Трезорске акције (дефиниција) | Како евидентирати сопствене акције?

Шта су трезорске акције?

Трезорске акције су скуп акција које је компанија издавалац откупила од постојећих акционара компаније, али није отишла у пензију и стога се не узимају у обзир приликом израчунавања зараде по акцији или дивиденде компаније.

То су акције које је компанија издавалац поново стекла од акционара, али их компанија још није повукла. Смањују акционарски капитал. Трезорске акције не представљају улагање у фирму. Такође, не прима дивиденду и нема гласачка права. Ове сопствене акције се не узимају у обзир приликом израчунавања дивиденди или зараде по акцији (ЕПС).

Трезорске залихе у билансу стања

Компанија извештава о сопственим акцијама на крају ставки унутар одељка капитала. Када компанија откупи залихе, трошак због откупа евидентира на конту контног капитала. Стога је директан ефекат писања трансакција сопствених акција смањење укупног износа капитала евидентираног у билансу стања. У билансу стања се наводи негативан број под капиталом.

Две методе обрачуна сопствених залиха су метода трошкова и метода номиналне вредности. У методи трошка, рачун уплаћеног капитала смањује се у билансу стања када се купују сопствене акције. Према методи номиналне вредности током откупа, књиге ће то евидентирати као повлачење акција. Самим тим, редовна задуживања и кредити за сопствене акције. Али у оба метода, трансакције не могу повећати износ задржане добити.

Пример у наставку из Цолгате-а показује како сопствене акције утичу на акционарски капитал предузећа.

Видимо да се капитал акционара смањује за сопствене акције и да је негативан број. Цолгате следи методу трошкова и на дан 31. децембра 2016. године имао је Треасури Схарес у вредности од 19,135 милијарди долара.

Примери државних записа

  • Претпоставимо да компанија АБЦ одлучује да поново купи неке своје акције, јер су оне тренутно потцењене на отвореном тржишту. Када компанија АБЦ откупи ове акције, оне постају трезорске акције. Мора имати на уму да ако компанија АБЦ одлучи да их препрода, добитак или губици се не признају у билансу успеха компаније.
  • Претпоставимо да компанија АБЦ има вишка готовине и види да се њене акције на тржишту тргују испод њене суштинске вредности. Стога одлучује да откупи 1.000 деоница својих акција по цени од 60 долара у укупној вредности од 60.000 долара. Укупан зброј власничких рачуна компаније, укључујући обичне акције и нераспоређену добит, је 1, 20.000 УСД. Овај откуп акција доводи до контра рачуна. Након чега се откуп 60.000 УСД одузима од стања на капиталном рачуну од 1.20.000 УСД, остављајући разлику од 60.000 УСД. Слично томе, готовински рачун на активној страни биланса стања смањује се за 60.000 УСД.

Пример трезорских акција - Цолгате

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

Одозго примећујемо да Цолгате откупљује акције сваке године.

  • У 2014. години Цолгате је откупио 23,131,081 акција. Због акција издатих за опције акција и акција издатих за ограничене деонице, билансне сопствене акције на крају 2014. године износиле су 558.994.215 акција.
  • Исто тако, 2015. године Цолгате је откупио 22.802.784 акције, а 2016. године Цолгате 19.271.304 сопствене акције.

Разлика између Трезорских акција и Непромењених акција

Трезорске акцијеПреосталих акција
Трезорске акције немају гласачко правоИзванредне акције имају гласачка права
Они не добијају никакве дивидендеСви акционари осталих издатих акција добијају дивиденду
Компанија не укључује сопствене акције у израчун преосталих акцијаУкључено у израчун преосталих акција
Трезорске акције не могу да остварују привилегована права као акционариМогу да остварују привилегована права као акционари
Управно тело сваке земље регулише број таквих акција које компанија може да има.Ниједно такво ограничење се не односи на остале акције у оптицају.
Трезорске акције не добијају средства приликом ликвидације предузећа.

Акционар осталих издатих акција прима средства приликом ликвидације предузећа.

Разлози за откуп акција

Бројни су разлози за откуп издатих акција са отвореног тржишта, као и за инвеститоре. Неки од разлога су наведени у наставку:

  • Сврха препродаје - Често се држе по страни као резервисана залиха за прикупљање финансија или за будуће инвестиције. Предузеће може користити сопствене акције за стицање конкурентске компаније.
  • За контролни интерес - Због откупа акција, смањује се број издатих акција на отвореном тржишту, што доводи до повећања вредности преосталог интереса акционара у компанији. Помоћу откупа изненадних преузимања у случају неуспелих преузимања менаџмент компаније може избећи.
  • Потцењивање - У неким случајевима, када тржиште лоше послује, акције компаније могу бити потцењене на отвореном тржишту. Откуп акција обично даје позитиван потицај цени акције, а преостали акционари на крају имају користи.
  • Повлачење акција - Ако су сопствене акције означене као повучене, тада се не могу продати и уклонити из тржишног промета. То доводи до трајног смањења, што приморава преостале акције на отвореном тржишту да служе као већи проценат власништва акционара.
  • Смањење трошкова капитала - Акционари позајмљују капитал предузећу за његово пословање и ширење када предузеће није у стању да генерише више од трошкова капитала у смислу приноса користећи тај фонд. Компанија не остварује никакав економски профит. У том случају, пожељно је вратити део акционарског фонда и смањити проценат удела. Помоћи ће у смањењу трошкова капитала за компанију и повећању њене вредности.
  • Побољшање финансијских показатеља - Ако компанија има позитиван разлог за поновно стицање залиха, онда ће се финансијски однос побољшати. То заузврат доводи до повећања односа приноса на имовину (РОА) и повраћаја капитала (РОЕ). Ови показатељи дају јасно разумевање позитивних тржишних перформанси компаније.