Пенни Стоцк (дефиниција, примери) | Шта су Пенни акције / акције?

Шта су Пенни акције / акције?

Пенни Стоцк односи се на акције јавних предузећа са ниском тржишном капитализацијом, које су углавном неликвидне и њима се тргује по ниској цени (обично мање од 5 УСД по акцији). Ове акције се обично котирају на мањим берзама и тргују преко ванберзанских трансакција, мада неке акције тргују и на великим берзама попут НИСЕ.

Пример

Постоји акција која се тренутно тргује на тржишту по цени од 2 долара. Како је цена акције веома нижа, ово ће спадати у категорију пенни деоница. Сада господин Кс поседује 60.000 деоница по 2 долара. Одједном је цена акције порасла на 4 долара и вратила господина Кс од 100%. Ово повећање цене акције са 2 на 4 долара дало је господину Кс 120.000 америчких долара у једном дану. Ова зарада није могућа када се узимају у обзир велике акције, јер је у случају великих залиха потребан велики капитал да би се купио тако велик обим акција.

Предности

  1. Ниска цена по акцији - Цена по акцији таквих акција је веома мања, што је главна предност, јер са становишта инвеститора не постоји потреба за великом количином капитала да би се започело улагање.
  2. Повећање инвестиционих опција - Инвеститорима је лако да купе денарске акције, јер су лако доступни широј јавности, а пошто су цене врло ниске, инвеститори могу да купе многе акције са мање капитала. То повећава могућности за инвеститоре, јер он истовремено може да купи многе такве акције.
  3. Високе потенцијалне награде - Они имају велики потенцијал да генеришу већи профит оним људима који могу управљати својим инвестиционим некретнинама спровођењем истраживања и праћења, јер постоје велике осцилације у залихама пенија.

Мане

  • Нове компаније без историје - Већина компанија чијим се акцијама тргује на тржишту, јер су акције у центу, новоформиране компаније или новооснована предузећа. Велике су шансе да ове компаније немају или имају лош досије или се чак неке могу приближити банкроту. Овај недостатак информација о компанији отежава инвеститорима стицање потпуног знања о компанији, утврђивање потенцијала залиха и да ли вреди улагати у ту акцију или не.
  • Недостатак ликвидности - Углавном нису ликвидне и могуће је да кад год инвеститор жели да прода своје акције, за исто неће добити ниједног купца. Да би продао своје акције у случају потребе за новчаним средствима, можда ће морати да спусти цену акције.
  • Тешко је донијети информисану одлуку - За остваривање прихода од инвестиција потребно је имати одговарајуће знање и информације о компанији и њеним залихама да би се донела утемељена одлука. У случају залиха гроша, тешко је добити одговарајуће информације у поређењу са добро успостављеним компанијама, где је лако добити и информације које су транспарентне јер долазе из веродостојних извора. У случају таквих залиха, чак и ако су информације доступне, велика је вероватноћа да оне не потичу из веродостојних извора.

Важне тачке

  • У случају пени деоница превладава велика нестабилност, па ако особа која улаже у те деонице не обрати пажњу на те деонице како треба, на крају би могла да остане без новца. Пре инвестирања треба спровести правилно истраживање, а затим га надгледати на прави начин.
  • То је добро средство за прикупљање средстава како би се покренуло и развило пословање које обично користе мале компаније и стартупи, јер је једно од најбржих и најефикаснијих средстава за прикупљање капитала кроз процес дуготрајно.
  • Иако може доћи до знатног добитка када се тргује акцијама, јер постоји велика нестабилност на тржишту, у исто време превладава и велики ризик од губитка значајног износа инвестиције чак и у кратком периоду.
  • Не постоји загарантована заштита залиха гроша, али СЕЦ препоручује инвеститорима неке знакове упозорења, на пример, ако у компанији има нежељене поште, у предузећу постоји велика имовина, али у исто време приход је мали, постоји необична ставка у фуснотама финансијских извештаја, било која необична питања у ревизији, итд. Ова упозорења инвеститори треба да размотре пре инвестирања.
  • Многе вештине су потребне у случају да неко тргује акцијама и жели да заради зараду превазилазећи ризик. Те вештине укључују знање о берзи и стрпљење. Такође, инвеститор у почетку треба да уложи мали износ, да добије што више информација о акцијама и тржиштима.

Закључак

Стога се може закључити да се пенни акција односи на акције малих компанија које тргују обично за износ по акцији мањој од 5 УСД. Те акције се обично котирају на мањим берзама и тргују путем отц путем огласне табле отц иако неке од акције пенија тргују и на великим берзама попут берзе у Њујорку. Иако може доћи до знатног добитка када се тргује акцијама, јер постоји велика нестабилност на тржишту, у исто време преовлађује велики ризик од губитка значајног износа инвестиције чак и у кратком периоду. тако да, уз велике приносе, превладава и велики ризик.