Логички тест у програму Екцел | Како се користе логичке функције (И, ИЛИ, АКО)?

Логички тест значи да има логички излаз који је или тачан или нетачан, у Екцелу можемо извршити логички тест у било којој ситуацији, најчешће коришћени логички тест је коришћењем једнаког оператора који је „=“ да ли користимо = А1 = Б1 у ћелији А2, вратиће тачно ако су вредности једнаке и нетачно ако вредности нису једнаке.

Шта је логички тест у програму Екцел?

У Екцелу у почетним фазама учења прилично је тежак задатак разумети концепт логичких тестова. Али када ово једном савладате, то ће бити драгоцена вештина за ваш ЦВ. Често у Екцелу користимо логички тест како би се подударали са више критеријума и дошли до жељеног решења.

У Екцелу имамо чак 9 логичких формула. Идите на картицу Формула и кликните на групу Логичке функције да бисте видели све логичке формуле.

Неке од њих су често коришћене формуле, а неке ретко коришћене формуле. У овом чланку ћемо у примерима у реалном времену покрити неке од важних Екцел-ових логичких формула. Све Екцел-ове логичке формуле раде на основу ИСТИНА или НЕТОЧНО логичког теста који радимо.

Како се користи логичка функција у програму Екцел?

Испод су примери логичке функције у екцелу.

Овај образац Екцел логичких функција можете преузети овде - Екцел предложак логичких функција

# 1 - И & ИЛИ Логичка функција у програму Екцел

Функције Екцел АНД & ОР раде потпуно супротно једна од друге. Услов АНД у екцелу захтева да сви логички тестови буду ИСТИНА, а с друге стране ИЛИ функција захтева да било који од логичких тестова буде ТРУЕ.

На пример, погледајте примере у наставку.

Имамо име студента, Ознаке 1 и Ознаке 2. Ако је студент постигао више од 35 на оба испита, резултат би требао бити ТАЧАН, ако не, резултат би требао бити ЛАЖ. Пошто морамо да испунимо оба услова, овде морамо да користимо И логички тест.

Пример # 1- И логичка функција у програму Екцел

Корак 1: Прво отворите функцију АНД.

Корак 2: Прва логичка 1 је Ознаке 1 је> 35 или није. Па тестирајте стање.

Корак 3:Други тест је Ознаке 2 су> 35 или не. Дакле, примените логички тест.

Корак 4: Имамо само два услова за тестирање. Дакле, применили смо оба логичка теста. Сада затворите носач.

Ако су оба услова задовољена, формула по дефаулту враћа ТРУЕ или иначе враћа ФАЛСЕ као резултат.

Превуците Формулу до остатка ћелија.

У ћелијама Д3 и Д4 добили смо ФАЛСЕ као резултат, јер су у ознакама 1 оба ученика постигла мање од 35.

Пример # 2 - ИЛИ Логичка функција у програму Екцел

ИЛИ се потпуно разликује од функције АНД. ИЛИ у Екцел-у захтева да само један услов буде ИСТИНА. Сада примените исти логички тест на горње податке са условом ИЛИ.

Резултат ћемо имати или ЛАЖНО или ТАЧНО. Ево нас тачно.

Превуците Формулу у друге ћелије.

Сада погледајте разлику између функција АНД & ОР. ИЛИ враћа ИСТИНА за студенте Б & Ц иако су на једном од испита постигли мање од 35. Будући да су постигли више од 35 ознака 2, ИЛИ функција је у 2 логичка теста пронашла услов> 35 ТРУЕ и као резултат вратила ТРУЕ.

# 2 - АКО логичка функција у Екцелу

АКО је екцел функција једна од важних логичких функција о којој ће се расправљати у екцелу. ИФ укључује 3 аргумента за достављање. Сад, погледајте синтаксу.

  • Логички тест: То није ништа друго до наш условни тест.
  • Вредност ако је Тачно: Ако је горњи логички тест у екцелу ИСТИНА, какав би требао бити резултат.
  • Вредности ако је ФАЛСЕ: Ако је горњи логички тест у екцелу ФАЛСЕ, шта би требао бити резултат.

За пример погледајте доле наведене податке.

Сада, ако је цена производа већа од 80, онда нам је потребан резултат „Скупо“, ако је цена производа мања од 80, онда нам је потребан резултат као „У реду“.

Корак 1: Овде је логичан тест да ли је цена> 80 или не. Дакле, прво отворите услов ИФ.

Корак 2: Сада положите логички тест у екцелу, тј. Цена> 80.

Корак 3: Ако је логички тест у екцелу ИСТИНА, потребан нам је резултат „Скупо“. Дакле, у следећем аргументу тј. ВРЕДНОСТ ако је ИСТИНА резултат у двоструким наводницима помиње као „Скупо.

Корак 4: Завршни аргумент је ако је логички тест у екцелу ФАЛСЕ. Ако је тест нетачан, потребан нам је резултат као „Ок“.

Резултат смо добили скупо.

Корак 5: Превуците формулу у друге ћелије да бисте добили све ћелије.

С обзиром да је цена производа Оранге и Сапота мања од 80, резултат смо добили као „Ок“. Логични тест у екцелу је> 80, тако да смо добили „скупо“ за јабуке и грожђе, јер је њихова цена> 80.

# 3 - АКО има И & ИЛИ логичке функције у програму Екцел

АКО је са друге две логичке функције (И & ИЛИ) једна од најбољих комбинација формула у екцелу. За боље разумевање погледајте доле наведени пример података које смо користили за услове И & ИЛИ.

Ако је студент оба испита обавио више од 35, онда ћемо га прогласити ПРОЛАЗНИМ или НЕПОСРЕДНИМ.

И по дефаулту као резултат може вратити само ТРУЕ или ФАЛСЕ. Али овде су нам потребни резултати као ПАСС или ФАИЛ. Дакле, овде морамо користити ИФ услов.

Прво отворите ИФ стање.

Ако може да тестира само један услов истовремено, али овде морамо истовремено да погледамо два услова. Дакле, отворите И условите и положите тестове као испит 1> 35 и испит 2> 35.

Ако су оба наведена услова ИСТИНИТИ, потребан нам је резултат као ПАСС. Дакле, спомените вредност ПАСС ако је логички тест у екцелу ТРУЕ.

Ако је логички тест у екцелу ФАЛСЕ, онда би резултат требао бити Фаил.

Дакле, ево резултата као Пасс.

Превуците Формулу у друге ћелије.

Дакле, уместо подразумеваних ТРУЕ или ФАЛСЕ, добили смо сопствене вредности уз помоћ ИФ услова. Слично томе, можемо применити и функцију ОР, само заменити функцију И функцијом ИЛИ.

Ствари које треба запамтити

  • Функција АНД захтева да сви логички тестови у екцелу буду ИСТИНА.
  • Функција ИЛИ захтева да барем било који од логичких тестова буде ИСТИНА.
  • Имамо и друге логичке тестове у екцелу попут ИФЕРРОР функције у екцелу, НЕ функције у екцелу, ТРУЕ функције у екцелу, ФАЛСЕ итд. ...
  • О преосталим Екцел-овим логичким тестовима разговараћемо у посебном чланку.