Синергија у М&А | Врсте синергија у спајањима и преузимањима

Синергија у спајању и преузимањима је приступ пословних јединица да, ако комбинују своје пословање формирањем једне целине и заједничким радом на постизању заједничког циља, тада укупна зарада предузећа може бити већа од збира зараде обе предузећа која зарађују појединачно, а такође се таквим спајањем могу смањити и трошкови.

Синергија у спајањима и преузимањима

Синергија је концепт који омогућава двема или више компанија да се комбинују и генеришу више профита или заједно смање трошкове. Ове компаније верују да им међусобно комбиновање доноси више користи него што су самци и раде исто.

У овом чланку ћемо прво разумети синергију, а затим ћемо разговарати о главном нагласку чланка, односно о врстама синергија.

Хајде да почнемо.

Шта је синергија у спајањима и преузимањима?

Разговарајмо о синергији у спајањима и преузимањима на другачији начин. Директно ћемо узети пример и илустровати како функционише синергија у спајању и преузимањима.

Рецимо да се компанија А и компанија Б одлуче за синергију. Откад говоримо о синергији, говоримо о спајањима и преузимањима; рецимо да се компанија А и компанија Б спајају једни с другима јер верују да ће им одлука о комбиновању омогућити смањење трошкова као и повећање профита.

Разлог због којег се одлучују за међусобно спајање је тај што компанија Б производи сировине које компанија А користи за припрему готових производа које компанија А продаје.

Ако се споје, компанија А не треба да тражи добављача, а набавка сировина била би беспрекорна.

С друге стране, као резултат спајања, компанија Б не треба да брине о продаји и маркетингу. Све што треба да ураде је да побољшају своје процесе за производњу бољих сировина за компанију А.

У овом случају, збир Предузећа А и Предузећа Б бољи је од појединачног Предузећа А и Предузећа Б. И зато ово можемо назвати синергијом у спајањима и преузимањима.

Овде разговарамо о синергији у спајању и преузимању, међутим, ако желите да сазнате више о спајањима и преузимањима, можете погледати Курс за спајања и преузимања (М&А).

Врсте синергија

Обично постоје три врсте синергија у спајањима и преузимањима која се дешавају међу компанијама. Погледајмо ове различите врсте синергија како бисмо могли да разумемо како синергија делује у различитим ситуацијама -

# 1 - Синергија прихода

Ово је прва од три врсте синергије у спајањима и преузимањима. Ако две компаније прођу кроз синергију прихода, догоди се да продају више производа.

На пример, рецимо да је Г Инц. стекао П Инц. Г Инц. се бавио продајом старих преносних рачунара. П Инц. није директни конкурент Г Инц., али П Инц. продаје нове преноснике прилично јефтино. П Инц. је још увек врло мали у профиту и величини, али дају велику конкуренцију компанији Г Инц. откако продаје нове преноснике по знатно нижој цени.

Како је Г Инц. стекао П Инц., Г Инц. је повећао територију од продаје само половних преносних рачунара до продаје нових преносних рачунара на новом тржишту. Проласком кроз ову аквизицију повећаће се приход обе ове компаније и могле би заједно да генеришу више прихода у поређењу са оним што су могле да раде појединачно.

И ту лежи значај синергије прихода.

Пример синергије прихода

извор: финанцхилл.цом

Из горњег примера примећујемо да је Аласка Аир стекла свог мањег ривала Виргин Америца за 2,6 милијарди долара. Аласка'с Аир Манагемент процењује синергију прихода на 240 милиона долара.

# 2 - Синергија трошкова

Друга врста синергије у спајањима је синергија трошкова. Синергија трошкова омогућава двема компанијама да смање трошкове као резултат спајања или припајања. Ако узмемо исти пример, узели смо и горе; видели бисмо да је као резултат куповине П Инц., Г Инц. у стању да смањи трошкове одласка на нову територију. Поред тога, Г Инц. је у могућности да приступи новом сегменту купаца без додатних трошкова.

Смањење трошкова је једна од најважнијих предности синергије трошкова. У случају синергије трошкова, стопа прихода се можда неће повећати; али би се трошкови дефинитивно смањили. У овом примеру, када се синергија трошкова догоди између Г Инц. и П Инц., комбинована компанија може да уштеди много трошкова на логистици, складиштењу, маркетиншким трошковима, трошковима обуке (будући да запослени у П Инц. могу да обуче запослени у Г Инц. и обратно), а такође и у истраживању тржишта.

Због тога је синергија трошкова прилично ефикасна када се праве компаније споје заједно или једно предузеће стекне друго.

Пример синергије трошкова

извор: гулфневс.цом

Горе напомињемо да ће спајање Националне банке Абу Дабија и Прве заливске банке резултирати синергијом трошкова од око милијарду Дх. Очекује се да ће синергије трошкова бити остварене у наредне три године вођене смањењем мреже и особља, интеграцијом система, консолидацијом заједничких пословних функција итд.

# 3 - Финансијска синергија

Трећа врста синергије у спајањима и преузимањима у Финансијској синергији. Ако средње предузеће оде да позајмљује зајам од банке, банка може наплатити више камата. Али шта ако се две средње компаније споје и као резултат тога, велика компанија оде да позајмљује зајам од банке, добиће бенефиције јер би имале бољу структуру капитала и бољи новчани ток за подржавање својих позајмица.

Финансијска синергија је када се две средње компаније спајају да би створиле финансијске предности.

Залажући се за финансијску синергију, ове две компаније не само да остварују финансијске предности у случају позајмљивања кредита или плаћања мање камате, већ су у могућности да остваре и додатне пореске олакшице. Поред тога, они су такође у могућности да повећају свој дужнички капацитет и да смање комбиноване трошкове капитала.

Као пример, можемо рећи да су се компанија Л и компанија М спојиле да би створиле финансијску синергију. Будући да су компаније на средњем нивоу и ако послују појединачно, морају да плате премију за узимање кредита код банака или никада не би успели да смање трошкове капитала. Због тога се испоставило да је спајање било врло корисно за обе ове компаније и то можемо назвати финансијском синергијом у спајањима и преузимањима.

Могу ли се истовремено постићи ове три врсте синергије у спајању и преузимањима?

Ово је горуће питање. У идеалном свету ово троје се може постићи истовремено.

Али обично странке које се одлуче за спајање или припајање имају за циљ једну или највише две врсте синергије.

Без обзира на то шта су одлучили да постигну, најважније је да ли ће се спајање или припајање показати корисним или не.

Тежња синергији и постизање синергије у спајањима и преузимањима потпуно су различите ствари.

Ако се обе компаније одлуче да делују заједно, а њихови запослени не одупру се променама, сасвим је могуће добити велике користи од спајања или преузимања. Али у неколико случајева запослени у било којој од компанија нису у стању да прихвате нагле промене у радним структурама, стиловима, окружењу, центру контроле, и тако даље и тако даље.

Као резултат, испоставило се да сва спајања или преузимања не стварају веће користи.

Закључак

Још један важан аспект у овом погледу је како неко може да схвати да ли треба купити компанију или продати једну или се спојити са другом. Да би разумели прилику и купци и продавци морају да имају свеобухватно разумевање предузећа којим се баве (или желе да буду у блиској будућности).

Разумевање могућности синергије у спајању и преузимањима није лако пронаћи. Потребне су године искуства и осећај тржишног знања који могу имати само искусни власници предузећа. Будући да неуспех може бити бруталан, увек је разборито сагледати све могуће факторе пре него што се одлучите за било какву врсту спајања или припајања.