Пуни облик ЕТФ-а (Берзански фондови) - како то функционише?

Шта је пуни облик ЕТФ-а?

Пуни облик ЕТФ-а означава фондове којима се тргује на берзи. Може се назвати финансијским инструментима који се формирају коришћењем сакупљања хартија од вредности као што су акције, обвезнице или се може добити из индекса. Ова врста финансијског инструмента може се упоређивати са узајамним фондовима, али се такви инструменти могу купити или продати током целог радног дана трговања.

Врсте

Испод су врсте средстава којима се тргује на берзи -

# 1 - ЕТФ-ови на залихама

Ови ЕТФ-ови се формирају формулисањем акција у портфељу. Они показују слично понашање као индекс. Ови фондови којима се тргује на берзи имају редовне акције у својим портфељима и приказују сва својства или карактеристике сличне акцијама. Улагањем у ЕТФ-ове деоница, инвеститор добија прилику да инвестира у корпу акција.

# 2 - Секторски ЕТФ-ови

Секторски фондови којима се тргује на берзи су врста ЕТФ-а која или инвестира у акције, обвезнице или класе активе које истичу или се фокусирају на одређену индустрију. Они могу формулисати индекс фокусирајући се на референтне параметре.

# 3 - Обвезнице ЕТФ-ови

ЕТФ обвезнице су дефинисани као фондови којима се тргује на берзи и искључиво улаже у дужничке хартије од вредности и обвезнице, при чему се ти инструменти могу упоредити са заједничким фондовима који имају портфељ обвезница. Обвезнице могу бити у распону од корпоративних, јавних и државних обвезница.

# 4 - ЕТФ-ови за робе

Фондови којима се тргује на берзи су они који чине портфељ роба. Роба се може кретати од злата, сребра и метала. Робе обично имају негативну корелацију са акцијама и обвезницама.

# 5 - Валутни ЕТФ-ови

Средства којима се тргује на девизном тржишту представљају оне финансијске производе који држе стране валуте као део портфеља. Они су углавном формирани да би добили приступ страним тржиштима и на тај начин избегавали страну трговину.

# 6 - ЕТФ-ови за некретнине

Ово је дефинисано као фондови којима се тргује на берзи и улажу у инвеститоре у некретнине, у закладе за инвестирање у некретнине, компаније за пружање услуга у промету некретнина и хартије од вредности уз хипотеку. То би такође могле бити колекције комерцијалних некретнина.

# 7 - Активно вођени ЕТФ-ови

Овим фондовима којима се тргује на берзи активно управља тим стручњака и портфолио менаџера. Они врше инвестициона истраживања и улазе у ужи избор најуспешнијих класа имовине које би се могле користити за изградњу ЕТФ-а.

# 8 - Индекс ЕТФ-а

То су фондови којима се тргује на берзи и који су усредсређени на одређени индекс или секторске индексе или индекс који припада деоницама, обвезницама или роби.

Како ЕТФ раде?

Креатори тржишта или овлашћени учесници присутни на финансијским тржиштима обраћају се менаџеру ЕТФ-а. Менаџер ЕТФ-а помаже у стварању инвестиционе корпе одржавајући паралелни комуникациони канал са овлашћеним учесницима.

Овлашћени учесници затим одлазе на финансијска тржишта и купују акције у правим процентима или користе акције које поседују и достављају их менаџеру ЕТФ-а. Сличан поступак се спроводи за поступак откупа и корпа која се од њега формира назива се откупном корпом.

Пример

Претпоставимо да се фонд којим се тргује на берзи тргује по цени од 64 долара на берзи фонда којим се тргује на берзи. Међутим, овлашћени учесник примећује да је фер тржишна вредност фондова којима се тргује на берзи 63,85 УСД. Овлашћени учесник би купио јединице из креативне корпе по цени којом се активно тргује.

Значај

Како се финансијски систем динамички мења, фондови којима се тргује на берзи појавили су се као популаран избор улагања међу малим и великим инвеститорима. Флексибилност њиховог активног трговања на тржиштима додаје им перспективу да их користе као средство за инвестирање.

ЕТФ вс индексни фондови

  • Индексни фондови су дефинисани као пасивни инвестициони фондови који имају портфељ класа имовине или залиха које су део самог индекса. Имају само оне акције које су део индекса и тиме менаџер прати њихов учинак у складу са тржишним индексом. Док су фондови којима се тргује на берзи дефинисани као фондови који су формулисани коришћењем класа имовине, а не само фокусирањем или праћењем одређеног индекса.
  • Индексни фондови се не могу користити за активне инвестиционе праксе или стилове. Могу се користити за пасивне стилове инвестирања само зато што би у случају активних стратегија улагања могли бити високи трансакцијски трошкови. Док се фондови којима се тргује на берзи могу формулисати користећи стил активног инвестирања и пасивни стил инвестирања.

Предности

  • Нуди ниске накнаде за трансакције и трошкове.
  • Инвеститор углавном мора платити мање омјера трошкова и обично има економичну структуру трошкова у поређењу са заједничким фондовима.
  • Генерално, при изласку из средстава којима се тргује на берзи не наплаћују се накнаде за излазни терет.
  • Ова средства су доступна тржиштима и олакшавају појединачним малопродајним инвеститорима улагање у акције, робу и обвезнице у настајању.
  • На располагању је могућност марже и стога би се могла користити за софистициране стратегије трговања.
  • Нуди огромну транспарентност у погледу рада фондова у поређењу са заједничким фондовима и хеџ фондовима.
  • Ови фондови свакодневно откривају своје портфеље и праксе управљања ризиком промовишући свест инвеститора.
  • Овим фондовима се тргује током целог пословног или трговинског дана и стога су ликвиднија од узајамних фондова.
  • Имају добро успостављена и организована секундарна тржишта.
  • Због тренутног стварања и откупа средстава којима се тргује на берзи, заједно са балансирањем у арбитражним ценама.
  • ЕТФ-ови су порезнији у поређењу са узајамним фондовима.
  • Фондови обично имају мањи промет у одржаваном портфељу и стога носе мање краткорочне капиталне добити која значајно смањује порезе.

Ограничења

  • Они су генерално високо изложени већим класама активе које инвеститори који улажу у такве инструменте не прате или не прате их.
  • Власници капитала могу бити несвесни нивоа ризика који се преузима на непознате класе имовине као део портфеља.
  • Лакоћом приступа коју нуде ЕТФ-ови могло би се лако манипулисати и њиме се трговало, што би навело губитак малим инвеститорима.
  • Највећа ограничења су у томе што инвеститори никада немају могућност поновног улагања дивиденди или не нуде планове за реинвестирање дивиденди.

Закључак

Средства којима се тргује на берзи су инвестициона средства изведена из класа активе или из класа активе које припадају одређеним секторима. Класе активе могу се кретати од деоница, обвезница и робе итд. Они нуде велику флексибилност и ликвидност инвеститорима који одлуче да инвестирају на финансијским тржиштима.