Анализа осетљивости (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је анализа осетљивости?

Анализа осетљивости је техника анализе која ради на основу анализе шта-шта попут тога како независни фактори могу утицати на зависни фактор и користи се за предвиђање исхода када се анализа врши под одређеним условима. Обично га користе инвеститори који узимају у обзир услове који утичу на њихову потенцијалну инвестицију за тестирање, предвиђање и процену резултата.

Формула анализе осетљивости

Формула за анализу осетљивости је у основи финансијски модел у Екцелу где се од аналитичара тражи да идентификује кључне променљиве за излазну формулу, а затим процени учинак на основу различитих комбинација независних променљивих.

Математички, зависна излазна формула је представљена као,

З = Кс2 + И2

Прорачун анализе осетљивости (корак по корак)

 • Корак 1: Прво, од аналитичара се захтева да осмисли основну формулу која ће деловати као излазна формула. На пример, рецимо да се НПВ формула може узети као излазна формула.
 • Корак 2: Даље, аналитичар треба да идентификује које су променљиве потребне за сензибилизацију, јер су кључне за излазну формулу. У формули НПВ у Екцелу, цена капитала и почетна инвестиција могу бити независне променљиве.
 • Корак 3: Затим одредите вероватни опсег независних променљивих.
 • Корак 4: Затим отворите екцел лист, а затим ставите опсег једне независне променљиве дуж редова, а други поставите заједно са колонама.
  • Опсег 1. независне променљиве
  • Опсег 2. независне променљиве
 • Корак 5: Затим идите на картицу „Подаци“ и кликните на дугме „Шта ако анализа“. Испод тога изаберите опцију „Табела података“.
 • Корак 6: Даље, попуните „Ред целл инпут“ референцом на 1. независну променљиву и „Цолумн инпут целл“ референцом на 2. независну променљиву.
 • Корак 7: На крају, кликните ентер да би табела ступила на снагу и представила вероватне исходе. Стога је створена табела табела осетљивости.

Примери

Овај Екцел образац за анализу осетљивости можете преузети овде - Екцел предложак за анализу осетљивости

Пример # 1

Узмимо пример једноставне излазне формуле која се наводи као збир квадрата две независне променљиве Кс и И.

У овом случају, претпоставимо опсег Кс као 2, 4, 6, 8 и 10, док је распон И 1, 3, 5, 7, 9, 11 и 13. На основу горе поменуте технике , израчунаће се све комбинације две независне променљиве да би се проценила осетљивост резултата.

На пример, ако је Кс = 3 (ћелија Б2) и И = 7 (ћелија Б3), тада је З = 32 + 72 = 58 (ћелија Б4)

З = 58

За израчунавање анализе осетљивости идите на картицу података у екцелу, а затим изаберите опцију Шта ако анализа. За даљи поступак израчунавања анализе осетљивости погледајте дати чланак овде - Табела података са две променљиве у Екцелу

Пример # 2

Узмимо још један пример одређивања цена обвезница где је аналитичар идентификовао стопу купона и принос до доспећа као независне променљиве, а зависна излазна формула је цена обвезнице. Купон се исплаћује полугодишње у номиналној вредности од 1.000 америчких долара, а очекује се да доспеће обвезница за пет година. Одредите осетљивост цене обвезнице за различите вредности купонске стопе и приноса до доспећа.

У овом случају, аналитичар је узео опсег купонске стопе као 5,00%, 5,50%, 6,00%, 6,50% и 7,00%, док је стопа купона 5%, 6%, 7%, 8% и 9 % На основу горе поменуте технике узимају се све комбинације приноса до доспећа и стопе купона за израчунавање осетљивости цене обвезнице.

Стога је израчунавање цене обвезница следеће

Цена обвезнице = 102.160 УСД

За израчунавање анализе осетљивости идите на картицу Подаци у Екцелу, а затим изаберите опцију Шта ако анализа.

Релевантност и употреба

Анализа осетљивости је техника која користи табелу података и један је од моћних екцел алата који омогућава финансијском кориснику да разуме резултат финансијског модела под различитим условима. Такође се може сматрати савршеном допуном другог екцел алата који је познат као менаџер сценарија и као такав додаје већу флексибилност моделу вредновања током процеса анализе и на крају у случају презентације.

Као такав, веома је важно да аналитичар цени начин стварања табеле података, а затим тумачи његове резултате како би се осигурало да анализа иде у жељеном смеру. Даље, табела података може бити ефикасан и ефикасан начин презентације шефу или клијенту када су у питању очекиване финансијске перформансе под различитим околностима.