Реална каматна стопа (дефиниција) | Номинална вс реална каматна стопа | Објашњено

Колика је стварна каматна стопа?

Реалне каматне стопе су каматне стопе изведене након разматрања утицаја инфлације која је средство за добијање приноса прилагођених инфлацији различитих депозита, зајмова и аванса и стога одражава стварни трошак средстава за зајмопримца, међутим који се обично не користи у извођење трошкова.

Формула реалне каматне стопе

То се лако може израчунати одузимањем стварне или очекиване стопе инфлације од наведене каматне стопе за било коју врсту штедње или улагања која је позната и као номинална каматна стопа.

Реална каматна стопа = Номинална каматна стопа - стварна или предвиђена стопа инфлације

Помаже у доношењу чињенице да би улагање прво требало проценити да ли би помогло задржати куповну моћ почетног улагања пре него што се уопште почне размишљати о стварној добити.

Потребно је узети у обзир порезе и инфлацију да би се израчунали стварни приноси било које инвестиције, а разумевање овог концепта први је корак у том смеру.

Како израчунати реалну каматну стопу?

Ако сте положили фиксни депозит од 10.000 америчких долара са годишњом каматном стопом од 3%, али стопа инфлације и за ту годину износи 3%, израчун стварне каматне стопе био би овакав.

Решење-

  • Номинална каматна стопа = 3%
  • Стварна или предвиђена стопа инфлације = 3%

Реална каматна стопа = Номинална каматна стопа - стварна или предвиђена стопа инфлације

Стога,

  • =3%  – 3% =0%

У нашем примеру се испоставља да је 0%, што значи да је куповна моћ инвестиције остала на истом нивоу, а да није доживела било какву стварну промену у било ком смеру.

Ако би у истом примеру номинална каматна стопа била 5%, а стопа инфлације иста 3%, то би резултирало израчунавањем реалне каматне стопе од 2%, што указује на приносе прилагођене инфлацији. То у суштини значи да је куповна моћ улагања порасла за 2% те године.

извор - гулфневс.цом

Узимајући основну идеју корак напред, ова каматна стопа је такође корисна за разумевање како инвестиција функционише и да ли би приноси заиста могли бити усклађени са циљевима. На основу идеје о томе колико бисте заправо могли зарадити на одређеној инвестицији, такође се могу истражити одрживе алтернативе за постизање инвестиционог циља. На пример, ако годишње зарађујете 3% на редовном штедном рачуну, то би се заправо могло претворити у пад куповне моћи за 1% ако је стопа инфлације за ту годину 4%.

Због тога, чак и ако се стопа инфлације можда не чини важним фактором за разматрање, то може значајно утицати на ваше инвестиције.

Разлика између номиналне и стварне каматне стопе

  • Номинална каматна стопа је она која се котира за било који депозит или инвестицију, што је једноставно проценат првобитног износа зарађеног у облику камате у одређеном временском периоду. Номинална каматна стопа не узима у обзир било који фактор који би могао утицати на каматну стопу или принос на инвестицију, укључујући инфлацију. У том смислу. Није од велике помоћи у стицању идеје о стварном повраћају.
  • С друге стране, реална стопа узима у обзир инфлацију и пружа средство за израчунавање приноса прилагођених инфлацији на најједноставније депозите или улагања у обвезнице или чак редовни зајам. Користећи номиналну каматну стопу, може се одбити стварна или предвиђена стопа инфлације да би се дошло до стварне стопе за ту инвестицију.

Реална каматна стопа и ЦПИ

Стопа инфлације израчунава се годишње или месечно и чини важан економски показатељ, осим што утиче на националне, али и на личне финансије. Индекс потрошачких цена (ЦПИ) прати како инфлација утиче на цене робе широке потрошње у малопродајном сектору и то се обично сматра референтном вредношћу за мерење инфлације и широко се користи за израчун у којима се инфлација узима у обзир.

С обзиром да раст цена утиче на економску активност директније од већине других фактора, владе објављују податке о предвиђеној стопи инфлације и за наредне месеце и године. Ово се често описује као опсег због недостатка тачности, а тачне бројке се могу добити само током година. Иако су апроксимативне, ове предвиђене цифре имају велику важност при доношењу процена за економију у целини.

За израчунавање ове стопе такође добро долазе и показатељи ЦПИ који помажу у пружању поуздане апроксимације онога што се заиста може зарадити на инвестицији. Опремљени разумевањем инфлационо прилагођених каматних стопа, могу се одабрати погодни путови за инвестирање и избећи прихватање опција код којих би стопа инфлације могла премашити номиналну каматну стопу, што би резултирало негативном РИР, као што смо већ разговарали.

Ово би ефикасно одузело куповну моћ првобитно уложеног износа и за поређење, било би боље потрошити новац на потрошни материјал, уместо да се улаже ако приноси не прате очекивану стопу инфлације.

Релевантност и употреба

  • Нуди тренутак завирења у ову елегантну идеју куповне моћи на послу узимајући у обзир утицај инфлације на повраћај било које инвестиције.
  • Куповна моћ и инфлација су два међусобно повезана концепта која овде долазе у фокус и играју кључну улогу у одређивању смера било које економије, као и стања личних финансија.
  • Показује степен повећања или пада куповне моћи. Раст цена заснован на тржишним факторима доводи до инфлације и резултира сразмерним падом куповне моћи новца, због чега било који фиксни износ не купује једнаку количину робе у различитим временским периодима.
  • Куповна моћ је у сталном кретању, а инфлација је овде одлучујући фактор за контролу влада које креирају политике у циљу стабилизације економије и помоћи својим људима да заслуже свој новац.

Закључак

Помаже у процени и разумевању како стопа инфлације директно утиче на било који повраћај улагања, а такође постаје водећи фактор за избор правог инвестиционог пута. Ово је такође први корак ка разумевању како макроекономске снаге обликују појединачне изборе новца и резултате, постављајући тако темеље за доношење информисанијих избора од стране појединаца и група.