Рачуноводство резерви (Значење, врсте) | Примери уноса у часопис

Резервно рачуноводствено значење

Рачуноводство резерви представља акумулирани профит компаније који је годинама зарађиван, овлашћен од стране одбора директора. Ако се посебно не напомене, они се могу користити без икаквих законских ограничења за куповину основних средстава, измиривање законских обавеза, исплату законских бонуса и дугорочних дугова.

Врсте резервата

Следе врсте резерви у рачуноводству.

Рачуноводство резерви може се даље поделити на неколико компонената, у зависности од захтева организације. Уопштено говорећи, најчешћи примери резервата су

# 1 - Фонд правних резерви

Многи закони то налажу, а еквивалентан је одређеном проценту основног капитала.

# 2 - Премија за хартије од вредности

Када компанија прими износ преко номиналне вредности удела, тада се вишак назива премијом хартија од вредности. Може се користити само за одређене специфичне сврхе. Нпр. Издавање чланова у потпуности бонус акција, откуп акција, отпис трошкова насталих пре оснивања компаније.

Пример

Претпоставимо да је номинална вредност акције 10 долара, а због превелике потражње на тржишту, цена акције креће се на 40 долара. Вишак од 30 долара назвао би се премијом хартија од вредности, а то би се обрачунавало на следећи начин -

Објашњење уноса у дневник рачуноводства резерви - Акционар би компанији платио 40 долара, али како је номинална вредност 10 долара, остатак би био смештен на рачун премије хартија од вредности.

# 3 - Резерва за накнаде

Као што и само име говори, ово се чува за исплату бонуса запосленима или менаџменту.

# 4 - Преводилачка резерва

Применљиво је када ентитети послују у више земаља. На крају финансијске године потребно је припремити консолидоване рачуне, преводећи различите валуте извештавања у једну функционалну валуту. Разлика у размени која је настала паркирана је у овој резерви.

# 5 - Резерват за заштиту

Ова резерва настаје када компанија заузме одређене позиције да би се заштитила од променљивости одређених улазних трошкова.

Горе наведена листа није исцрпна. Постоји више намена за које предузеће може створити резерве, које зависе од законских и социјалних захтева.

Пример рачуноводства резерви са записима у часописима

Следи пример рачуноводства резерви са уносима у дневник.

Компанија се бави постојећим пословима индустријске хемијске индустрије и сада жели да прошири своју територију на пољопривредне производе.

Било би потребно засебно постављање, а процењени трошкови зграде су 10 милиона долара.

Стварни трошкови зграде испадају 9 милиона долара.

Након завршетка зграде, морамо да поништимо први унос који је створен за фонд зграда. Откад је испуњена сврха због које је створен.

Предности рачуноводства резерви

Следе предности рачуноводства резерви -

  • Побољшава финансијску стабилност компаније - Паркирање вишка добити у резервама помаже нам да се систематски носимо са непредвиђеним ситуацијама. Фонд помаже компанији у кишним данима.
  • Проширење пословања - Компанија може размотрити ширење на друга подручја само ако имају на располагању потребна средства. Средства зајма такође се могу набавити, али то такође долази са сопственим трошковима. Дакле, резерве помажу компанији да користи средства без плаћања трошкова камата.
  • Изјава о дивиденди - Поверење акционара у компанију повећава се када они остваре профит у виду дивиденди. Друштво може прогласити дивиденду само када има довољно биланса у резервама.

Мане рачуноводства резерви

Следе недостаци рачуноводства резерви -

  • Коришћење средстава - Средства су намењена за одређене сврхе, а ако нису искоришћена у сврху за коју су створена, тада се поништава основна сврха рачуноводства.
  • Искривљени финансијски положај - Чак и када компанија пролази кроз губитке, апсорбује га профит акумулиран током године. Спречава заинтересоване стране да добију прави положај у послу.
  • Исписивање средстава за сопствену употребу - Због недостатка одговарајућег праћења употребе резерви, приметило се да је управа избацила биланс резерви за њихову намену, што је резултирало губитком за акционаре.

Разлика између резерве и резервисања

За лаике резерве и резерве изгледају слично, али за рачуновођу то су два различита аспекта.

Резервисање је углавном створено за подмиривање обавезе, али износ није сигуран. Резерве су средства која се издвајају, не за било какве обавезе, већ да би се у будућности задовољили захтеви фондова за пословање.

Закључак

Да би се решиле неизвесности и непредвиђене околности пословања, стварање резерве је обавезно. Помаже предузећу да преживи у ситуацији када су све шансе супротне. Али требало би да постоји правилно надгледање средстава. У прошлости је примећено да је највише руководство преусмерило средства за њихову употребу.

Разумевање разлике између резерве и резерве такође је потребно за јасноћу концепта. Резерве и резерве смањују добит, али у другом смислу. Прва је наплата добити, али друга повећање капитала који се користи.