Шта су обвезнице фонда који тоне? (Дефиниција, примери, 3 главна типа)

Дефиниција обвезница фонда који тоне

Обвезнице фонда који тоне то су дефинисане као обвезнице код којих издавалац обвезница посебно задржава дефинисани износ за отплату имаоцима обвезница на датум доспећа или унапред дефинисане датуме. У основи се ради о обвезници коју је издавач издао као залог ако у случају да издавалац не испуни своје обавезе имаоцима обвезница на дефинисани будући датум. Компанија припрема почетни корпус готовине који затим предаје независном поверенику.

Независни повереник би затим користио износ примљен од компаније да би га даље уложио у имовину која има дугорочно доспеће. Таква инвестиција се може прекинути само ради повлачења постојећих емисија обвезница.

Врсте обвезница фонда који тоне

# 1 - Обвезнице тонућег фонда за опозиве обвезнице

Кад год дође до смањења каматних стопа, компанија поврати своје обвезнице откупивши их од власника уз премију. Обвезница фонда који тоне може се користити да помогне компанији у куповини издатих обвезница пружајући потребни новчани јастук за компанију.

# 2 - Потонуће обвезнице фонда за сврхе и циљеве

Предузеће је можда уградило одређене циљеве и сврхе за које ће му убудуће бити потребан новац да би их сервисирало. Посао може укључити такву везу да би послужио таквим циљевима у наредној будућности.

# 3 - Потонуће обвезнице фонда за откуп обвезница

Предузеће може изгледати да превремено повуче свој дуг. Да би удовољио овом циљу, он може да укључи такав фонд да би обезбедио откуп постојећих издатих обвезница од власника обвезница.

Формула обвезница Синкинг Фунд

То се може утврдити користећи временску вредност новчаног односа како је описано у наставку:

Ево,

  • Износ који се редовно доприноси представља А.
  • Каматну стопу представља р.
  • Временски период је представљен н.

Примери Фонда за тонуће обвезнице

Пример # 1 - Нумерички пример

Компанија има дуг од милион долара по каматној стопи од 6% и са роком отплате 5 година. Компанија планира да на крају пет година уврсти фонд који тоне од 60.000 америчких долара са каматном стопом од 4%. Компанија мора да одреди периодичне годишње исплате за формулисање фонда који тоне.

Периодични износ би се одредио на следећи начин: -

  • 60 000 УСД = А * (1 + 0,04) ^ 5 -1 / 0,04
  • 60 000 УСД = А * (1 + 0,4) ^ 5 -1 / 0,04
  • 60.000 УСД = А * (1.2167 -1) / 0,04
  • 60.000 УСД = А * (0.2167) /0.04
  • 60.000 УСД = А * 5.4163
  • А = 60.000 УСД / 5.4163 = 11.077,6 УСД

Према томе, компанија мора годишње уштедети 11.077,6 УСД на рачун који тоне, а који би потом могао да се искористи за рано или лако плаћање обвезница.

Пример # 2

Претпоставимо да је компанија издала обвезнице на отпис од 20 милиона долара по каматној стопи од 8 процената за временски период од 10 година. Дошло је до смањења каматне стопе за 2 процента, а ажурирана каматна стопа износи 6 процената. Компанија додатно одржава обвезнице фонда који тоне од 5 милиона долара.

Компанија може да врати обвезнице само да би их поново издала по нижој каматној стопи. Компанија може користити обвезнице фонда који тоне да би отплатила премију за позиве која би била повезана са обвезницама које се могу позвати.

Пример # 3 - Практична примена

Претпоставимо да предузеће има дуг у вредности од 10 милиона долара који ће се отплатити по стопи од 6% камате након 10 година. Компанија се додатно суочава са ризиком кашњења као и ризиком каматних стопа. Да би се удовољила таквој ситуацији и изборила се са њиховом изложеношћу, компанија планира да укључи обвезницу фонда који тоне, у којој планира да доприноси 2 милиона долара годишње током три године.

Након истека три године, предузеће би имало 6 милиона долара да отплати преостали дуг који се плаћа након тадашњег краја три године.

Предности

  • Обвезнице фонда који тоне, ако се користе стратешки, могу се користити за рану отплату дуга и обавеза.
  • Такође олакшава благовремене исплате дужничких обавеза на датум доспећа.
  • Ако се каматне стопе смање, тада се ове обвезнице могу користити за поврат постојећих емисија дуга. Може се користити за откуп постојећих емисија обвезница од имаоца обвезница.
  • Будући да постоје ране исплате дугова, то побољшава добру вољу издавачког посла.

Мане

  • Из перспективе инвеститора, ималац обвезница губи на уплатама камата, јер су њихове обвезнице рано отплаћене коришћењем фондова обвезница које тоне.
  • Предузеће можда неће задржати постојеће поверење инвеститора, јер су постојеће емисије враћене уз помоћ тонујућих обвезничких фондова.

Важне тачке

  • Фондови обвезница које тоне то раде у предузећу које има врло низак кредитни рејтинг и лош кредитни профил.
  • Веома је ризично за инвеститора да улаже у такве обвезнице, јер такве обвезнице имају висок ризик од неплаћања.
  • Може се користити за откуп свих постојећих обвезница присутних на отвореном тржишту.
  • Обично су класификовани као ограничена имовина за издавачку делатност.
  • У билансу стања фондови обвезница које пропадају евидентирају се у одељку дуготрајне имовине са ознаком рачуна као Улагања.
  • Иако се ове обвезнице састоје само од готовине, она никада није део текуће имовине, јер је првенствено спремна за отплату дугорочног дуга, а не текућих обавеза.

Закључак

Обвезнице тонућег фонда израђују се када се компанија издавалац мора заштитити од ризика каматних стопа и ризика неплаћања. Обвезнице фонда који тоне настају од предузећа које није богато готовином, већ им недостаје готовина и нарушено је финансијско здравље. Обично се визуализују као осигурање за имаоца дуга које би они користили када компанија не изврши обавезе.

Предузеће може укључити ову обвезницу под надзором повереника. Повереник је независни члан који би надгледао администрацију таквих обвезница. Повереник је потребан у таквим ситуацијама због веће величине тоне средстава и тим фондовима се мора управљати системом како би могао да се користи за превремени откуп дуга.