Акцијски капитал (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је акцијски капитал?

Акцијски капитал је дефинисан као износ новца који компаније прикупе емисијом обичних акција предузећа из јавних и приватних извора и приказују се под власничким капиталом на страни пасиве биланса стања. компанија.

Узмимо једноставан пример да то илуструјемо. Рецимо да је Роар Инц. имао ИПО пре 6 година, а продајом капиталних акција широј јавности, Роар Инц. је обезбедио милион долара у капиталу. Од тада је Роар Инц. постало велико име, а његова тржишна вредност је постала 5 милиона долара. Међутим, с обзиром да је Роар Инц. пре 6 година прикупио само милион долара путем власничког капитала, биланс стања ће одражавати само исти (а не 5 милиона долара).

Ако би Роар Инц. издао нове акције од 0,5 милиона УСД, тада би биланс стања Роар Инц. одражавао 1,5 милиона УСД.

Овај пример акционарског капитала нас учи два важна аспекта -

  • Прво, то нема никакве везе са тржишном вредношћу компаније. Без обзира која је тржишна вредност у данашње време, биланс стања компаније такође ће евидентирати оно што је зарадило у време ИПО-а.
  • Друго, узима у обзир само издату цену. Ако фирма изда 10.000 акција по цени од 10 долара, њен капитал би био 100.000 долара. Сада, ако после 5 година тржишна цена сваке акције постане 100 УСД, капитал ће износити само 100 000 УСД док фирма не изда нове акције.

Формула основног капитала

Испод је листа формула које можете користити -

Формула 1

Ово сада може изгледати као једноставна формула, али цену емисије морамо поделити на две главне компоненте. - номинална вредност и додатни уплаћени капитал. О томе се брине следећа формула.

Формула # 2 (са номиналном вредношћу)

Две главне компоненте емисионе цене су номинална вредност и додатни уплаћени капитал.

  • Номинална вредност је износ који предузеће може назвати правним капиталом. Другим речима, номинална вредност је минимални износ цене који акционар мора платити да би стекао једну акцију компаније.
  • Додатни уплаћени капитал је износ који је вишак номиналне вредности. Ако од цене емисије одузмемо номиналну вредност, добићемо додатни уплаћени капитал.

Формула # 3 (без номиналне вредности)

Ако компанија изда акције без номиналне вредности, тада не би било додатног уплаћеног капитала. Створили бисмо рачун са „доприносом вишка“ и на њега пребацили цео износ.

  • Рецимо да је компанија Б издала 10.000 по цени од 10 долара по акцији без номиналне вредности. Овде бисмо пребацили целокупан износ, тј. (10 * 100.000 УСД) = 1 милион УСД на рачун „доприноси вишак“. И неће бити додатног уплаћеног капитала.
  • Концепт додатног уплаћеног капитала доћи ће тек када би постојала номинална вредност по акцији.

Пример

Рецимо да је Иолкс Лтд. издао 100.000 акција по цени од 10 долара по акцији. Сада је номинална вредност 1 УСД по акцији. Израчунајте основни капитал и његову номиналну вредност и додатне делове уплаћеног капитала.

Укупан капитал би био (користећи формулу) -

  • Формула основног капитала = Цена емисије по акцији * Број неизмирених акција
  • = 10 * 100.000 долара = милион долара.

Сада има два дела - номинални износ и додатни уплаћени износ капитала.

Овде је номинална вредност по акцији 1 УСД. Тада би укупан износ номиналне вредности био -

  • Укупни износ номиналне вредности = ($ 1 * 100.000) = $ 100.000.
  • Ако је номинална вредност акције 1 УСД по акцији и ако је цена емисије 10 УСД по акцији, тада би додатни уплаћени капитал по акцији био = (10 - 1 УСД) = 9 УСД по акцији.
  • То значи да би укупан додатни уплаћени капитал био - Додатно уплаћени капитал = (9 * 100.000 УСД) = 900.000 УСД. А ако додамо укупан износ номиналне вредности и додатни уплаћени капитал, добићемо исти износ који смо добили добија се множењем емисионе цене по акцији и броја издатих акција.

Пример Старбуцкса

Погледајмо део о акционарском капиталу Старбуцкса.

извор: Старбуцкс СЕЦ поднесци

2017

  • Старбуцкс (2017) = обичне акције (2017) + додатни уплаћени капитал (2017)
  • Старбуцкс (2017) = 1,4 + 41,1 = 42,5 милиона долара

2016

  • Старбуцкс (2016) = обичне акције (2016) + додатни уплаћени капитал (2016)
  • Старбуцкс (2016) = 1,5 + 41,1 = 42,6 милиона долара

Акцијски капитал и биланс стања

Када предузећу треба више новца, потребан капитал може прикупити на више начина. Може издати обвезнице или потражити дуг од банке или финансијске институције. Такође вам може помоћи помоћ у капиталу и прикупљање капитала.

Али како помаже предузећу да уравнотежи имовину и обавезе? Када компанија изда капитал / преференцијалне акције, добија готовину. Готовина је имовина. А како је компанија одговорна акционарима, акцијски капитал би представљао обавезу. Дакле, задуживањем готовине (или евидентирањем готовине као средства) и приписом основног капитала (или евидентирањем као обавезу), предузеће може уравнотежити и своју имовину и обавезе.