НПВ функција у Екцелу (формула, примери) | Како се користи?

НПВ функција у Екцелу

НПВ у екцелу је такође позната и као формула нето садашње вредности у екцелу која се користи за израчунавање разлике садашњег прилива готовине и одлива готовине за инвестицију, то је уграђена функција у екцелу и то је финансијска формула која узима вредност стопе за прилив и одлив као улаз.

Функција НПВ (нето садашња вредност) на екцелу израчунава нето садашњу вредност за периодичне новчане токове на основу испоручене дисконтне стопе и низа плаћања. НПВ у Екцелу се обично користи под финансијским прорачуном.

У финансијским пројектима, НПВ у екцелу је користан у проналажењу вредности инвестиције или анализирању изводљивости пројекта. Препоручује се да је финансијским аналитичарима боље да користе функцију КСНПВ у односу на регуларну НПВ (нето садашњу вредност) у екцел функцији.

НПВ формула у Екцелу

НПВ у екцелу прихвата следеће аргументе:

 1. Оцена (потребан аргумент): То је дисконтна стопа током периода.
 2. Вредност1, Вредност2: Вредност1 је обавезна. То су нумеричке вредности које представљају низ плаћања и прихода где:
  1. Одлазне исплате се помињу као негативни бројеви.
  2. Долазне исплате се помињу као позитивни бројеви.

Једначина НПВ

Израчун НПВ (нето садашње вредности) улагања у Екцел-ову НПВ функцију заснован је на следећој једначини:

Како се користи функција НПВ у програму Екцел? (са примерима)

Узмимо неколико примера израчунавања НПВ екцел-а пре коришћења функције НПВ у Екцел радној свесци:

Овај предложак функције НПВ функције Екцел можете преузети овде - Предложак функције НПВ функције Екцел

Пример # 1

Претпоставимо да радимо на следећем скупу података о приливима и одливима готовине:

Табела у наставку приказује једноставан пример функције НПВ у Екцелу.

Аргументи брзине који се достављају функцији чувају се у ћелији Ц11, а аргументи вредности су сачувани у ћелијама Ц5-Ц9 табеле. НПВ у програму Екцел уноси се у ћелију Ц13.

Ова функција даје резултат од $231.63.

Имајте на уму да је у овом примеру почетно улагање од 500 УСД (приказано у ћелији Ц5) извршено на крају првог периода. Због тога се ова вредност сматра првим аргументом (тј. Вредност1) за функцију НПВ у екцелу.

Пример # 2

Табела у наставку приказује даљи пример у којем се прва уплата врши на почетку првог периода и како ову уплату треба узети у обзир у функцији НПВ у програму Екцел.

Поново, стопа од 10% се чува у ћелији Ц11, а аргументи вредности новчаног тока трансакција чувају се између опсега Ц5-Ц9 табеле. НПВ у програму Екцел уноси се у ћелију Ц11.

Функција даје резултат од $2,54.80.

Имајте на уму да, као што је почетно улагање од 500 УСД (приказано у ћелији Ц5) извршено на почетку првог периода, ова вредност није укључена у аргументе функције НПВ у програму Екцел. Уместо тога, први новчани ток додаје се резултату НПВ екцел.

Као што је описано у примеру # 2, НПВ формула у екцелу је успостављена за будуће новчане токове. Ако се први новчани ток догоди на почетку првог периода, прва вредност новчаног тока мора се додати резултату НПВ екцел, не би требало да буде укључена у аргументе вредности.

Ствари које треба напоменути о НПВ у Екцелу

 • НПВ улагање започиње један период пре датума новчаног тока валуе1 и завршава се последњим новчаним током на листи. Израчун НПВ на екцелу заснован је на будућим новчаним токовима. Ако је први новчани ток направљен на почетку првог периода, прва вредност мора бити изричито додата резултату НПВ екцел, изузета у аргументима вредности. За више информација погледајте примере у наставку.
 • Рецимо да је н број новчаних токова на листи вредности, формула за НПВ (нето садашња вредност) у Екцелу би била:

 • Ако се аргументи испоручују појединачно, бројеви, логичке вредности, празне ћелије и текстуални прикази бројева вреднују се као нумеричке вредности, док остале вредности ћелије у тексту и облику грешке функција занемарује.
 • Ако се аргументи дају у опсегу, све ненумеричке вредности у опсегу се занемарују.
 • Морамо унети трансакције, исплате и вредности прихода у правом редоследу јер функције НПВ користе редослед 2. аргумента, тј. Вредност1, вредност2, ... да би процениле редослед новчаних токова.
 • Кључна разлика између НПВ функција и ПВ функције је та што ПВ омогућава да новчани токови започну или на почетку или на крају периода.
 • Функција НВП (нето садашња вредност) у најновијим верзијама програма Екцел може да прихвати до 254 аргумента вредности, али са програмом Екцел 2003, функцији се може доставити само до 29 вредности.