Херфиндахл-Хирсцхманов индекс (дефиниција, формула) | Како израчунати ХХИ?

Шта је Херфиндахл-Хирсцхманов индекс?

Херфиндахл-Хирсцхманов индекс или ХХИ оцена односи се на меру тржишне концентрације и показатељ је количине конкуренције у одређеној индустрији. Формула ХХИ индекса помаже у анализи и посматрању, ако је одређена индустрија високо концентрисана или близу монопола или ако постоји неки ниво конкуренције око ње. Израчунава се тако што се прво квадрира, а затим сумира појединачни тржишни удео сваке фирме у одређеној индустрији или на тржишту.

ХХИ индекс може се кретати од 0 до 10 000 ако се користе цели процентуални бројеви. Слично томе, може се кретати од 0 до 1, где се тржишни удели користе као фракције. На пример. ако у индустрији послује само једна фирма која држи 100% тржишног удела, односни ХХИ би био тачно 10.000 или 1 и указивао би на монопол.

Примери високо концентрисаних индустрија:

  • Производња соде - Цоца-Цола и ПепсиЦо заједно држе више од 70% тржишног удела.
  • Осветљење и сијалица - Генерал Елецтриц, Пхилипс и Сиеменс заједно држе око 90% тржишног удела.

Херфиндахл-Хирсцхманова формула индекса

Формула Херфиндахл-Хирсцхман индекса је:

Херфиндахл-Хирсцхманов индекс = с21 + с22 + с23 + с24 +… .С2н

Где,

сн је тржишни удео фирме н.

Како Херфиндахл-Хирсцхман индекс (ХХИ) уопште функционише?

ХХИ оцена је директно пропорционална концентрацији на одређеном тржишту. То значи да већа вредност или оцена ХХИ одражава већу концентрацију у индустрији, а самим тим и мању конкуренцију. Слично томе, нижи ХХИ резултат би подразумевао присуство добре конкуренције око фирми у индустрији. Вредност ближа 10.000 или 1 указује на присуство монопола, а вредност ближа 0 указује на здраву конкуренцију и готово нулту концентрацију међу фирмама.

Америчко Министарство правде, заједно са многим регулаторним телима широм света, користи ХХИ за процену нивоа концентрације на њиховим тржиштима, посебно за трансакције спајања и преузимања. Ради једноставности, агенције генерално узимају у обзир праћење ХХИ плоче како би процијениле концентрацију:

  • ХХИ мање од 1.500 = Конкурентно тржиште
  • ХХИ између 1.500 и 2.500 = Умерено концентрисано тржиште
  • ХХИ једнак или већи од 2500 = високо концентрисано тржиште

Поред тога, претпоставља се да ће трансакције спајања које повећавају ХХИ за више од 200 поена на високо концентрисаним тржиштима вероватно повећати тржишни удео према хоризонталним смерницама о спајању, које су издали америчко Министарство правде и Савезна комисија за трговину.

Пример индекса Херфиндахл

Хајде да разумемо пример индекса Херфиндахл.

Овај Херфиндахл Индек Екцел предложак можете преузети овде - Херфиндахл Индек Екцел Предложак

Претпоставимо да имамо само четири фирме у индустрији израде играчака и испод су одговарајући тржишни удели ове четири фирме:

  • Тржишни удео предузећа А = 25%
  • Тржишни удео предузећа Б = 35%
  • Тржишни удео предузећа Ц = 12%
  • Тржишни удео предузећа Д = 28%

Решење:

Израчун Херфиндахл-Хирсцхман индекса биће -

Херфиндахл-Хирсцхманов индекс (ХХИ) Формула = (25) 2 + (35) 2 + (12) 2 + (28) 2

Херфиндахл-Хирсцхманов индекс (ХХИ) Формула = 625 + 1.225 + 144 + 784

Херфиндахл-Хирсцхманов индекс (ХХИ) = 2.778

С обзиром да је резултат виши од 2.500, то би представљало да је наша индустрија играчака високо концентрисана у природи и да није видљива здрава конкуренција.

Можете да упутите горе наведени Екцел образац за детаљан израчун Херфиндахловог индекса.

Зашто користити Херфиндахл-Хирсцхманов индекс, а зашто не?

Примарна предност ХХИ-а је једноставан прорачун и мања зависност од огромних извора података. Уместо тога, израчунавање ХХИ захтева само прегршт података за процену одрживости и пружа добар смер и полазну основу за даљу анализу.

Велики недостатак ХХИ-а је и његова поједностављена природа. Пошто је формула једноставна; не успева да предузме разне противнике на тржишту и сложености које су присутне у данашњој структури тржишта, посебно око трансакција М&А.

Ограничења Херфиндахл-Хирсцхман индекса

Уопштено говорећи, поред недостатка једноставности, ХХИ пати и од различитих ограничења која би нагласила пажљиво разматрање свих постојаних фактора пре његове примене. То значи да се ХХИ не може применити директно у свим индустријама и може бити ефикасан само када се узму у обзир сви релевантни фактори.

На пример, може се чинити да предузећа имају мањи тржишни удео у одређеној индустрији и да би се та индустрија могла чинити конкурентном, али ове фирме би могле имати доминантни положај у одређеном географском подручју или земљи, што не би било индикативно према оцени ХХИ. Дакле, постоји ограничење дефинисања обима и тржишта, што чини анализу и посматрање мање ефикасним. Јер нпр. америчка индустрија произвођача аутомобила може изгледати конкурентна са мање концентрације, али одређена фирма, рецимо да би форд могао имати доминантан положај у одређеној земљи, рецимо, Јужној Африци.

Такође, ограничење дефинисања тржишта и даље постоји у сценарију у којем је унутариндустријска конкуренција присутна на одређеном тржишту. Јер нпр. може се чинити да је одређено тржиште конкурентно са анализом ниског ХХИ резултата. Међутим, одређено предузеће може имати доминантну позицију на одређеном сегменту тржишта или производа којим се предузеће бави. Јер нпр. у технолошкој индустрији, ХХИ резултат може бити низак због доступности многих играча и са пристојним тржишним уделом.

Али одређена фирма, рецимо да Гоогле можда има доминантну позицију у одређеном сегменту тржишта, рецимо претраживач. Алтернативно, ако само дефинишемо свој опсег и усредсредимо се само на тржиште претраживача, уместо на општи технолошки свет, открићемо да Гоогле заузима значајну тржишну позицију и доминира у индустрији.

Суштина

Свака економија тежи да своје опште тржиште учини ефикаснијим и конкурентнијим, тако да свако ко жели да послује може имати приступ свим потребним ресурсима. Понекад фирме или компаније покушавају да наметну свој доминантни положај у индустрији и штете малим играчима директно или индиректно што утиче на животну средину и обесхрабрује здраву конкуренцију. Регулаторна тела и надзорни органи непрекидно траже ове сценарије који би могли повећати концентрацију у било којој индустрији. Мотив овде није обесхрабрити велики тржишни удео било које компаније, већ орезивање неких пракси које утичу на конкуренцију уопште.

ХХИ узима у обзир релативну величину предузећа на тржишту и приближава се нули када је присутан велики број фирми са релативно једнаком величином. Супротно томе, када је на тржишту присутна само једна фирма, она достиже максимум од 10.000 и указује на присуство монопола. Упркос недостацима, ХХИ је врло добро средство за процену структуре тржишта и утврђивање концентрације.