Пробно стање након затварања (дефиниција) | Пример и формат

Шта је пробно стање након затварања?

Пробно стање након затварања је списак свих ставки биланса стања заједно са њиховим стањем, искључујући рачуне са нултим билансом и користи се у сврху верификације да ли су привремени рачуни правилно затворени и укупног стања свих дебитних рачуна и свих кредитни рачуни су једнаки.

Салдо након затварања суђења је провера тачности која се врши да би се потврдило да су сва стања на теретима једнака свим кредитним билансима, па стога нето стање треба да буде нула. Представља списак рачуна и њихова стања након што су закључни уноси написани и књижени у књигу.

Такође, одређује да ли преостала средства остају на сталним рачунима након евидентирања закључних ставки. Не садржи уносе прихода од продаје, уносе дневника трошкова, уносе добитка или губитка итд., Јер се утврђује да су то привремени рачуни. Као део процеса затварања, стања на њима се премештају на рачун задржане добити.

Зашто вам је потребно стање након затварања суђења?

Постоје три врсте пробног биланса у рачуноводству. Они су неприлагођени пробни биланс, прилагођени пробни биланс и након затварања пробни биланс. Све горе наведено се користи за тестирање да ли су све наплате једнаке свим кредитима.

  • Неприлагођени пробни биланс припрема се након што су уноси за трансакције евидентирани и књижени у књигу.
  • Прилагођени пробни биланс садржи номиналне и стварне рачуне. Номинални рачуни су они који имају уносе из биланса успеха, а стварни су они који имају уносе из биланса стања.
  • Биланс стања након затварања користи се за проверу задужења и кредита након извршених закључних уноса за трансакције.

Тада је посао рачуновође да утврди да ли постоји нула нето стања, тј. Сва стања на теретима једнака су свим кредитним билансима. Тада рачуновођа подиже заставицу како би био сигуран да се за стари обрачунски период не евидентирају даље трансакције. Стога се све додатне трансакције евидентирају за наредни обрачунски период. Као што је горе поменуто, осигурава да не постоје привремени рачуни и да се сва стања на теретима изједначавају са свим кредитним билансима.

Формат

Има сличан формат као и остали пробни биланси. Садржи колоне за број рачуна, опис рачуна, терећења и кредите за било коју фирму или фирму. Разни рачуноводствени софтвери обавезују да сви уноси у дневник морају бити уравнотежени пре него што дозволе њихово књижење у главну књигу. Стога је невероватно имати неуравнотежени пробни биланс.

Како су ставке биланса наведене у пробном билансу, то се ради на сличне начине билансом стања прво са активом него обавезама, а затим са капиталом. Укупни износи и потраживања и потраживања израчунавају се на крају, а ако нису једнаки, може се знати да је морало бити грешке у припреми пробног биланса.

Слично финансијским извештајима, пробни биланси се припремају у три наслова, у којима су наведени назив компаније, врста пробног биланса и датум завршетка извештајног периода.

Пример стања након затварања суђења

Узмимо пример за компанију КСИЗ.