Потпуни образац ПОА (пуномоћје) - врсте, карактеристике

Потпуни образац ПОА - пуномоћје

Потпуни образац ПОА означава пуномоћ. То је документ који овлашћује имаоца да заступа или делује у име добављача ПОА у пословима који се односе на пословне, приватне или друге правне ствари. Лице које даје право или овлашћује да заступа у његово име је концедент или налогодавац ПОА. Лице које је овлашћено да заступа у име налогодавца познато је као адвокат или агент.

Сврха

ПОА је правни документ у којем појединац може навести ко је овлашћен да доноси одлуке у његово име у случају да та особа није способна да самостално доноси одлуке или у ситуацији у којој није у стању да се представља као он није погодна особа за заступање. Орган или агент именован за доношење одлуке у име налогодавца одговоран је и очекује се да доноси и доноси одлуке које су у корист директора. ПОА има више намена јер постоје различите врсте ПОА и сви ПОА су за одређене сврхе.

Карактеристике

Следе карактеристике:

# 1 - Јавни документ

Пуномоћје је документ који је оверен да би био јавни документ и био прихваћен. Стога овај ПОА омогућава физичком и правном лицу да одреди правног агента који ће у његово име заступати било коју врсту правних аката. Овај документ јасно показује да агент делује у име налогодавца.

# 2 - Унилатерализам

Пуномоћје је документ који има јасно обележје унилатерализма. То значи да за одобравање ПОА није потребно овлашћење особе која га прима, а слично томе, особа која додељује ПОА мора да обезбеди своје присуство у време ако је јавни бележник додељује ПОА.

# 3 - Једноставно

Врло је једноставно доделити или створити ПОА, јер се од даваоца гранта захтева само да се представи код бележника и треба да буде у потпуном поседу својих менталних установа и пунолетних година да додели ПОА.

Значај

Сада да разговарамо о важности:

Пуномоћје је веома важан документ за особу која заступа некога у било којим правним стварима, јер заступник или заступник може заступати у име концедента или налогодавца само ако је носилац законског пуномоћја. Генерално, људи нису стручњаци за било коју ствар, било да се она односи на пословна или лична питања. Стога је потребан стручњак који ће водити или заступати директора. А без ПОА агент не може никога заступати. Имаоцу даје законско право да заступа налогодавца у разним стварима без којих се налогодавац мора заступати.

Врсте

Постоје различити типови који се могу створити, али главни и популарни типови су размотрени у наставку:

# 1 - Генерал

Опште пуномоћје је правни документ који агенту даје овлашћење да у име принципала решава све законски дозвољене ствари. Ово је можда једина ПОА која је потребна појединцу у већини случајева.

# 2 - Опруга

Изненађујуће пуномоћје је ПОА који се одвија само у случају догађаја или унапред дефинисаног стања. Овај документ креира налогодавац како би његов агент могао да делује уколико се догоди унапред дефинисани догађај.

# 3 - Ограничено

Ограничена пуномоћ је посебна пуномоћ која се у основи користи за једнократне трансакције када налогодавац не може да их изврши из разлога који су му из руку.

# 4 - Медицинска

Медицинско пуномоћје је створено да овласти поузданог агента да доноси важне медицинске или здравствене одлуке у случају да их директор није у стању да донесе за себе.

# 5 - Издржљив

то је то пуномоћје које не престаје смрћу налогодавца. Нема одређено временско раздобље и одмах ступа на снагу онеспособљавањем налогодавца.

# 6 - Није издржљив

Ово пуномоћје се користи само за одређени временски период и углавном за одређену трансакцију. Једном када је трансакција завршена, или давалац кредита за то време постане неспособан, трајно пуномоћје престаје.

Предности

  • То је једноставан начин да се другим особама омогући да воде свој случај, а која имају боље искуство и стручност у тим питањима.
  • Штити старије клијенте помажући им да донесу тачну одлуку или помажући им и доносећи тачне одлуке које су за њих корисне.
  • ПОА се даје предност када је клијенту угодно да агент буде именован за имаоца пуномоћја.
  • Налогодавац има овлашћење да стави пуномоћје пре времена или би могао опозвати пуномоћје.
  • Путем пуномоћја, особа добија слободу и олакшање због тога што ће се с тим стварима поступати пажљиво, јер ће именовани агент имати значајну и потребну стручност у одлукама које треба донијети.

Мане

  • У ПОА-има може бити повећан ризик од злостављања старијих особа.
  • Можда постоје случајеви када би именовани агент могао да се покаже као непоуздан током одређеног временског периода.
  • Постоје многе ситуације у којима агенти који поседују ПОА не извршавају своје задатке на такав начин који би могао довести до губитка директора.
  • Агент је већину времена ухваћен у доношењу погрешних одлука и примању мита да би донео те погрешне одлуке.

Закључак

Пуномоћје је правни документ који даје носиоцу ПОА да доноси одлуке у име концедента или налогодавца. Равнатељ треба да именује агента који је поверљив према њему и треба да помогне у доношењу исправних одлука које би се могле показати корисним за директора.