ЦФА вс МБА | 9 суштинских разлика које морате знати!

ЦФА® вс МБА - шта је боље?

Кључна разлика између ЦФА и МБА су стечене вештине. ЦФА се фокусира на унапређење вештина управљања инвестицијама, укључујући анализу инвестиција, стратегију портфеља, расподелу имовине и корпоративне финансије. Док се МБА фокусира на свеукупне менаџерске вештине попут маркетинга, пословања, финансија, рачуноводства људских ресурса итд. Друга разлика је начин студирања. ЦФА је програм за само-учење, док је МБА у већини случајева програм са пуним радним временом у учионици.

Узимам слободу да претпоставим да ако читате овај чланак о ЦФА® вс МБА, онда сте помало збуњени у вези са правим изборима које желите да направите. Молим вас, не брините, нисте једини овде! - Чак сам и ја постао дезоријентисан :-)

Појављујете се на испиту за ЦФА ниво 1? - Погледајте овај сјајни 70+ сати ЦФА нивоа 1 курса

НАПОМЕНА - Препоручени курсеви
 1. Онлајн ЦФА ниво 1 обуке - 70+ сати видео записа
 2. Онлајн тренинг ЦФА нивоа 2 - 100+ сати видео записа

Да бих уклонио овај хаос и олакшао вам процес доношења одлука, створио сам ову ЦФА® вс МБА инфографику.

Време читања: 90 секунди

Професионални савет: ЦФА® вс МБА


Зашто бисте требали одабрати ЦФА® ознаку?

Различите предности стицања ЦФА® ознаке укључују:

 • Стручност у стварном свету
 • Препознавање каријере
 • Етичко утемељење
 • Глобална заједница
 • Потражња послодавца

Велика потражња за ЦФА® повељом говори о разлици коју чини. Обрађено је више од 160.000 регистрација испита ЦФА® за испите у јуну 2015. (35% у Америци, 22% у Европи, Блиском Истоку и Африци и 43% у азијско-пацифичком региону).

За више информација погледајте - ЦФА® програми

 • Каријера у управљању инвестицијама - Ако је реч о управљању инвестицијама која вас привлачи, онда је ЦФА® дефинитивно за вас. Управљање инвестицијама генерално укључује управљање великим инвестиционим фондовима и одлучивање где ће се инвестирати новац.
 • Врхунске инвестиционе банке? - ЦФА® курикулум покрива напредне скупове вештина потребних за инвестиционе банкаре и аналитичаре Екуити Ресеарцх-а. Открићете да је већина инвестиционих банкара и аналитичара положила ЦФА® испит.
 • Каријера Хедге Фунд-а - ЦФА® ће вам бити од помоћи и ако планирате да се одлучите за хеџ фондове, али то на овом пољу није неопходно.
 • Ресуме Боостер - Због високе вредности за власника ЦФА® повеље, поседовање овог степена дефинитивно је појачивач наставка.

Такође можете прочитати ЦФА датум и распореде за важне рокове.

Зашто бисте требали да се бавите МБА-ом:

 • Рад са најбољим фирмама (не нужно инвестиционо банкарство) - Ако завршите МБА из познатих пословних школа, можете да уђете у најбоље познате фирме за које желите да радите. Па, познате пословне школе вам омогућавају директан приступ регрутима у врхунским банкама, консултантским фирмама и другим компанијама.
 • Ребрандинг - Ако желите да промените бренд, проширите своје мреже или истражите нове индустрије, онда је МБА дефинитивно за вас.
 • Укупни развој - МБА се фокусира на укупан развој ученика и не фокусира се на било који одређени скуп вештина. Свеукупни развој је важан када желите да се попнете на лествици и од вас се очекује да поседујете више скупова вештина.

Који је ваш избор за каријеру?


 • ЦФА® је попут копања дубоке, али уске рупе - Па ако желите било шта да учините „Споља“ управљања инвестицијама, инвестиционог банкарства, истраживања капитала или посла из хеџ фонда, препоручио бих да ЦФА® није за вас.
 • МБА је попут копања мале, али широке рупе. Ако желите да промените своје подручје, научите нове скупове вештина, пређете са науке на финансије или маркетинг, онда вам МБА најбоље одговара. Са дипломом МБА на врхунском институту, можете се наћи у доброј компанији. Такође, и даље можете постати инвестициони банкар или консултант јер је пуно инвестиционих банака и консултантских фирми у потрази за новим МБА талентима.
ЦФА® је попут копања дубоке, али уске рупе; МБА је попут копања мале, али широке рупе. Кликните да бисте Твеет

Закључак


ЦФА® је изузетно користан ако желите да направите каријеру у пољу управљања инвестицијама, међутим, МБА је широко призната диплома и стећи ћете различита искуства која превазилазе управљање инвестицијама (консалтинг, стратегија, ХР итд.). Да бисте радили МБА, мораћете да жртвујете свој посао са пуним радним временом и то уз врло високу цену, заједно са опортунитетним трошковима. Међутим, за ЦФА® не морате напустити посао да бисте полагали ЦФА® испите, већ жртвујете слободно време. Друга опција би могла бити да се узму у обзир оба - ЦФА® и МБА? Прво сам уписао МБА, а затим положио ЦФА® :-)

Остали чланци за упоређивање који би вам се могли свидети

 • ЦФА вс ФРМ
 • ФРМ вс ПРМ разлике
 • ЦФА вс ЦФП - Шта је боље?
 • ЦПА вс МБА - Шта је најбоље?

Дакле, који узимате - ЦФА® вс МБА?


Ако имате било каквих питања / повратних информација о њима - ЦФА® или МБА, испустите коментар испод