10 најбољих стратешких књига | ВаллстреетМојо

Списак 10 најбољих књига о стратегији

Стратегија ће вам помоћи изузетно, чак и ако немате никакве везе са развојем пословања. Ако желите да развијете ИОУ Инц. (што сви желимо да урадимо), онда морате да преузмете ове књиге и прочитате их. Испод је списак књига о стратегији -

 1. Уметност стратегије: Водич за успех у послу и животу теоретичара игара (Набавите ову књигу)
 2. Добра стратегија Лоша стратегија: Разлика и зашто је то важно (Набавите ову књигу)
 3. Играње за победу: Како стратегија заиста функционише (набавите ову књигу)
 4. Конкурентна стратегија: Технике за анализу индустрија и конкурената (Набавите ову књигу)
 5. Пословна стратегија: Водич за ефикасно доношење одлука (Ецономист Боокс) (Набавите ову књигу)
 6. Књига о стратегији: Како размишљати и стратешки се понашати да бисте постигли изванредне резултате (набавите ову књигу)
 7. Ваша стратегија треба стратегију: Како одабрати и применити прави приступ (набавите ову књигу)
 8. Стратегија која делује: Како компаније које побеђују затварају празнину између стратегије и извршења (Набавите ову књигу)
 9. Мапе стратегија: Претварање нематеријалне имовине у опипљиве резултате (набавите ову књигу)
 10. Стратегија плавог океана, проширено издање: Како створити неоспорени тржишни простор и учинити конкуренцију небитном (набавите ову књигу)

Размотримо детаљно сваку од стратешких књига заједно са кључним преузимањима и прегледима.

# 1 - Уметност стратегије: Водич теоретичара игара за успех у послу и животу

Авинасх К. Дикит и Барри Ј.Ј. Налебуфф

Ова најбоља књига о стратегији илуструје како можете променити свој живот користећи теорију игара. То није применљиво само у вашем животу; једнако је ефикасан за напредовање у каријери. Погледајте критике и најбоље за понети.

Преглед књиге стратегија:

 • Најбољи део ове врхунске стратегије представља врхунац обилних примера. Ако успете да прочитате само 50 страница, добићете невероватну вредност. Књига се првенствено врти око способности доношења одлука која је основа теорије игара. Најуочљивија карактеристика ове књиге је разрада теорије игара у односу на стратегију.
 • Ако ваша професија захтева интеракцију са људима током целог дана, ова књига би вам била непроцењива.
 • Ако мислите да тек почињете са стратегијом и немате појма шта уопште јесте и како функционише, ово је прва књига коју бисте требали узети у руке.

Кључна преузимања из ове књиге најбољих стратегија

 • Ако желите да прочитате уџбеник, дизајниран и ажуриран у потпуно другом пакету, ово је за вас. Моћи ћете да се обратите многим примерима и да будете у стању да употребите већину тактика у свом животу и послу.
 • То је почетник критичког стратешког размишљања. Ако желите да надмашите, надмашите, надмудрите конкуренцију, одаберите ову најбољу стратегију.
 • Једна од најзначајнијих ствари ове књиге је што она не само да диктира шта треба да радите; него вам такође говори како да мислите о противнику. На пример, напоменуо је да ће вас противник искористити ако унапред зна ваш потез. Зато морате увек да имате осећај случајности док делујете стратешки.
<>

# 2 - Добра стратегија Лоша стратегија: Разлика и зашто је то важно

Рицхард Рицелт

Чак је и стратегија подвојена. Има добар елемент који функционише и лош елемент који не дају никакав мерљив резултат. Зато морате прочитати ову књигу како бисте знали шта је злато, а шта дрога!

Преглед књиге стратегија:

 • Румелтов рад јасно означава разлику између добре и лоше стратегије. Дао је оквир за спровођење добре стратегије и напомиње да већина компанија нема стратегију; заборављају на добру или лошу стратегију. Научићете како можете створити и изградити компанију са добром стратегијом са референцама попут Аппле-а, Форда, ИБМ-а и многих других.
 • Ако узмете у руке ову најбољу књигу стратегија, схватили бисте да је главни задатак вође стратегија. А начин на који би то требало да учини је уклањање свих ексцеса попут финансијских циљева, слогана и модних речи, и концентрише се само на то како ће организација ићи напред.

Кључна преузимања из ове најбоље књиге о стратегијама

 • Најбољи део је једноставан оквир добре стратегије у три корака - први корак је дијагноза где ћете добити јасност о изазовима са којима се ваша компанија тренутно суочава; други корак је ваш приступ превазилажењу препрека; и коначно, последњи корак је заједничка визија и заједничко предузимање корака за примену истог.
 • Многе књиге о стратегијама излазе из перспективе теоријских идеја. Али ова најбоља књига о стратегији концентрише се на практичну мудрост и на то како идеје можете директно применити у свом послу. У исто време, ова књига вам не говори тачно шта треба да радите; треба да размислите и примените у свом послу оно што сматрате да је потребно.
<>

# 3 - Играње за победу: како стратегија заиста функционише

А. Г. Лафлеи & Рогер Л. Мартин

Стратегија је једноставна, али није лака. Јер стратегија покреће људе и организације да доносе тешке изборе када могу донијети лакше! Научићете да доносите боље и тешке изборе ако прочитате ову најбољу књигу стратегија.

Преглед књиге стратегија:

 • Ова најбоља књига о стратегији научиће вас да су све стратегије ризичне, али немате стратегију за своје пословање далеко је ризичније. У овој књизи научићете тачне стратегије које су аутори искористили да П&Г катапултирају до невероватне добити и повећали су тржишну вредност за 100 милијарди долара за само десет година. Ако сте менаџер предузећа, то морате прочитати.
 • Ову најбољу књигу стратегија требали бисте узети у руке с разлогом, а то би требало бити избегавање пет невоља - дефинисање стратегије као визије, размишљање стратегије као плана, одбијање дугорочне / средњорочне стратегије, доживљавање стратегије као оптимизација статуса кво и стратегија размишљања као праћење најбољих пракси.

Кључна преузимања из ове књиге најбољих стратегија

 • Ова најбоља стратешка књига је врло кратка у поређењу са осталим стратешким књигама. Дуга је само 272 странице и садржи све информације потребне за велики успех у послу.
 • Најбољи део ове књиге је оквир за пет питања -
 • Која је наша победничка тежња?
 • Где ћемо играти?
 • Како ћемо победити?
 • Које способности морамо имати да бисмо победили?
 • Који су системи управљања који су нам потребни да подрже наше изборе?

Ако компанија добро одговори на овај оквир од пет питања, на крају ће постепено доминирати тржиштем као што је то учинила П&Г користећи исту методологију.

<>

# 4 - Конкурентска стратегија: технике за анализу индустрија и конкурената

Мицхаел Е. Портер

Ово је најпопуларнија стратегија најбољих књига. Иако је врло сложен и тежак за читање, вреди се потрудити.

Преглед књиге стратегија:

 • Ако сте студент посла (МБА), онда је ова главна стратешка књига Мајкла Портера обавезна литература. Ово је прва књига о стратегији која је револуционирала начин на који компаније гледају на конкуренцију и сопствену кључну компетенцију. Ако желите започети са било којом књигом која ће ваше пословање преобразити из „само постојећег“ у „процват“, ово је књига коју морате прво узети у руке.
 • Ова главна стратешка књига променила је курс стратешког управљања у очима студената и практичара. Ова најбоља књига о пословној стратегији састоји се од три дела - опште аналитичке технике, генеричко индустријско окружење и стратешке одлуке. Такође ћете моћи да прочитате два додатка, нпр. портфељ технике у анализи конкурената и како спровести индустријску анализу осим главних одељака. То значи да када једном узмете ову књигу, то је комплетна књига о стратегији.

Кључна за понети из ове најбоље књиге о стратегијама

 • Најбоље за понети из ове књиге је, наравно, Портеров модел пет сила -
 • Претње учесника
 • Преговарачка моћ продаваца
 • Преговарачка моћ купаца
 • Ривалство међу конкурентима
 • Притисак заменљивих производа
 • Ова најбоља књига о пословној стратегији прво представља концепт конкурентске предности и како то може помоћи организацији да успе.
 • Чак и ако је написан давне 1980. године, и даље је релевантан у садашњем тржишном сценарију. Примери које је Портер дао су невероватни. На пример, 1970-их се ХП суочио са конкуренцијом са електронским калкулаторима; сада преовлађује исто такмичење, само су се променили елементи такмичења.
<>

# 5 - Пословна стратегија: Водич за ефикасно доношење одлука (Ецономист Боокс)

аутор Јереми Коурди

Данас оно што радите у свом послу одређује са чиме ћете се суочити у блиској будућности - успехом или неуспехом. Испоставило се да је боље доношење одлука, веће би биле шансе за успех.

Преглед књиге стратегија:

 • Ова најбоља књига о стратегији написана је за почетнике који желе да разумеју стратегију на основном нивоу. Ако сте почетник у послу, ово је најбоља стратешка књига за почетак. Расправља о основама пословања и покрива готово све аспекте које треба да знате о послу.
 • Ако сте прочитали пуно књига о стратегији, ова књига ће вам потакнути размишљање. Од усклађивања ваше визије, предвиђања, расподеле ресурса до имплементације и беспрекорног извршења - научићете све основе у овој књизи.

Кључна преузимања из ове књиге најбољих стратегија

 • Једноставно почиње од тога где сте, где желите да будете и како да стигнете. Ово је основни темељ који већина предузећа игнорише.
 • Према аутору, добра стратегија стоји искључиво на њеној ефикасности, а ефикасност стратегије зависи од јаза између примене и стратегије. Што је мања празнина, веће су шансе за организациони успех.
 • Један од најбољих делова ове најбоље књиге о стратегији је нагласак на менаџерима такође у организацији. Обично се верује да је стратегија задатак лидера. Али овде ћете научити да сте као менаџер увек одговорни за то како се стратегија спроводи.
<>

# 6 - Књига о стратегијама: Како размишљати и стратешки се понашати како би се постигли изванредни резултати

аутор Мак Мцкеовн

Ова најбоља књига о корпоративној стратегији није корисна само за власнике предузећа, већ људи из свих сфера живота могу читати и уживати у увидима из ове књиге.

Преглед књиге стратегија:

 • Ова најбоља стратешка књига написана је имајући на уму просечног читаоца. Поглавља су кратка, а објашњења одговарају. Без употребе било каквог мумбо џамбо менаџмента, ова књига премашује очекивања било ког власника предузећа који би желео да научи најнужнија питања о свом послу, нпр. како постати глобални, како победити у стратешким играма, како изнова и изнова развијати своје пословање и тако даље и тако даље.
 • Ово је књига коју не бисте прочитали ни једном. И даље ћете се враћати књизи ради поновног референцирања и разумевања концепата.

Кључна преузимања из ове најбоље књиге о стратегијама

 • У ову најбољу књигу стратегија можете се кладити ако размишљате о преласку на нови ниво у свом послу или каријери. Ова стратешка књига обилује корисним примерима и садржи увиде многих глобалних лидера који су постигли велики напредак у свом послу и животу.
 • Ако не знате ништа о стратегији, ова књига од 272 странице помоћи ће вам да започнете путовање практичним приступом стратегији.
 • Ова главна стратешка књига дала је јасан преглед између менаџера и лидера. Ако као менаџер мислите стратешки, већ сте вођа. Менаџер не може постати вођа без стратешког размишљања, по мишљењу аутора. Тачно је и ако мислите да не можете да донесете било какву одлуку јер немате положај, ауторитет или мисаони мишић, тешко вам је да се представљате као вођа.
<>

# 7 - Ваша стратегија треба стратегију: Како одабрати и применити прави приступ

Мартин Реевес, Кнут Хаанаес и Јанмејаиа Синха

Ако роните кроз сулуду количину сложених питања и покушавате да пронађете прави приступ за спровођење своје стратегије, ова књига ће вам неизмерно помоћи. Ухватите ово и добићете нацрт за извршавање стратегије.

Преглед књиге стратегија:

 • Ако не прочитате ниједну класичну књигу о стратегији, ова најбоља књига о стратегији уштедеће вам време, труд и трошкове. Подигните ову књигу и научићете све о стратегији која превладава на тржишту. Свака страница ове књиге вреди више него што плаћате за целу књигу. Према стратезима 21. века, ова књига се не може срушити.
 • Према читаоцима, ова књига долази на почетку топпер листе. Ако сте прочитали Портерову књигу о стратегији, свидеће вам се ова главна стратешка књига. Многи читаоци су такође напоменули да ова књига може бити савршен почетак за свакога ко тек започиње своје путовање у стратегији.

Кључна преузимања из ове књиге најбољих стратегија

 • Ова књига представља корак по корак примедби које је понудио гуру менаџмента Петер Ф. Дуцкер - „Не постоји ништа тако бескорисно као ефикасно радити нешто што уопште не би требало да се ради“. Што је најважније, ова књига није само за маркетиншке менаџере или пословне стратеге; ако сте стручњак за људске ресурсе, било би вам непроцењиво у погледу увида, поступака извршења и управљања људима.
 • У ово доба бржег ритма и оштре конкуренције, власницима предузећа је потребно више од алата. Потребна им је продавница хардвера одакле могу одабрати праве алате у складу са ситуацијом. Ова књига ће пружити готово све могуће алате за стратегију до које сваки власник предузећа може доћи.
<>

# 8 - Стратегија која функционише: Како компаније које побеђују затварају празнину између стратегије и извршења

Паул Леинванд & Цесаре Р. Маинарди

Ова најбоља књига о пословној стратегији разликује се по приступу и обиму. Ова књига се може назвати мостом између стратегије и извршења. То значи да ћете научити како радити анализу празнина и понашати се према увидима које добијете.

Преглед књиге стратегија:

 • Књига наглашава потребу да се усредсредимо на идентитет који пробија буку и који може да обезбеди раст као резултат, уместо да се ради обрнуто. Једном када поставите свој специфични идентитет, можете исти стратешки приступ превести у своју свакодневну структуру.
 • Ова књига ће вам помоћи да разумете „јаз у знању и чињењу“. У стратегији, исти јаз се преводи у јаз између „стратегије“ и „извршења“. Разлог због којег већина организација пати од овог проблема са недостатком је тај што се превише концентришу на размишљање, а мање на извршавање и петље повратних информација. Ако прочитате књигу, разумели бисте где су недостаци и како их отклонити.

Кључна за понети из ове најбоље књиге о стратегијама

 • Из ове књиге ћете научити 5 широких ствари -
 • Стварање и залагање за идентитет
 • Преведите исти идентитет у стратешки приступ
 • Преузмите контролу над својом културом и укључите је у посао
 • Смањите трошкове како бисте ојачали свој крајњи резултат
 • Обликујте своју будућност
 • У овој најбољој књизи стратегија, најбољи део су аутори који говоре о неконвенционалним начинима на које можете постићи да ваша стратегија функционише. Научићете зашто конвенционална стратегија само повећава јаз између стратегије и извршења.
<>

# 9 - Мапе стратегија: Претварање нематеријалне имовине у опипљиве резултате

Роберт С. Каплан и Давид П. Нортон

Овај двојац је раније представио револуционарни концепт под називом „Уравнотежени систем бодова“. Ово је њихова књига о „Стратешким мапама“ која ће помоћи предузећима широм света да пронађу везу између нематеријалне имовине и резултата.

Преглед књиге стратегија:

 • Након читања ове најбоље књиге о стратегији, научићете да само 5% радне снаге разуме стратегију компаније, 25% менаџера има подстицаје повезане са стратегијом, 60% не веже свој буџет са стратегијом и 85% руководилаца мање расправља о стратегији него један сат месечно. Ови подаци су запањујући за организацију када желе да ускладе своје циљеве и добробит са својом стратегијом. Читање ове књиге помоћи ће вам да научите како централизовати своју стратегију у својој организацији.
 • Ова најбоља књига о стратегији представља увећање чланка о ХБР који су написали Каплан и Нортон. У том чланку су први пут представили своју тему уравнотежене листе резултата. На основу уравнотежене картице резултата објавили су три узастопне књиге. Ова књига је једна од њих. Иако је наишла на критике неких читалаца, ова књига на стратегију гледа потпуно из другог угла. Али препоручујемо вам да прво прочитате књигу „Уравнотежени систем оцена: Превођење стратегије у акцију“ пре читања ове књиге.

Кључна преузимања из ове књиге најбољих стратегија

Ова најбоља стратешка књига има оквир од пет корака, што је најбоље за понети -

 • Подигните стратегију на ниво операција
 • Ускладите организацију са стратегијом
 • Помозите свима да се прилагоде организационој стратегији
 • Стратегија треба да буде континуирани процес
 • Убрзати / мобилизовати промене путем извршног руководства

Ова најбоља стратешка књига представила је нови концепт „мапе стратегија“ који говори о документу. Овај документ се састоји од примарних стратешких циљева које организација тежи. Ово је некако ново, јер врло ретко ко раније говори о односу возача и жељених резултата.

<>

# 10 - Стратегија плавог океана, проширено издање

Како створити неоспорени тржишни простор и учинити конкуренцију небитном

аутор В Цхан Ким и Ренее Мауборгне

Преглед књиге стратегија:

 • Ово је револуционарна стратешка књига која је продана у 3,5 милиона примерака широм света. Многи вође мисли и пословни гиганти читају, процењују и примењују корак по корак поступак дат у овој књизи. То је књига коју не можете пропустити ако сте студент стратегије.
 • Ова главна стратешка књига заснива се на иновацијама вредности. Овај концепт ће помоћи клијенту да пронађе вредност која је различита, као и ниска цена. Ако вам је стратегија непозната, прво треба да прочитате основну књигу пре него што дођете до ње. Блуе Оцеан Стратеги обично говори о стварању плавог океана за ваше пословање и стварању препрека за опонашање других предузећа.

Кључна преузимања из ове најбоље књиге о стратегијама

Постоје четири ствари које бисте посебно научили -

 • Препреке за поравнање: Стварање баријера у предлогу вредности, људима и добити
 • Когнитивне и организационе баријере: Где се ваша вредносна иновација коси са конвенционалном логиком конкурента
 • Препреке за бренд: Тамо где су ваше вредносне иновације у сукобу са имиџом бренда конкурента
 • Економске и правне баријере: Стварање патента и обима предности

Не можете га учинити великим ако будете мала риба у великом рибњаку. Све што треба да урадите је да будете велика риба је мало језерце.Користећи стратегију плавог океана, можете постати велика риба у малом рибњаку (мислите на нишу).

<>

Остале књиге које би вам се могле свидети

 • Консултантске књиге
 • Књиге о вођству
 • Књиге за преговоре
 • Мотивацијске књиге

АМАЗОН ПРИДРУЖЕНО ОТКРИВАЊЕ

ВаллСтреетМојо је учесник програма сарадника Амазон Сервицес ЛЛЦ, придруженог програма за оглашавање осмишљеног да обезбеди начин да веб локације зараде од оглашавања и повезивањем са амазон.цом