова уговора.
  4. Прекорачење трошкова производа.
  5. Овај приступ може занемарити опортунитетне трошкове улагања.
  6. Овај приступ понекад може занемарити улогу потрошача на укупном тржишту.

Закључак

Стога се цене засноване на трошковима могу назвати методом одређивања цена која израчунава цену производа прво израчунавањем цене производа у коју се додаје жељени профит, а резултат је коначна продајна цена.