Примерени трошак (значење, формула) | Примери прорачуна

Шта је основни трошак?

Примарни трошкови су директни трошкови настали у процесу производње производа и обично укључују директне производне трошкове робе, укључујући сировине и директне трошкове рада. То је важан део укупних производних трошкова. Трошкови и ефективне цене робе првенствено се одређују на основу тога.

 • Постаје основа за одређивање цене, укључујући маржу производа који се продаје на тржишту.
 • То је фактор директних трошкова, што значи збир свих трошкова као што су директни трошкови, трошкови конверзије и трошкови производње који су директно настали у стварној производњи робе.
 • Свака провизија плаћена продавцу повезаном са одређеном продајом додаје се у почетни трошак.
 • Сировина је компонента специфична за одређену индустрију и може се разликовати у зависности од врсте произведене робе, попут компаније која производи аутомобиле из аутомобилске индустрије захтева употребу гума, стакла, влакана, гуме, метала, навртки и вијака и многих других малих алати као сировина за производњу аутомобила.
 • Иако је директна радна снага иста у свим индустријама, а зараде исплаћене радницима који су радили за производњу аутомобила такође се акумулирају са трошковима сировина да би се израчунао основни трошак аутомобила.
 • Било који индиректни трошак као што је продаја, администрација, режијски трошкови за рекламе није део ових трошкова.

Формула главних трошкова

Формула првобитних трошкова = сировина + директан рад

Како израчунати основни трошак?

Пример # 1

Хипотетичка компанија за производњу аутомобила у Индији остварила је испод трошкова у 2016.-17. Години за производњу различитих аутомобила-

Да бисмо израчунали примарни трошак, морамо узети податке о потрошњи сировина и директним трошковима који се плаћају радницима. У горњем примеру, претпоставимо да компанија плаћа 3200 на име директних трошкова рада од целокупних директних трошкова;

 • Формула = Сировина + Директни рад = 7500 + 3200 = 10700 Цроре

Имајте на уму - 1 Цроре (цр) = 10 милиона

Пример # 2

Узмимо још један пример за израчунавање цене цена.

Израчунајте основни трошак хипотетичке компаније за производњу намештаја која је за завршетак једног од својих задатака имала следеће производне трошкове;

 • 5 Труд је радио 30 дана
 • Трошкови рада износе 1000 Рс / дневно по раду
 • Дрво - 100 листова по цени од 1500 РСД / - по листу
 • Лепак - 50 Кг по цени од 250 Рс по кг

Формула = сировина + директан рад

 • = (100*1500) + (50*250) + (1000*5*30)
 • = 150000 + 12500 + 150000
 • = 312500 дин / -

За индустрију попут намештаја дрво и лепак су основна сировина, а за израду прилагођеног намештаја по потреби купца потребна је стручна радна снага, без да се намештај не може произвести и претворити у готову робу.

Овде користе 100 листова дрвета по цени од 1500 РСД / по листу и 50 кг лепка по цени од 250 Рс по кг. Тада пет радника ради 30 дана по цени од 1000 Рс по раднику дневно. Све ово множимо да бисмо израчунали износ директних трошкова рада. Збир свих трошкова није ништа друго него главни трошак.

Важне напомене

Из израчунавања основног трошка узели смо само директне трошкове рада од укупних директних трошкова јер различити други трошкови могу бити укључени у директне трошкове као што су превоз унутра и терет. Сви остали издаци су део индиректних издатака и занемарени су у тренутку израчунавања трошкова коштања.

 • Директни трошкови радне снаге део су и трошкова коштања и трошкова конверзије. Цена конверзије је трошак потребан за претварање сировина у готове производе. Укључује све трошкове претварања сировине у готове производе, осим трошкова сировине. Једноставно укључује директне трошкове рада и укупне опште трошкове производње.
 • Одељење за производњу такође користи овај трошак као важан алат за ефикасно обликовање својих буџета трошкова и спровођење целокупног производног процеса у оквиру тог буџета. Такође се прецизира обим побољшања у целој производној линији како би се смањили трошкови производње коришћењем економије обима.
 • Управа затим анализира тржиште и одређује потражњу купаца, платежни капацитет, цене конкурената и друге стратегије за побољшање понуде њихових производа уз нуђење минималне продајне цене робе. Сматрају да је нераспоређена продајна цена и постављена маржа на производе, а испод те цене производња и продаја производа не би били корисни за компанију.

6 разлога који ће утицати на главни трошак

Слеђење је неколико разлога:

# 1 - Инфлација

Инфлација повећава трошкове као сировине, а рад директора је скупљи током периода инфлације. То је макроекономски фактор и на њега би утицала читава економија, а један произвођач не би могао да га контролише. У случају рецесије, сценарио ће се преокренути. Стога би ескалација цена била главни покретачки фактор ових трошкова.

# 2 - Недостатак снабдевања

Недостатак сировина или недоступност квалификоване радне снаге могу повећати трошкове одређеног производа. То је мера специфична за индустрију и произвођачи других производа се можда неће суочити са истим проблемом.

# 3 - Регулаторне мере

Промене регулаторних захтева су неконтролисане ствари и то може утицати на целу индустрију. На пример, влада обавезује компаније за производњу аутомобила да додају компоненте за контролу загађења у своје аутомобиле. Овај трошак ће се повећати за количину те специфичне компоненте за контролу загађења која је доступна на тржишту.

Размотримо горе наведени пример компаније за производњу аутомобила у Индији. Рецимо да компанија треба да потроши 850 круна на ту компоненту контроле загађења. У таквом случају, главни трошкови за производњу аутомобила повећаће се на 11550 круна у 2016-17. Години.

Формула првобитних трошкова = сировина + опрема за контролу загађења + директан рад

 • = 7500 + 850 + 3200
 • = 11.550 круна

Имајте на уму - 1 Цроре (цр) = 10 милиона

# 4 - Порези

Важећи порези за куповину сировине директно ће утицати на почетну цену производа. Ако порези и царине плаћене на сировину порасту, онда ће се одразити и накнадни раст трошкова производа.

# 5 - Технологија

Технолошке промене директно утичу на трошкове коштања и компаније су спремне да усвоје такве промене како би се такмичиле са ривалством. Повећање употребе високотехнолошких машина, уместо директног труда у производном процесу, побољшава цео производни циклус на ефикаснији начин, уз уштеду времена и трошкова производње.

# 6 - Курсна листа

Мултинационалне производне компаније послују на различитим локацијама широм света и морају да купују сировине са различитих дестинација. У том случају, девизни курсеви земаља увозница могли би да имају огроман утицај на почетне трошкове компаније.

 • На пример, компанија за производњу лаптопа у Сједињеним Државама купује резервне делове преносног рачунара, тј. Сировине од кинеске компаније. У случају да се стопе кинеских јуана повећају према америчком долару за 3%, увезена сировина била би скупља у рукама компаније за производњу преносних рачунара у Сједињеним Државама, готово за 3%.
 • Отуда би овај трошак за производњу лаптопа порастао, а компанија на тржишту скупи за 3% или више. У таквим сценаријима, компанија се може одлучити за куповину сировина из других земаља попут Јапана, код којих би девизне стопе могле бити стабилне да би одржале цену преносних рачунара на тржишту.

Закључак

Примарни трошкови су основни производни трошкови, који укључују директне сировине и директне трошкове рада. По својој природи ово је потпуно променљиво, јер је главна компонента трошкова продате робе. Будући да су директни трошкови производње, они су директно повезани са бројем продаје. За разлику од фиксних трошкова, они се могу мењати у складу са производним циљевима компаније.