Директор вс Извршни директор | 4 најбоље разлике (са Инфографиком)

Разлика између директора и извршног директора

Директор односи се на особу у компанији која је део одбора директора и одговорна за доношење важних одлука компаније, а може бити директор са пуним радним временом или са непуним радним временом, док Извршни директор односи се на особу у компанији која се сматра управним одбором и именује се као стално запослени у компанији која зарађује у компанији изнад и изнад накнаде директора као запослени

Ко је директор?

За релативно малу до велику организацију, било да је предузеће јавно или приватно предузеће, значи вођа одређене функције унутар организације. Директори су широко подељени у два типа, један од њих познат је као извршни директор, а други је познат као неизвршни директор. Генерално, директори су део управног одбора компаније који расправља о свим важним стратегијама унутар компаније за различите функције попут маркетинга, финансија, људских ресурса и информационе технологије.

Директори су одговорни за доношење свих важних одлука за компанију. За директора је пресудно да има исправан скуп искуства и знања како би доносио одлуке у компанији. Неизвршни директори су они који нису део организације и не учествују у свакодневним активностима компаније. Они су део управног одбора јер доносе знање и стручност у посебним областима и долазе из других организација. Неизвршни директори углавном пружају непристрасно решење посебно критичног проблема, јер нису део организације.

Ко је извршни директор?

Извршни директори су углавном шеф управног одбора организације. Они су интерни службеници организације и одговорни су за свакодневне активности организације. Они су на челу управног одбора и постављају улогу менаџера, а такође и лидера. Постоји много извршних директора који се могу разликовати у зависности од функција унутар организације и природе организације.

Они су различитих врста попут директора маркетинга, директора финансија и генералног директора. Одговорна је за вођење посла из дана у дан у оквиру организације до ширења посла и доношења свих критичних одлука. Осим тога, они су такође одговорни за бригу о свим правним аспектима у предузећу, опорезивању које се примењује на бележење промена услед рачуноводствених прилагођавања у организацији. Извршни директори треба да воде одбор коначним доношењем одлуке постизањем консензуса међу осталим одборима директора.

Директор вс Извршни директор Инфографика

Овде вам пружамо 4 најбоље разлике између директора и извршног директора

Директор вс извршни директор - кључне разлике

Кључне разлике између директора и извршног директора су следеће -

  • Директори се могу широко поделити на два. Један од њих је извршни директор, а други неизвршни директор. Може се даље поделити на директоре у сенци, заменике и де факто директоре. Извршни директори су различитих врста, у зависности од броја функција присутних у организацији, попут директора маркетинга, директора финансија, директора за информациону технологију и директора.
  • Неизвршни директори не учествују у свакодневним активностима организације јер нису део организације и углавном су ангажовани од друге организације на одређено време како би пружили своју стручност у нишној области. Извршни директори су део организације и учествују у свакодневним активностима организације.
  • Директори су део одбора који доноси све важне одлуке за компанију, извршни директори су углавном шеф одбора и функционишу и као менаџер и као лидер одбора.

Директор против извршног директора Разлика у међусобним односима

Погледајмо сада међусобну разлику између директора и извршног директора

Основа - директор вс извршни директорДиректориИзвршни директори
ДефиницијаЗа јавну или приватну компанију директор се залаже за вођу одређене функције у организацији. Директор је шири појам унутар организације и из њега се може створити много категорија.Они су углавном шеф управног одбора неке организације. Они су интерни службеници организације и одговорни су за свакодневне активности организације.
ВрстеМоже се широко поделити на два, један од њих је извршни директор, а други неизвршни директор. У зависности од величине и природе компаније, директори се могу даље поделити на директоре у сенци, заменике директора и де фацто директоре.Постоје разне врсте, у зависности од броја функција које су присутне у организацији, попут директора маркетинга, директора финансија, директора за информациону технологију и директора.
ФункцијаНије део организације и није укључен у свакодневне активности организације.Они су директни запосленици организације и укључени у свакодневне активности у организацији.
ПриродаОни су одговорни за доношење свих важних одлука за компанију. За директора је пресудно да има исправан скуп искуства и знања како би доносио одлуке у компанији.Они су одговорни и за управљање и вођење одбора директора у организацији

Закључак

Директори су вође организације која води разне функције унутар организације. Директори су део одбора који доноси све важне одлуке за компанију. Директори су углавном извршни директори две врсте који су део организације и углавном су на челу управног одбора. Друга врста су неизвршни директори који су аутсајдери и раде као хонорарци да би пружили специфична знања и стручност за организацију.