Деривати на капитал (дефиниција, примери) | Врхунске 4 врсте деривата капитала

Шта су деривати од капитала?

Деривати на капитал су уговори чија је вредност повезана са вредношћу основног средства, тј. Капитала, и обично се користе у сврху заштите или шпекулације. Постоје четири главне врсте власничких деривата, наиме - термински и термински послови, опције, варанти и свопови.

Врхунске 4 врсте деривата капитала

Размотримо четири врсте власничких деривата како следи.

# 1 - Напредови и фјучерси

То су уговори којима се утврђује обавеза купца да купи одређену хартију од вредности по унапред утврђеном курсу и датуму. Термински уговори су флексибилнији од фјучерса у погледу одређивања основне хартије од вредности, количине гаранције и датума трансакције. Међутим, термински уговори су стандардизовани и њима се тргује на берзи.

# 2 - Опције

Пружа право купцу да купи или прода основни капитал по унапред одређеној цени по унапред одређеној стопи. Изложеност у опцијама је ограничена на цену опције, јер није обавезно извршити уговор о доспећу.

# 3 - Налози

Као и опције, варанти такође дају право на куповину или продају деоница по обученом датуму и стопи. Налоге издају компаније, а не трећа страна.

# 4 - замјене

То су уговор две стране о размени финансијске обавезе у уговору о дериватима.

Примери власничких деривата

Следе примери инвестицијских деривата.

Пример # 1

Појединац је купио 10 деоница у вредности од 10 долара за сваку (са укупним трошковима од 100 долара). Такође је купио опцију позива од 10 долара са ударном ценом од 0,50 долара, укупни трошкови су износили 5 долара (0,50 долара к 10 акција). Ако се цена акције повећа на 11 долара, опција ће добити добит од 1 долара. Међутим, ако цена падне на 9 УСД, губитак би износио 1 УСД на свакој акцији, тако да појединац неће искористити ту могућност. Према томе, у овом случају добит може бити неограничена, али губици су ограничени на цену опције, односно 5 УСД.

Пример # 2

Инвеститор држи 1.000 акција Бета Лимитед-а и жели да их прода након 30 дана. Пошто постоји несигурност цене након 30 дана, он склапа термински уговор о продаји након 30 дана по цени која је данас утврђена. Након 30 дана, без обзира на тржишну цену, инвеститор ће морати да испоручи акције другој уговорној страни по унапред одређеној цени. Термински капитал може се испоручити у облику деоница или готовине.

Пример # 3

Инвеститор има позицију у АБЦ ограничених 50 деривата. Може да закључи уговор о замјени, при чему се финансијска обавеза по овом изведеници размјењује за поврат на неки други дериват. На унапред одређени датум, обе стране ће подмирити обавезу у стварности или је могу подмирити у различитом новцу.

Предности власничких деривата

Неке од предности власничког деривата су следеће:

  • Изложеност ризику заштите Будући да је вредност деривата повезана са основним средством (капиталом), користи се за заштиту изложености. Инвеститор који има удео у капиталу може да склопи уговор о изведеном инструменту против истог капитала чија се вредност креће у супротном смеру. На овај начин се губици, ако их има, могу надокнадити профитом других.
  • Расподела ризика: Портфељ ризик је распоређен између хартија од вредности и деривата, стога ограничава изложеност ризику.
  • Ниски трошкови трансакције: Трошкови дериватних уговора су ниски у поређењу са ризиком који покривају.
  • Одређивање цене основног капитала: Понекад се спот цена фјучерса користи за одређивање приближне цене хартије од вредности.
  • Помаже у повећању ефикасности тржишта.

Мане деривата капитала

Неки од недостатака власничког деривата су следећи:

  • Висок ризик од испарљивости: Велика волатилност излаже ризику од великих губитака деривата.
  • Деривати на капитал су шпекулативне природе: Деривати се користе за шпекулације и због неизвесности неразумне шпекулације могу резултирати великим губицима.
  • Ризик од неизвршења уговорне стране: Када се уговори о изведеним дериватима закључе преко шалтера, постоји ризик од неизвршења обавеза друге уговорне стране.

Закључак

  • Деривати на капитал су уговори чија је вредност повезана са вредношћу основног средства.
  • Деривати на капитал користе се у сврху заштите или шпекулације.
  • Деривати на капитал имају четири врсте: терминске / будуће, опције, варанти и свопови.