Порез на ад Валорем (значење, примери) | Топ 3 врсте

Шта је Ад Валорем порез?

Порез Ад Валорем једноставно значи порез који наплаћују државне и општинске владе који зависи од процењене вредности имовине као што је стварна имовина или лична имовина. Долази од латинске речи познате као „према вредности“, а најчешћи пример је порез на имовину у коме јавни проценитељ пореза периодично преиспитује вредност имовине са стварном имовином и наплаћује порез на основу те вредности.

Врсте пореза Ад Валорем

Један од примарних извора прихода за државне и општинске владе су порези Ад Валорем. Најчешћи типови су:

# 1 - Порез на имовину

Порез на имовину су порези које државне или општинске владе наплаћују на комерцијалну или личну имовину на побољшање имовине. Лична имовина може укључивати аутомобил. Пореске власти обично ангажују проценитеље имовине да би проценили вредност имовине и на основу тога наплаћују порез. На пример, ако је особа изградила гаражу на свом имању, иако величина имовине није промењена, вредност имовине се повећава и пореске власти ће наплаћивати порез на основу те вредности.

# 2 - Порез на промет

За разлику од пореза на имовину, порез на промет се наплаћује само у тренутку куповине некретнине. Наплаћује се у процентима од вредности имовине - стопе пореза на промет разликују се у зависности од земље.

# 3 - ПДВ (порез на додату вредност)

ПДВ се обрачунава на додату вредност предузећа или рада. Док се порез на промет обрачунава на пуну вредност имовине, ПДВ се обрачунава на додату вредност или добит предузећа. ПДВ се обично обрачунава на потрошача робе. На пример, ако потрошач купује неку робу, он / она плаћа ПДВ за цео процес производње те робе.

Примери обрачуна пореза Ад Валорем

Узмимо неколико примера да бисмо то боље разумели.

Овај образац пореза за порез Ад Валорем можете преузети овде - Образац пореза за новац Ад Валорем

Пример # 1

Једноставан пример је порез на имовину који наплаћују владине власти. Рецимо да сте власник куће, а за ову годину пореске власти су процениле вредност вашег дома на 100.000 америчких долара. Порез на имовину у вашем подручју је 4%.

Решење:

Обрачун пореза Ад Валорем биће -

  • Вредност куће = 100.000 УСД
  • Порез на имовину = 4%
  • Порез на имовину = 100.000 * 4% = $4,000

Отуда порез на имовину ваше куће за ову годину износи 4.000 америчких долара.

Пример # 2

Порез на имовину Ад Валорем периодично примењују државне или општинске власти. Рецимо да је КСИЗ школа додала још 5 учионица и изградила игралиште у овој финансијској години. Када пореске власти процене његову вредност за финансијску годину, због изградње су повећали вредност школе са 500.000 на 600.000 долара, иако је површина школе остала иста. КСИЗ школа такође испуњава услове за изузеће од 50.000 УСД. Дакле, укупна вредност имовине која испуњава услове за порез на имовину Ад Валорем за ову финансијску годину била би 550.000 УСД. Сада се пореска стопа углавном мери у мил. Која је пореска стопа помножена са 1000?

Решење:

  • Пореска стопа = Порески захтев / Пореска основица.
  • Пореска основица за тај округ је 50 милиона долара, а пореска обавеза је 2 милиона долара.
  • Пореска стопа = 2/50 = 0,04 = 40 мил.

Обрачун пореза Ад Валорем за школу КСИЗ -

  • Процењена вредност = 600.000 УСД
  • Изузеће = 50.000 УСД
  • Опорезива основица = 600.000 УСД - 50.000 УСД = 550.000 УСД
  • Пореска стопа обрачунавања = 40 мил
  • Важећи порез = 550.000 * 0,04 = $22,000

Предности

  • Будући да се користи за повећану вредност, на тај начин се избегава дискриминација јефтиних предмета.
  • Прилагођава се према потрошачкој снази појединаца.

Ограничења

  • Понекад постаје прилично изазовно анализирати фер вредност имовине или имовине.

Важне тачке

  • Порез на имовину Ад Валорем зависи од додане вредности на имовину и захтева пореског буџета (стопа миљаже) општине за ту финансијску годину.
  • Не израчунава се на основу величине имовине.
  • Прогресивнији је од одређеног пореза, јер ако је вредност ваше куће већа, то значи да ћете морати да платите више пореза од оне која има мање вредности. Тако би имућнији морали да плаћају више пореза, јер постоје шансе, трошили би више на имовину.

Закључак

То су један од примарних извора прихода државних и општинских одбора. Зависи од процењене вредности имовине. Неки примери пореза Ад Валорем су порез на имовину, порез на промет робе широке потрошње и порез на додату вредност на коначни производ. Сматра се прогресивнијим, али је помало компликовано јер процена вредности имовине понекад може бити тежак задатак.