Промет у односу на профит у пословању | Топ 4 разлике (Инфограпхицс)

Разлика између промета и добити

Добит је зарада предузећа која настаје након што се сви трошкови терете од нето продаје, док је промет нето продаја коју је компанија остварила резултат трансакција обављених током обрачунске године, која може укључивати један или више извора прихода који у потпуности зависе на стратегију и оперативну структуру компаније.

Промет је приход који компанија оствари као резултат пословних трансакција извршених током финансијске године. Може садржати један или више токова прихода у зависности од оперативне структуре и стратегије предузећа. Док је профит нето преостала зарада (или нето приход) предузећа након одбитка свих трошкова у односу на промет предузећа. Обоје чине први и последњи ред биланса успеха, а тиме и своја имена.

Промет у односу на профитну инфографику

Погледајмо главне разлике између промета и добити заједно са инфографиком.

Кључне разлике

Иако су оба саставни део биланса успеха, обојица имају потпуно различите приче.

  • Промет предузећа је више од укупне продаје (укључујући продају кредита) коју је створила компанија. Може да укључује један ток прихода или приход од више канала кроз различите производе и услуге. Компаније у својим белешкама уз финансијске извештаје пријављују подјелу прихода на различите токове прихода на основу производа, услуга и географских подручја, тако да инвеститори могу погледати основни извор прихода и анализирати допринос промету.

    Такође, представља потражњу за производом и услугама производа компаније на тржишту. Тако велики промет може бити повезан са великом потражњом (или обимом) производа и услуга који се продају на тржишту или високим ценама производа и услуга које компанија наплаћује својим купцима.

  • Добит предузећа пружа информације о здравственом стању предузећа. Израчунава се након што се сви трошкови наплате према промету предузећа. Као резултат, пружа вам пуно информација о различитим врстама трошкова попут директних трошкова (попут директних трошкова материјала, директних трошкова рада итд.), Индиректних трошкова као што су опек, финансијски трошкови или изузетне ставке.

    Дакле, профит говори да ли чак и након што на промет обрачуна све врсте трошкова, компанији остаје преостала зарада. То доноси поанту одређивања цена производа и услуга. Компанија треба да цени своје производе и услуге довољно високо да остави заосталу зараду која је у складу са интересом акционара компаније.

Промет насупрот упоредне табеле добити

ОсноваПрометПрофит
ДефиницијаОдноси се на нето продају (или нето збир свих токова прихода) предузећа оствареног пословним трансакцијама током финансијске године.Односи се на нето резидуалну зараду (или нето добит) након наплате свих трошкова на основу промета предузећа оствареног пословним трансакцијама током финансијске године.
КонтекстИако се понекад термин промет може користити за ставке биланса стања као што су промет залиха или преокрет имовине. Ипак, када се користи у вези са билансом успеха, односи се само на преосталу зараду предузећа.Иако се понекад појам добит може користити у неколико контекста да би се навела бруто профитабилност или оперативна профитабилност предузећа, али самостално, односи се на дно црте биланса успеха.
ВрстеБудући да чини горњу линију биланса успеха, у њему нема формалних варијација. Иако би неки могли рећи да се бруто продаја такође може користити као замена за промет, то не би била тачна бројка, јер понекад попусти на продају чине велику разлику у нето продаји, посебно у малопродајном сектору.С обзиром на то да представља коначну тачку биланса успеха, такође не постоје формалне варијације у њему. Иако би неки могли тврдити да су бруто профит или оперативни профит такође врсте профита када се користи само израз профит, то се једноставно односи на нето резидуалну зараду предузећа.
УпотребаУглавном говори о потражњи за производима и услугама компаније на тржишту.Говори о томе да ли је компанија у стању да прода своје производе и услуге по цени која је довољно висока да покрије све трошкове који се наплаћују од промета предузећа.

Апликација

Инвеститори анализирају финансијске извештаје предузећа како би стекли увид у његове перформансе током финансијске године, а такође и да би знали о тренду у односу на историјске перформансе и перформансе колега. Промет и добит су веома важни за компанију, као и за све акционаре и власнике дугова компаније. Али велики промет не значи висок профит или обрнуто.

Трошкови на терет биланса успеха играју главну улогу у надувавању или дефлационирању добити предузећа. Продаја се сматра најчистијом ставком на коју не утичу рачуноводствени трикови, али праксе попут пуњења канала (тј. Надувавање продаје и зараде потискивањем производа трговцима на мало дуж њиховог дистрибутивног канала више него што је њихов капацитет за продају) су то упрљале. свети грал такође.

Завршна мисао

Промет и добит чине најважније параметре за анализу учинка предузећа у поређењу са историјским перформансама и перформансама колега. Обоје пружају перспективу ка пословној стратегији компаније да преживи међу постојећом конкуренцијом на тржишту.

Иако они нису „сви и на крају“ било које финансијске анализе, њима је од велике важности у процесу анализе, јер се обе могу надувати или испухати коришћењем бројних рачуноводствених рупа присутних у постојећим рачуноводственим стандардима. Дакле, треба бити свестан рачуноводствених политика које компанија следи када анализира своје перформансе. То је речено, звучи уносно ако имамо висок ниво промета и профита. Међутим, они не гарантују опстанак компаније на дужи рок.