Формула паритета куповне моћи | Прорачун ППП | Примери

Формула за израчунавање паритета куповне моћи (ППП)

Паритет куповне моћи односи се на курс две различите валуте које ће бити у равнотежи, а ППП формула се може израчунати множењем трошкова одређеног производа или услуге са првом валутом са трошковима исте робе или услуге у САД-у долара.

„Паритет куповне моћи“ је термин који се користи за објашњење економске теорије која каже да ће курс две валуте бити у равнотежи или у односу на однос њихове куповне моћи. Формула за паритет куповне моћи земље 1 в.р.т. држава 2 може се једноставно извести дељењем трошкова одређене робе (рецимо добре Кс) у земљи 1 у валути 1 са трошковима истог добра у земљи 2 у валути 2.

Паритет куповне моћи = Цена добра Кс у валути 1 / Цена добра Кс у валути 2

Популарна пракса је израчунавање паритета куповне моћи неке земље в.р.т. САД и као таква формула се такође могу изменити поделом цене добра Кс у валути 1 са трошковима истог добра у америчком долару.

Паритет куповне моћи = Цена доброг Кс у валути 1 / Цена доброг Кс у америчком долару

Прорачун паритета куповне моћи (корак по корак)

Формула ППП се може добити коришћењем следећа четири корака

  • Корак 1: Прво, покушајте да утврдите добру корпу или робу која је лако доступна у обе земље о којима се ради.
  • Корак 2: Затим одредите цену добре корпе у првој земљи у сопственој валути. Трошкови ће одражавати трошкове живота у земљи.
  • 3. корак: Затим одредите цену добре корпе у другој земљи у сопственој валути.
  • 4. корак: Коначно, ППП формула државе 1 в.р.т земље 2 може се израчунати тако што ће се цена добре корпе у земљи 1 у валути 1 поделити са трошковима истог добра у земљи 2 у валути 2 као што је приказано у наставку.

Паритет куповне моћи = Цена добра Кс у валути 1 / Цена добра Кс у валути

Примери

Овде можете преузети овај образац Екцел-а формуле паритета куповне моћи - Екцел-ов образац формуле паритета куповне моћи

Пример # 1

Узмимо пример паритета куповне моћи између Индије и САД. Претпоставимо да Американац посети одређено тржиште у Индији. Посетилац је купио 25 колача за 250 динара и приметио да су колачи у Индији прилично јефтинији. Посетилац је тврдио да у просеку 25 таквих колача кошта 6 долара. На основу датих података израчунајте паритет куповне моћи између две земље.

С обзиром на то, цена 25 колача у ИНР = 250 РСД

Цена 25 колача у УСД = 6 УСД

Стога се паритет куповне моћи Индије в.р.т САД може израчунати као,

Паритет куповне моћи = Цена 25 кекса у ИНР / Цена 25 кекса у УСД

= 250 Рс / 6 УСД

Израчун паритета куповне моћи Индије в.р.т САД ће бити,

Паритет куповне моћи Индије в.р.т САД = Рс.41,67 по $

Према томе, однос паритета куповне моћи размене за колаче је УСД1 = ИНР41,67.

Пример # 2

Омогућава узмимо још један пример за израчунавање паритета куповне моћи између Кине и САД. У јануару 2018. године МцДоналд’с Биг Мац у САД кошта 5,28 долара, док би исти Биг Мац у истом периоду могао да се купи за 3,17 долара у Кини. На основу датих података израчунајте паритет куповне моћи између две земље.

[Курс 1 УСД = 6,76 ЦНИ]

  • С обзиром на то, трошкови Биг Мацка у ЦНИ = 3,17 * 6,76 ЦНИ = 21,43 ЦНИ
  • Цена Биг Маца у УСД = 5,28 УСД

Испод табеле приказани су подаци за израчунавање паритета куповне моћи између Кине и САД.

Израчун трошкова Биг Маца у ЦНИ ће бити,

Цена Биг Маца у ЦНИ = 3,17 * 6,66 ЦНИ = 21,43 ЦНИ

Стога се паритет куповне моћи Кине в.р.т САД може израчунати као,

Паритет куповне моћи = Трошак Биг Мацка у ЦНИ / Трошак Биг Маца у УСД

= 21,43 ЦНИ / 5,28 УСД

Прорачун паритета куповне моћи Кине без САД-а биће,

Паритет куповне моћи = 4,06 ЦНИ по $

Према томе, однос паритета куповне моћи размене за Биг Мац је УСД1 = ЦНИ4.06.

Калкулатор паритета куповне моћи

Можете да користите овај калкулатор паритета куповне моћи

Цена доброг Кс у валути 1
Цена доброг Кс у валути 2
Формула паритета куповне моћи
 

Формула паритета куповне моћи =
Цена доброг Кс у валути 1
=
Цена доброг Кс у валути 2
0
=0
0

Релевантност и употреба

Веома је важно разумети концепт формуле ЈПП, јер је потребно упоредити националне дохотке и животни стандард различитих нација. Дакле, метрика паритета куповне моћи између две државе представља укупан број добара и услуга које ће једна јединица валуте једне државе моћи да купи у другој земљи, узимајући у обзир ниво цена у обе земље. Према томе, када се теорија паритета куповне моћи држи добром, онда би ова метрика требала бити једнака јединици.

Друга велика примена паритета куповне моћи је у израчунавању бруто домаћег производа нације, јер помаже у ублажавању утицаја инфлације и других сличних фактора. Метрика ублажава проблем велике разлике у стопама инфлације међу државама и помаже у мерењу релативних резултата различитих економија и њиховог животног стандарда. Варијабле засноване на паритету куповне моћи показују стварну слику, омогућавајући тако поређење. Као такав, метода паритета куповне моћи игра значајну улогу и даје предност у анализама које спроводе истраживачи, креатори политике и друге приватне институције. Варијабле засноване на паритету куповне моћи не показују велике осцилације у кратком року. Дугорочно, метрика показује донекле варијације, што је индикативно за смер кретања девизног курса.